Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актрисата, която навърши 80 г., играе в спектакъла на Народния театър "Каквото, такова"

Два юбилея има Латинка Петрова тази година - навърши 80 години навръх 1 януари и празнува златна сватба - 50 години брак, със съпруга си Красимир Джонгалов.

Дори и на 80 години Латинка не слиза от сцената. Сега играе в комедийното представление “Каквото, такова” на Недялко Йорданов в Народния театър. Там си партнира с Янина Кашева, Ева Тепавичарова, Станислав Пищалов, Йордан Петков, Любомир Младенов, Богдан Глишев, Виктория Колева, Христо Терзиев и др. Предстоящите спектакли са на 15 май и 18 юни.

Влиза във ВИТИЗ след втория си опит и завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев заедно с големите Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Илия Добрев, Продан Нончев, Меглена Караламбова, Милен Пенев. Играе първоначално в кюстендилската трупа. Работи в Сатиричния театър в продължение на 29 години, където изпълнява над 100 роли.

Ето и петте любими истории на актрисата.

Лапва муха на сцената, докато пее

Това се случва преди 1989 г., когато Латинка имала всеки ден концерти. “Аз съм на сцената с моя акордеонист и както тръгвам да пея, чувам страхотно жужене, все едно мухата цеце лети из салона”, спомня си актрисата. Това се случва в завод “България” за кофички за кисело мляко. Както си пяла, мухата се засилила и влязла в устата ѝ. Много дискретно Латинка се опитва да я махне, но самата мисъл, че е лапнала муха, я накарала да се тресе от смях. “Махнах мухата, защото бях още в началото на материала и не мога да си взема хонорара”, обяснява актрисата. За да замаже получилата се ситуация, пита от сцената: “Докъде бях стигнала?”. Тогава едра жена от публиката се обажда и казва: “До дет, лапнахте мухата”. “Това ме разби!”, смее се Латинка.

Зрителите започват да си препредават историята по редовете и цялата зала се тресе от смях. “Материалът ми беше дотук, сълзи в очите. Акордеонистът ми и той се разрева от смях и напуснахме сцената”, разказва актрисата.

Оттам отива на друго участие, където били Лиляна Кисьова и Видин Даскалов. Латинка им разказва какво ѝ се случило, на което Кисьова ѝ отговаря: “Това е нищо, аз съм лапвала цяла нощна пеперуда”. Случило се по време на спектакъл в оперетата - както пяла, пеперудата влязла в гърлото ѝ. Кисьова хванала завесата и с нея почнала да си бърка в гърлото, за да извади насекомото.

Закъсват на пътя с Парцалев

Пътуват с Георги Парцалев за концерт в Кюстендил, като шофьор е Латинка. “По осовата се движеше един селянин с колело. Викам си: сега отляво или отдясно да го задмина, но продължавам да си карам отдясно”, разказва актрисата. Обаче изведнъж човекът свил вдясно и Латинка и Парцалев директно с колата се запътили към нивата, а гумите наполовина потънали в угарта. “Само се питахме: жив ли си, жива ли си? Излизам от колата и отивам на пътя. Насреща ми един камион, а в каросерията пълно с цигани”, спомня си актрисата. Спряла камиона и питала: “Искате ли да видите Парцалев?”. А от каросерията извикали: “Де го бат' Пацо, де го?”. “Ей го там, в нивата”, им отговорила Латинка. Слезли хората от каросерията и изнесли колата на ръце на пътното платно. “Просто не сме се забавили и с 10 минути”, обяснява актрисата и казва, че това е народната любов.

Георги Парцалев в "Щръклица"
Георги Парцалев в "Щръклица"

Отиват с Парцалев в село, където уж не ги познават, да ядат пържени яйца

Докато пътували с Парцалев за някъде в провинцията, актьорът предложил на Латинка да спрат в едно село, където не ги познават, за да ядат пържени яйца. “Отидохме в кръчмата, седнахме, поръчахме си яйцата, обаче го разпознаха и започнаха да се събират. След малко селото се събра в ресторанта”, спомня си актрисата. Не щеш ли, по едно време довели един човек, който бил техният Парцалев. И така цялото село го приканва да разкаже нещо. “Човекът, който разсмиваше селото, стоеше като препариран пред Парцалев и не смееше да мигне. Парцалев му вика: “Айде”. Цялото село го насъсква, а човекът остана безмълвен до края”, обяснява Латинка.

С Никола Анастасов виждат НЛО

“Връщахме се от провинцията и между Златица и Пирдоп видяхме тяло, което виси с всички светлини като окачено на небето. Казвам на Кольо: “Край, летяща чиния!”, така започва друга любима история на Латинка, този път с колегата ѝ Никола Анастасов. Слезли двамата от колата и се вгледали в този необичаен обект. По едно време Анастасов казал: “А те дали знаят, че съм прост председател на Сатиричния театър”. А Латинка му отговорила: “Това няма да ни спаси”. След 3-4 минути тялото изчезнало и двамата си продължили по пътя. Нямало и километър, и Анастасов казал на актрисата да спре колата при една будка с нощен пазач. Отишъл при човека, който бил старец, и го попитал: “Виждали ли сте тук летящи чинии, НЛО?”. Старецът отговорил на актьора: “Еее, они редовно си идат тука да се зареждат, че има уранови мини”. “Не успяхме да изненадаме човека, а ние решихме, че присъстваме на епохално събитие”, смее се Латинка.

Ванга ѝ казва, че ще срещне мъж, който няма и лев

С мъжа си Красимир Джонгалов Латинка Петрова се запознава покрай спектакъла “Женитба” по Гогол. Той е певец и резбар, завършил Художествената академия. Един път дошли 8 души от Националното радио, като композиторът на Сатирата Димитър Вълчев ги взел да пеят в оркестъра. “Аз с едно самоварче летя по сцената, съвсем млада артистка, и след като свърши спектакълът, където женихът бяга през прозореца, при мен се случва случка - да се запозная с бъдещия си съпруг”, спомня си актрисата. Слезли след това в клуба на Сатиричния театър и колегите на Джонгалов я попитали кога е родена. След като им отговорила 1 януари, чула бъдещия си съпруг да казва: “И аз!”. “Бре, такава свалка досега...”, си помислила Латинка тогава. Мъжът веднага извадил паспорта си да покаже за доказателство.

Латинка Петрова със съпруга си Красимир Джонгалов през 2004 г.
Латинка Петрова със съпруга си Красимир Джонгалов през 2004 г.

Оказало се, че на следващия ден актрисата трябвало да бъде при Ванга, а Джонгалов бил много любопитен какво ще ѝ каже, затова се уговорили да се видят. “Ще срещнеш един, къде лев няма”, ѝ казала Ванга, на което Латинка отговорила: “Мани го тоя, дай някой с пари”. “Нема друг, те тоя е”, категорична била пророчицата. Когато Латинка се върнала и се срещнала с бъдещия си съпруг, той се позаинтересувал какво е научила Петрова. “На теб ти се пада да ме заведеш на кино, филмът е по твой избор”, му отговорила Латинка. Той купил билети за кино и след време актрисата разбира, че мъжът не е имал пари и взел от свой настойник 2 лева, за да купи билетите. “Ванга удари десетката”, признава актрисата.

Така вече 50 години са заедно. “Толерантност, търпение, отстъпки и най-важното - в една професия, за да може да има за какво да си говорим, когато настъпят старините”, обяснява Латинка Петрова за ключа към дългогодишния си брак.