Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Апелативният съд-Варна, потвърди присъда на мъж, подсъдим за убийството на майка си. Настоящата инстанция трябваше да провери правилността на съдебния акт, постановен от Окръжния съд - Добрич, с който е призната вината на Гюрсел Т. Той е обвинен, че е извършил деянието по особено мъчителен за жертвата начин.

Според първата инстанция, синът трябва да бъде лишен от свобода за 18 години, при първоначален строг режим. Защитата обжалва присъдата с искане за отмяната й или намаляване на наказанието.

Гюрсел Т. живеел заедно с майка си в добричкото село Орляк, но отношенията им не били добри. Синът често злоупотребявал с алкохол, след което се случвало да бие пострадалата. На 4 декември 2017 г. отново възникнал скандал. Вечерта мъжът нанесъл множество удари с различни предмети на 75-годишната си майка, след което си легнал. Жената починала. Съдебно-медицинска експертиза е установила, че причината за смъртта на Фатме Д. е мозъчен кръвоизлив. Подсъдимият е направил самопризнания.

Въззивният съд отстрани допуснато процесуално нарушение като изключи част от показанията на двама служители на МВР, провели беседи с подсъдимия, без той да е бил уведомен за правата си.

Изводът, че именно синът е извършител на престъплението, се основава на множество източници. 51-годишният мъж не отрича, че е нанесъл побой на майка си, но твърди, че не е искал да я умъртви. Макар да е бил повлиян от значително количество алкохол, Гюрсел е разбирал значението на постъпките си и е могъл да ги ръководи. Съдът не сподели тезата на защитата, че не е извършено убийство, а смъртта е причинена по непредпазливост, вследствие нанесена телесна повреда. Въззивната инстанция намира, че по размер и вид наложеното наказание – 18 години лишаване от свобода - е правилно. С тези мотиви Варненският апелативен съд прие атакувания съдебен акт за обоснован и законосъобразен.