Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На нас продължава щабът да ни казва, че масовите тестове били излишни. Германия вече са направили 1.3 мил теста!

Пропорционално на населението все едно в България до днес да са били направени 115 хиляди теста, а са направени към днешна дата само 18 500 теста. Не случайно макар, че първият установен случай на предаване от човек на човек на коронавирус в Германия е на 22 януари, цял месец преди установения първи случай в Италия. И не само в Германия, а почти всики страни по света, които са засегнати правят масови тестове. Правителството ни поръчало 30 хил. теста от Южна Корея. Браво, голяма крачка в правилна посока. Но тези 30 хил. теста са малко.

Вчера и днес прочетох 9 статии по темата защо се правят тези тестове, статии с автори вирусолози/епидемиолози със световен авторитет. Според тези автори минимум 5 - 7% от населението трябва да се тества, за да може да се направят статистически значими заключения за степента на заразата (оценка на процент на носителите на коронавируса) и за процента от населението през които е "преминал" вируса, тоест степента на т.н. "стаден имунитет". Тъй като в България живеят около 7 милиона души, то трябва да се направят между 350 и 490 хил теста.

П.С. Току що по Панорама по БНТ генерал Мутафчийски каза, че тумби по 7-8 души ходили по улиците на София, по които имало много хора. Божеее…..аз явно не живея в София...всеки ден ходя на работа. И по няколко пъти на ден излизам да се разходя за 10-15 минути в карето между НДК и театър Иван Вазов. Явно съм бил сляп.....

*От фейсбук