Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъжи като тази, че коронавирус е само грип и ще приключи до
лятото, са за криминално преследване

ЕДИН известен български лекар нарече свой колега натегач. Неговото име не трябва да се споменава дори, но за сметка на това е винаги готов да се покаже по телевизията и да разтегне някой локум. Или както му казвахме навремето във ВМЕИ “Ленин”, линейна деформация на пластично вещество.

Може би наистина в медицината е по-добре да си натегач. Някакъв мечтател, който се бори до последен дъх. Дали за пари, дали за живота на някой пациент, или каквото и да е друго в името на оцеляването.

Иначе в живота е лесно да си локуморазтегач. Особено, когато имаш трибуна. И всички да те канят за щяло или нещяло.

Най-лесно в този живот е да си контра. И да критикуваш всичко, което мърда. Защото, както знаем от Библията, само един е безгрешен.

Но у нас безгрешни колкото искаш. Както и тесни специалисти за всички сфери в живота. Нищо не им убягва.

Какво от това, че вирусът не изчезна през юли или август. Това е забравено. Сега е на мода да се ваксинираш и трябва задължително да го коментираш. Още повече, когато премиерът е заръчал да ти сложат инжекцията. Веднага контра! Той ще ми каже. Веднага скачам два метра настрани, както в онзи безсмъртен виц за българина. И след това в болницата в гипс, ама нали не съм изпълнил заповедта на пожарникарите.

Един много добър приятел, който работеше като таксиметров шофьор, каза една много голяма истина. “Проблемът на българина е, че няма нито един, който да излезе на Орлов мост и да извика, че е номер 2. Когато това се случи, нещата ще си влязат в нормалното”, казваше той.

И е безкрайно прав. Всички сме номер 1 и никой не иска да слезе от пиедестала.

Разбираме от вируси, пътища, саниране, прокуратура, макулатура, цицери и всички неща на този свят.

Честно да си призная, редовно следя английските сайтове. И то тези с големите клюки като “Сън”, “Дейли Мейл” и прочее.

Как пък от началото на пандемията не дадоха думата на някой техен специалист, който да обясни, че няма вирус, че всичко е едно грипче, най-много да изгори някоя суха пръчка. Да им каже за стадния имунитет и други такива новини.

Нито един. Когато в България подобни хора не слизаха от екрана. За да обърнат общественото мнение от подкрепа на мерките до ще им е.а мамата на тия. Което явно е било целта.

Всъщност отдавна подобни изяви трябва да се санкционират по Наказателния кодекс. Защото става въпрос за измама в особено големи размери. Защото човешкият живот няма цена. Това го твърдят всички.

Но на някои явно не им пука за него. Те се борят с натегачите, продавачите и всички други. Само и единствено в собствена полза. Вероятно забравили, че са давали Хипократова клетва. Пък и тя е вече някаква отживялост. Кой в крайна сметка е този Хипократ, да не е по-добър от нашите сегашни лекари? Етични норми, някакви други простотии. На кого му пука?

Пука му на този, който чака със свито сърце дали неговият близък ще оцелее. Баща, майка, дете. Да, дете. Защото жертви на коронавируса станаха и много деца. Две да са, пак са много.

Те ли бяха сухите пръчки, дами и господа локуморазтегачи? Защо не отидете да го кажете в очите на техните близки. Нали сте специалисти по всичко. Значи имайте доблест, след като сте се изявили публично. Толкова е просто.

И просто си признайте, че не знаете толкова много. И никога не сте били специалисти, а имате случаи, в които дори не сте могли да различите грип от пневмония. Защото имам и свидетели за това, но не е сега моментът. Но ще дойде и той.