Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арестуван за нарушаване на мерките срещу COVID-19, обяви, че ще съди държавата в Страсбург

Трите му слабости са планинарството, гмуркането и сноубордът - мерки, лавини и акули не го спират

През 2017-а му свалиха номерата за изтекла книжка, той инициира промяна в закона

Някой юрист сред вас би ли ми казал какво е публично открито пространство? Понеже чичко Гугъл не ми помогна. Благодаря.

Бунтарят Владимир Каролев пита така десетките хиляди свои последователи във фейсбук по повод все по-затягащите се мерки за ограничаването на COVID-19 у нас.

В коментар под същата публикация икономистът обяснява: Колкото и да им се иска на някои... сме правова държава. Трябва правна дефиниция на открито публично пространство, за да се знае какво трябва да спазваме.

Малко след това обновява и поста си: Току-що министър Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на маски практически навсякъде освен вкъщи и в колата ви. Сега това може да е временно. Тоест всяка заповед е предпоследна. И разбира се, спазвайте правилата за дистанциране и дезинфекциране.

Само преди дни Каролев беше арестуван в Разлог за нарушаване на ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията. По-късно бе освободен от Второ районно в Благоевград и конвоиран в София. Прокуратурата повдигна две обвинения срещу него - за нарушаване на карантина и за заблуждаващи публикации в социалната мрежа, в които подлага под съмнение ефективността на мерките срещу COVID-19.

Малко преди обявяването на извънредно положение у нас икономистът се завръща от Лондон, но вместо да остане в изолация потегля към Пирин, като във фейсбук описва как геройски е минал през КПП-тата на градовете.

От прокуратурата разпространиха прессъобщение, в което се твърди, че Каролев “собственоръчно е подписал декларация”, с която се командирова в хотелски комплекс в Разлог с “цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите”.

Установено е обаче, че хотелският комплекс имал действащ управител и това изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от икономиста.

Каролев обяснява в социалната мрежа още, че не е трябвало да спазва 14-дневна карантина в София, след като се е завърнал от кралството.

Не съм бил поставен под карантина след завръщането ми от 24 часово пътуване до Лондон на 10/11 март 2020, където бях поканен на важна среща в офиса на Европейската банка за възстановяване и развитие във връзка с инвестиция на ЕБВР в българска компания с близо 2000 служители. На 11 март нямаше закон за извънредно положение, нито Великобритания е била в списък на държави, за които се изисква поставяне под карантина при завръщане в България. Поради факта, че не съм нарушил карантина, нямам и обвинение от Софийска районна прокуратура за нарушение на карантина. Ако някой от вас не вярва на моите думи и иска да разбере дали лъжа, или не, моля да се обърне към СРП.

Хубава седмица, тези от вас, които са здрави и имат работа, вършете си работата при стриктно спазване на правилата за дистанциране и дезинфекциране. И особено внимателни да бъдат хората с хронични болести, защото малко неща са доказани за този вирус, но едно е напълно ясно - около 99% от починалите по света, които са имали COVID-19, са имали една или повече хронични болести.

Каролев бе освободен с парична гаранция от 50 000 лв., като малко след станалото предупреди, че ще съди държавата в Страсбург.

Икономистът редовно попада във фокуса с бунтарския си нрав, често води шумни битки и не отстъпва в спорове с кого ли не. Понякога дори провокира законодателни реформи. Като в края на 2017 г. Тогава е спрян за рутинна проверка на пътя и е установено, че шофьорската му книжка е изтекла.

Служителите на реда извършват принудителна административна мярка - свалят номерата му. Каролев призна своята немарливост, но в същото време поде инициатива за промяна в закона и успя да я наложи. Според него степента на обществена опасност не би трябвало да приравнява шофиране без книжка с употреба на алкохол и наркотици. Мнозинството прие санкцията да бъде сменена със спиране от движение на автомобила.

Тогава пред “168 часа” Каролев обясни, че в онзи момент нито за миг не е помислял да даде рушвет, за да мине метър във въпросната ситуация.

“Никога не съм давал подкуп. Според мен това е личен избор и въобще не приемам хората, които повтарят, че има голяма корупция, а след това участват в нея.

Имал съм случаи, в които съм можел да заобиколя закона, но не съм пожелал. И то по времето, когато имах най-силни политически връзки, защото НДСВ беше във властта. Тогава за поредица от дребни нарушения ми бяха отнели точки и един ден в Смолян на връщане от ресторант в Пампорово ме спряха полицаи. Оказа се, че са ми взети толкова точки, че те на място ми отнеха книжката. Отново нямаше никакви намеци за подкупи. Тогава познавах и министър-председателя по време на тройната коалиция, и царя, а зам.-министърът на вътрешните работи ми беше добър приятел. И ако му се бях обадил, моментално щеше да се реши проблемът, но не го направих. И останах без книжка за три месеца.

Не искам да се правя на герой, но от малките неща се оправя държавата.”

Икономистът е изключително активен в социалните мрежи, като е разяснявал пред “168 часа”, че това е така от момента, в който е осъзнал колко мощно могат да разпространяват мнението му.

“Може би съм от първите българи с фейсбук още от 2006 г. Много ясно трябва да се каже, че го използвам за пропаганда.

Самата дума “пропаганда” заради нацизма е придобила негативно значение, но дори в името на научния институт на Ватикана я има, защото всъщност означава “разпространение”. И в този смисъл - да, аз съм пропагандатор на факти и идеи. Иначе не съм властолюбив. Ако бях, щях да съм във Великото народно събрание. Щях да съм вторият най-млад депутат от СДС. Можех да съм министър многократно. Прекарвам много време в социалните мрежи, защото искам идеите и политиките, които ме интересуват и подкрепям, да достигнат до повече хора. Тази популярност има своите негативи, ако ти пука какво пишат хората, които не те харесват. Но на мен не ми пука. Защо? Вярващ християнин съм и знам, че греша, и знам, че съм отговорен за делата си пред Бог и съвестта си. И също така на мен ми стига, че моите близки, приятели и познати знаят, че съм добър и честен човек.”

Освен че обича да бъде чуван, Каролев има три големи слабости - планинарството, гмуркането и карането на сноуборд. Той обича да е сред природата и да я изживява чрез спортни активности.

Всъщност за малко можеше да бъде днес известен атлет вместо икономист.

“По принцип съм изключително любопитен човек и исках да опитвам от всичко от дете. Имам по-голям с шест години брат, който беше един от най-добрите гребци в националния отбор на България. Спечелил е една торба с медали. 

Покрай него още в V клас станах рулеви - управлявах лодки с 2-ма, 4-ма или 8 гребци. И като такъв също грабнах медали от републикански първенства. Имах амбиция да го следвам в този спорт, само че той е 1,88 м, а аз стигнах до 1,77 м и по мое време нямаше лека категория в академичното гребане.”

В първи клас тренира спортна гимнастика, по-късно две години плуване - отново по примера на брат си и още преди гребането. Пробва се и на игрището като футболист, но признава, че е бил по-скоро бърз, отколкото талантлив, и се отказва. Записва лека атлетика и една година тича на 400 и 800 метра. В студентските си години пък предпочита тениса и участва в турнири, но от много години е страстен почитател на този спорт само като наблюдател.

“Не съм човек, който може да се концентрира в едно-единствено нещо. Тоест не бих могъл да стана добър спортист.”

С истинска страст обаче се отдава на хобитата си за удоволствие. В голямото синьо най-много се е спускал в Египет и на Малдивите, но и в Гърция, САЩ, Кипър, Мексико, Доминикана и т.н.

Запалва се по гмуркането преди повече от 12 години покрай свой бивш служител, днес един от най-добрите и заможни предприемачи, който го кани като гост на дайвинг сафари на Малдивите. Харесва му и после много бързо изкарва лиценз, а изпитът му е в открити води на Халкидики. След това на Малдивите е същинското му първо гмуркане, когато окончателно се влюбва в красотата на подводния свят.

Плувал е дори нощем с акули и е успокоявал, че колкото и да изглежда страшно, е безопасно. Далеч повече, отколкото снежните предизвикателства, защото със сноуборда той е имал няколко екстремни преживявания.

“Веднъж ме затрупа лавина на Хинтертукс. Слава богу, беше от праховите. Бях с един приятел и аз се пуснах първи, спрях в долината, обърнах се и видях как той бутна лавината и избяга надясно, за да не го повлече.

Имах около 30 секунди, в които свалих борда, паднах на колене и сложих дъската пред мен, държейки я здраво с ръце. Затворих си очите, лавината мина през мен, но не ме повлече.

Като отмина отворих очи и видях сняг само. Вдигнах борда, отрових се и се измъкнах. Карам предимно на Хинтертукс в чужбина, защото обичам да карам извън пистата, а при това положение трябва да познаваш добре района. На същото място това ми се случи и втори път. Тогава аз бутнах лавината, тя ме повлече, но не паднах и успях да изляза от нея.”