Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надя Обретенова
Снимка: Фейсбук
Надя Обретенова Снимка: Фейсбук

Абе, Наде, усмихни се и изговаряй усмихнато станциите. Хората искат този, който ги посреща в метрото, да звучи слънчево. Все едно ги кани в дома си.” Това казва на журналистката Надя Обретенова радиопродуцентът Иван Ласков първия път, когато ѝ се налага да озвучи линия с много метростанции.

Именно гласът на едно от най-популярните лица на БНТ чуваме всеки ден в софийското метро, бързайки към работа или за среща. Предложението тя получава преди години от младия тогава инженер Стоян Братоев. При него журналистката е на стаж, докато следва защита на осигурителната техника. Това е първото ѝ висше образование. Всъщност идеята на Обретенова е след като официално стане инженер да работи в метрото. Съдбата обаче я отвежда в друга посока. Вече на работа в Нова тв, Братоев ѝ звъни. Казва ѝ, че най-логичният вариант е тя да озвучава софийското метро.

Особено трудно ѝ било да озвучи първата си дълга линия. Записът журналистката прави точно след емисия. “Бях навлязла толкова надълбоко в новинарската интонация, че не можех да направя записите така, както звучат в момента”, спомня си тя. Тогава ѝ помага рецептата на Ласков да изговаря станциите усмихнато.

80% от хората разпознават гласа на Обретенова. Сред тях са близки и колеги, които, чувайки я в метрото, се сещат, че са забравили нещо да ѝ кажат.

Освен метростанциите Обретенова озвучава аудиовариантите на няколко книги, както и светофар за незрящи хора в София. “Когато се доближат до него, чуват гласа ми. Той ги упътва коя улица им предстои да пресекат”, разказва тя. Идеята идва от Съюза на слепите, а надеждата им е да има все повече такива светофари.

“Не държа да е моят глас, а такъв, на който хората ще имат доверие. Това много ще им помогне”, допълва журналистката.