Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-доброто, което може да направите, за да запазите живота си и кризата да минава по-леко, е да се харчат пари. На оня свят няма да ви трябват

Тази закачка с крилатата фраза на Димитър Попов от 1990 година може би звучи изтъркано, но в това изречение се крие най-добрата антикризисна мярка и за икономиката, и за здравеопазването, и за социалния живот изобщо.

Димитър Попов произнесе фразата “За бога, братя, не купувайте!” малко след като бяха освободени държавно регулираните цени в България след 45 години народна власт и всичко поскъпна. Неговата цел бе да предизвика пазарно поевтиняване.

Днес ситуацията е коренно различна - не излизаме от икономика на дефицита, а от икономика на свръхпредлагането и влизаме в криза на липсата на търсене.

Всъщност най-големият проблем през десетилетната криза, която започна, не е физическата изолация заради вируса, а промяната в потребителските навици. Хората спряха да харчат пари, уплашени от бъдещето и общата несигурност. По данни на Евростат има рекордно увеличаване на спестяванията на европейците като цяло и на българите в частност.

Това означава едно-единствено нещо - силно забавен търговски оборот. Което от своя страна означава забавяне на икономиката и намаляване на данъчните приходи в цяла Европа. А без икономика и без данъчни приходи кризата ще се задълбочи.

От една страна, държавите дават пари за подпомагане на бизнеса и изпадналите свои граждани и в един момент тези пари ще свършат, ако не влязат отново в оборот.

От друга, за да съществува бизнесът, той трябва да прави продажби. Като съществува бизнес, много хора имат работа и не се нуждаят от социално подпомагане. Тоест всеки човек, който харчи пари, инвестира в своето бъдеще - много по-добре, отколкото, ако трупа пари. За които не се знае каква стойност ще имат при срутена световна икономика. Затова харчете пари - купувайте. Може би не това, с което сте свикнали при глобализирания капитализъм - поредната блузка “фаст фешън”, а стоки и услуги, които ще са ви необходими през следващите тежки години. Ремонтирайте дома си, купете си нова кола или селска къща. Сменете си мебелите - просто харчете пари.

Има още нещо - засиленият търговски оборот косвено ще помогне и за намирането на лекарство за вируса. Защото науката просто струва пари. Сигурно “Биг Фарма” ще спечелят много, като изобретят специфичен медикамент или ваксина, но преди това да се случи, ще трябва да се изхарчат много средства за наука. Те няма откъде да се вземат, ако не се въртят пари. Тъй че, макар и косвено, за да се погрижите за живота и здравето си, най-доброто, което може да направите, е да харчите пари. Те няма да ви трябват на оня свят.