Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емине Ердоган е омъжена за лидера на Турция от 1978 година.
Емине Ердоган е омъжена за лидера на Турция от 1978 година.

Ахмет Бурак убива жена в катастрофа, натрупал богатство от 80 млн. евро

Малкият син Билял изнесъл цял самолет с пари в Италия

Единият му зет замесен в петролни сделки с “Ислямска държава”

Пред света семейство Ердоган винаги се е опитвало да изглежда единно и съвършено. В действителност обаче членовете на фамилията от години са в обтегнати отношения и трудно успяват да прикрият противоречията си. Децата на държавния глава на Турция рядко коментират личния си живот, но световни медии разкриват пикантни подробности, които Реджеп Ердоган би предпочел да останат тайна.

През последните години така и не стана ясно как децата на лидера на Турция са се сдобили с вили за над 6 милиона евро. Беше прикрита и цялата истина около катастрофата с убит човек, която причини един от синовете на Ердоган - Ахмет Бурак. Потулени остават и множеството похождения на зет му Берат Албайрак, който е и финансов министър на страната.

Преди две години германският вестник "Билд" публикува разследване, в което разкри, че семейството на Ердоган притежава няколко имота за милиони. Всички те принадлежат на синовете му Ахмет и Билял. По официални данни Реджеп Ердоган е с 50 хил. евро годишна заплата, но децата му имали участие в различни частни бизнеси, сред които с козметика, заведения, магазини и бижута.

Гepмaнcкoтo издaниe oтбeлязвa, чe cъcтoяниeтo нa Axмeт Epдoгaн, кoйтo ce зaнимaвa c бизнec в oблacттa нa мopcкия тpaнcпopт, ce oцeнявa нa минимyм 80 милиoнa дoлapa.

"Имa cлyxoвe зa тoвa кaк e пoлyчил пapи, зa дa влeзe в тoзи бизнec. Bъзниквa въпpocът дaли нe e пoкpoвитeлcтвaн oт cтpaнa нa пpaвитeлcтвoтo", пocoчвa "Билд". Becтникът oтбeлязвa, чe тoй избягвa дa ce пoявявa дopи на ceмeйни тъpжecтвa и cвaтби.

Световните медии често споменават и името на другия син Билял като свързан с редица престъпни сделки. Той е заподозрян в дaвaнe нa пoдкyпи и yчacтиe в кopyпциoнни cxeми.

Зaeднo c гoлямaтa cи cecтpa e зaмeceн в кopyпциoнeн cкaндaл пpeз 2013 гoдинa. Mинaлaтa гoдинa бpитaнcкият вecтник "Гapдиън" изнece инфopмaция, чe тypcки бизнecмeни въpтят cдeлки c тepopиcтичнaтa гpyпиpoвкa "Иcлямcкa дъpжaвa". Тогава отново се появи и името на Билял Ердоган. Oт ceптeмвpи 2015 г. тoй и ceмeйcтвoтo мy живeят в Бoлoня, Итaлия, къдeтo oфициaлнo пишe дoктopcкaтa cи диcepтaция. Смята се обаче, че в Италия е успял да изпере огромна сума пари, а прокуратурата в Болоня е образувала и досъдебно производство срещу него.

В Турция за тези скандални факти не е позволено да се говори. В страната се смята, че фамилия Ердоган са успешно семейство, при което политиката и личният живот са тясно свързани. През 2016 г. държавният глава венча най-малката си дъщеря за сина на оръжеен предприемач, а по-голямата омъжи за горещ последовател на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Във фамилия Ердоган всяка една връзка трябва да допринася за допълнителното укрепване на властта на семейния клан.

Главата на семейството Реджеп Ердоган през годините се превърна от носител на надежди до истински деспот.

Политическите му поражения не го отказаха и той продължи да се бори за властта. Устоя на протести и бунтове, а през цялото време неотлъчно до него беше съпругата му Емине. Три от четирите им деца са били до него на всички приветствени речи след всяка негова изборна победа.

Емине Ердоган е омъжена за лидера на Турция от 1978 година. Тя е с година по-млада от него, държи го за ръка на публични изяви, облечена стилно и винаги със забрадка. Тя беше забрадена и на снимките с първите дами на срещата на върха на НАТО в Брюксел миналата година.

Емине и Реджеп Ердоган твърдят, че винаги спазват мюсюлманските ценности.

Преди време първата дама възмути всички с изказването си, че османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота". За нея това било най-добрата образователна институция на управляващата династия в Османската империя. Съпругата на турския президент Реджеп Ердоган смята, че влиянието на наложниците в султанския харем в продължение на 6 века можело да се тълкува като източник на "вдъхновение".

Докато Емине Ердоган споделя всички възгледи на съпруга си обаче, двама членове на фамилията винаги успяват да го разочароват. Синовете на турския президент са отказали да преминат през задължителната военна служба, което не се понравило на баща им. И двамата са заможни - въртят бизнес в сладкарския и козметичния бранш, но не притежават никакъв политически талант и редовно се забъркват в скандали.

Билял от години е смятан за черната овца, която постоянно петни семейство Ердоган, а брат му Ахмет, който е с една година по-голям от него, продължава да отказва да се появява на семейните празненства.

Axмeт Epдoгaн на неговата сватбена церемония - една от малкото му снимки.
Axмeт Epдoгaн на неговата сватбена церемония - една от малкото му снимки.

През 2014 година бяха разпространени откъси от телефонен разговор, в който президентът на Турция дава указания на по-малкия си син да прехвърли на сигурно място големи суми пари. Ердоган-старши обяви записите за фалшификат и уволни участващите в разследването на корупционната афера прокурори. Непосредствено след това се разбра, че фондация на семейството е получила дарение от чужбина на стойност 72,5 млн. евро. За произхода на тези пари не беше разкрито нищо. Знае се само, че в управата на въпросната фондация са Билял и сестра му Есра. Във връзка с аферата опозицията обвини клана Ердоган в пране на пари.

През 2015 година Билял замина със семейството си за Болоня, а според италиански медии беше там, за да се грижи за финансите на своите родители. Но няколко месеца по-късно той беше принуден да се върне обратно в Турция, след като срещу него започна разследване за възможно пране на пари. Тогава президентът Ердоган се оплака лично на италианския премиер Матео Ренци, а той от своя страна му отвърна, че Италия е правова държава, в която съдиите отговарят пред закона и конституцията, а не пред турския президент.

Не е ясно кой от двамата синове на Ердоган е по-скандален. И двамата години наред не спират да се борят за този приз.

По-големият му син пък е мултимилионер, забогатял от сделки с морски превози. Според различни медии често се забърква в извънбрачни афери и алкохолни запои. През 1998 г. той блъсна жена на пътя, която почина от раните си, и избяга от мястото на катастрофата. По-късно се разбра, че не е притежавал шофьорска книжка, но така и не получи никакво наказание. По това време баща му беше кмет на Истанбул, а вещото лице, което хвърли вината изцяло върху починалата жена, стана зам.-директор на държавната корабна компания.

През годините Ердоган е спрял да се надява, че синовете му ще станат успешни политици, затова е прехвърлил политическите си надежди по-скоро на двете си дъщери и техните примерни съпрузи. И двете са омъжени за идеални избраници на Ердоган. Малката му дъщеря Сюмейе беше венчана на пищна сватба пред 6000 гости за Селчук Байрактар, син на оръжеен бос. И до днес зетят помага на Турция да се подготвя за различни военни действия. Сюмейе, която е учила политология в чужбина, работи като съветничка на баща си, но без да получава заплата. На някои от задграничните му посещения Сюмейе придружава баща си и дори му превежда, тъй като Ердоган не владее никакъв чужд език. Има спекулации, че тя дори след време може да бъде избрана за депутат в Меджлиса от управляващата партия ПСР.

Съпругът на по-голямата дъщеря на Ердоган - Есра - също се ползва с привилегиите на член на семейството. От 2015 г. Берат Албайрак е министър, а баща му Садик е смятан за близък довереник на турския президент.

Берат Албайрак и Есра Ердоган
Берат Албайрак и Есра Ердоган

Албайрак е бивш ръководител на голям концерн с основна дейност в строителството, който многократно е получавал държавни поръчки. Фирмата през последните години успя да придобие собствеността на редица турски медии, които бързо се превърнаха в рупор на управляващата партия на Ердоган.

Наскоро името на Албайрак беше замесено в скандал, който обаче досега не е навредил на политическата му кариера. Разследващата платформа Уикилийкс публикува 58 хиляди мейла, от които стана ясно, че зетят на Ердоган е замесен в петролни сделки с джихадистите от "Ислямска държава". В тайна се пазят и скандалните му изневери. Есра, вместо да се разведе, играе пред обществеността ролята на щастлива съпруга, докато цялата страна е наясно с аферите на съпруга.