Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Щети ще има за всички, и то големи, но най-важни са хората

Не искам да се изказвам като някакъв многознайко, но не се стърпявам, като слушам и чета абсолютно несъществени коментари по повод на най-голямото изпитание, което се е случвало поне на 5 поколения българи. Този текст е резултат от много мои разговори с различни лекари.

Трябва наистина много здрав разум. Първостепенната задача е да се опазят и гарантират медицински специалисти, които да лекуват заболелите от коронавирус, а и от други спешности.

Най-много се разболяват именно медицинските специалисти, които контактуват със заразените. Каквито и предпазни халати и маски да имат, най-естествено е те да се разболяват най-много. Затова има и вече случаи на дезертьорство.

Затова трябва да се направят следните неща - да се отделят няколко болници, които да лекуват само корона, и да се опазят “чисти” болници, които поемат останалата спешност - катастрофи, инфаркти и прочее, и да не се смесват потоците. В малките градове също да се оформят болници за корона, които физически да са отдалечени от другите болници - например в казарми, хотели и пр. сгради.

Много спешно да се мобилизират всякакви хора с образование, близко до медицината - пенсионери, ветеринари, фармацевти, професори от БАН и пр., които спешно да бъдат обучени за работа с т.нар. апарати за изкуствена вентилация. Защото това никак не е лесна работа. Дори и да приемем, че ЕС ще осигури доставка за България на още допълнителни такива апарати, някой ще трябва да работи с тях. Освен това 80% от медицинските работници, които са в контакт с болни, се заразяват. Не казвам, че ще умрат всички, но вероятно няма да са във форма да работят. Всички програми за социално слаби да започнат да обучават медицински сестри, но не някога, а сега, веднага, докато не е прекалено късно. Като се отделят и много допълнителни средства, за да бъдат привлечени от тази работа. Само алчността е в състояние да надмогне страха.

В тази връзка България трябва да изтегли поне 5 млрд. евро кредит, ако все още има кой да ѝ го даде. Защото освен всичко друго тоя вирус ще е скъпо нещо. Като същевременно се спрат всички неспешни бюджетни разходи - капиталови за пътища, въоръжение, самолети, кораби, и разходите на държавата се концентрират в борбата с вируса.

Необходимо е, но не знам дали не е вече прекалено късно, да се създаде обръч от държавни болници, под шапката на пожарната, които да се занимава само с коронавируса, те да бъдат финансирани директно от бюджета без каса и пътеки.

Забрана на всякакви публични събирания поне да 1 септември, което включва учебни заведения, кина, театри, опери, концерти, търговски центрове, дискотеки.

Минаване максимално онлайн - за образование, административно обслужване, медицински консултации, банкиране.

Мобилизиране на частни охранители, които заедно с МВР и армията да се опитат да се грижат за вътрешния ред. Защото не е изключено, използвайки паниката, да има затворнически бунтове, мародерства и дезертьорство. Пълно затваряне на границата, разбира се. Досега известното е, че в България има поне три огнища - Габрово, Плевен и София, което означава, че вирусът е внесен безпрепятствено от Италия и Китай. Което означава, че макар да е тук, рискът да влезе отвън не намалява. Все още има хора, които не се отказват от екскурзии и почивки, което е престъпна безотговорност.

Относно икономическите загуби - всеки ще ги претърпи. Това е бедствие, подобно на земетресение. Вторачването в театралните постановки сега също е престъпна безотговорност, а какво ще кажете на туризма, който всъщност приключи като дейност за години напред.