Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Примамвал бедни момичета с обещания за кариера на модели, заплашвал ги да мълчат

Милиардерът е обвинен от американските власти в сексуално насилие над десетки дами

Срещу канадския моден магнат Питър Найгард са повдигнати девет обвинения, включително за рекет и сексуално насилие над жени и момичета през последните 25 години. Той ги примамвал да идват на секс партита в различни точки по света, но най-вече в прочутото му имение Найгард Кей на Бахамските острови. През годините комплексът е посещаван от редица известни личности като Майкъл Джексън, Джордж Х. Буш, Робърт де Ниро и принц Андрю.

79-годишният бизнесмен бе задържан от канадската полиция след искане на американските власти за екстрадиция. Ден след това той бе изправен пред съда в Ню Йорк, където срещу него са предявени обвиненията, подписани от и.д. главния прокурор на САЩ Одри Щраус, ФБР и полицията. Американските власти твърдят, че дизайнерът е използвал престижа на международния си бизнес за моден дизайн, производство и доставки на брандовете на компанията му, основана със седалище в Уинипег, Канада, за да убеди жертвите си

да се подчинят на неговите искания

По-рано тази година ФБР нахлу в офисите му в Манхатън. Обиските бяха заради иск на 10 жени, които съдят Найгард - те твърдят, че той съблазнявал млади и бедни жени в имението си на Бахамите с пари и обещания за перспективи в модния бизнес.

Модният магнат отрича обвиненията за неправомерни действия. Питър Найгард казва, че те са резултат от вражда с неговия съсед на Бахамите. "Всичко това е следствие от заговор на милиардера на хедж фондовете Луис Бейкън", каза защитникът на Найгър - Джей Пробър, в телефонно интервю, цитирано от АП. В обвинителния акт се твърди, че предполагаемите престъпления са резултат "от десетилетен модел на престъпно поведение, в резултат на което има десетки жертви в САЩ, Бахамските острови и Канада, както и на други места". Пробър казва, че клиентът му "яростно отрича тези твърдения и очаква да бъде оправдан в съда".

Защитникът подаде молба за поставяне под парична гаранция на Найгард, като се имат предвид 79-годишната му възраст и здравните му проблеми. „Той е много податлив на най-лошите последици от COVID-19, който наистина се развихри в нашите затвори", заяви адвокатът. Следващото съдебно заседание е на 13 януари 2021 г.

Какви са обвиненията

Американските власти твърдят, че модният дизайнер е използвал влиянието и ресурсите на компанията си "за вербуване и поддържане на възрастни и непълнолетни жени -жертви за сексуално удовлетворение на себе си и на негови приятели и бизнес партньори".

Според съдебните документи интересът на магната е бил насочен към жени и момичета под 18 години, живели при трудни икономически условия или в неравностойно положение, преживели насилие.

Обвинението твърди, че Найгард и неговите съмишленици, включително служители на Nygard Group, са използвали сила, измами и принуда, за да привлекат жени и момичета, които са били сексуално малтретирани и изнасилени от бизнесмена и други мъже.

Той поддържал лични и квазипрофесионални отношения с някои жертви, наричал ги "приятелки" или "асистентки", като същевременно изисквал от тях редовно да го придружават при пътуванията му и в зависимост от указанията му да упражняват сексуална дейност с него и с други лица. Американските власти имат доказателства, че бизнесменът използвал някои свои жертви от миналото, за

да му помогнат да наеме повече жени,

с които да прави секс и да бъдат сексуално малтретирани, включително на специални събития в имотите си в Марина дел Рей, Калифорния, и на Бахамите.

Той оказвал натиск върху "приятелки" да правят секс с други мъже в клубове в Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис и Уинипег и “разменял” жени с приятели. Освен това според обвинението насилвал момичета, които не са изпълнили сексуалните му изисквания. Понякога плащал на жертвите си до няколко хиляди долара, пише в обвинителния акт. Найгард е обвинен и за това, че се опитвал да контролира жертвите си "чрез заплахи, лъжливи обещания за перспективи и други постижения в кариерата на модели, финансова подкрепа, както и чрез принудителни средства, включително постоянно наблюдение, ограничение на движението и физическа изолация". Наред с наказателното дело срещу Питър Найгард се води и гражданско дело в Ню Йорк.

Претенции към него имат 57 жени

сред които 18 канадки. Няколко от ищците по делото, заведено в Ню Йорк, казват, че са били на 14 или 15 години, когато магнатът им дал алкохол или наркотици и след това ги изнасилил. "Той е причинил толкова много щети", казва Ейприл Телек, 47-годишна канадска актриса, която твърди, че Найгард я е изнасилил в Уинипег, когато била на 20 години.

"Фактът, че най-накрая се признава, че той е хищник и че е причинил толкова много щети на толкова много хора за толкова време и сега ще трябва да носи отговорност, е невероятен", казва тя. Според актрисата модният гуру използвал схеми със заплащане и сплашване, за да попречи на жените да излязат и да разкажат за насилието. От документите по делото става ясно, че на корпоративен сървър Найгард е поддържал база данни с имената на хиляди потенциални жертви. В иска се твърди, че на някои от тях били взети паспортите, след като пристигнали на Бахамските острови, защото Найгард искал да е сигурен, че ще осъществи с тях сексуален акт, преди да ги пусне. В изявление на адвоката Грег Г. Гуцлер, представляващ 57-те жени с претенции за сексуално насилие, се казва, че клиентките му се надяват на справедливост за всичко онова, което бизнесменът е правил десетилетия наред.

Кой е Питър Найгард

Финландско-канадският мултимилионер е роден в Хелзинки през 1941 г. Родителите му емигрират в Канада през 50-те години и се заселват в Уинипег. През 1964 г. той завършва Университета на Северна Дакота, САЩ. Три години по-късно основава компания в Уинипег за производство на спортни облекла - Nygard International, и в следващите години я развива успешно до международен бизнес. Международният офис на компанията му е на Таймс Скуеър, Ню Йорк. Според уебсайта на дружеството то има над 170 магазина в Северна Америка. През 2009 г. магнатът е обявен за 70-ия по богатство в Канада със състояние от $817 млн. Найгард има седем деца, ангажирани в бизнеса му.

През 1987 г. той построява известното си имение Найгард Кей в Лайфърд Кей на Бахамите - комплекс с площ 14 000 кв. м. Една от най-големите му сгради представлява голяма зала с площ 3000 кв. м и таван от 45 тона стъкло. Комплексът частично е унищожен при пожар през ноември 2009 г. На следващата година Найгард обяви, че планира обновяване на комплекса за 50 млн. долара и обеща да наеме 200 строителни работници за две години ремонтни дейности. С писмо от кабинета на министър-председателя на Бахамските острови обаче молбата му е отхвърлена с мотив неправилно разширяване на собствеността, а през 2018 г. във Върховния съд на Бахамите се води дело срещу драгиране на морското дъно около имението. Найгард е

известен с

благотворителната

си дейност

за развитието на бокса и любителските спортове на Бахамите и подкрепя Канадската фондация за рак на гърдата. Модният магнат е обект на разследване за експлоатация на деца от оперативната група на ФБР и полицията в Ню Йорк от 2019 г. На 15 ноември същата година съдия от Бахамските острови осъди Найгард на 90 дни затвор и го глоби със $150 000, след като установи, че е нарушил съдебно разпореждане, забраняващо разкриването на имейли, откраднати от неправителствена организация. Започва разследване срещу него за изнасилване на Бахамите. През февруари след обиск в офисите му в Ню Йорк той напуска поста начело на компанията и според негов говорител се отказва от собствеността си. Фирмата банкрутира през март. През април канадски съд даде зелена светлина за разпродажба на имуществото и ликвидация на част от бизнесимперията. Според медии Найгард е бил обект на предишно разследване на ФБР за сексуален трафик през 2015 и 2017 г. Общата стойност на колективния граждански иск в Манхатън срещу него е за над 700 милиона долара.