Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо българинът е най-имунизираното същество на планетата

Коронавирусът вече е сред нас, но всяко зло за добро. Според специалистите той щади младите и довършва само старците, които източват пенсионните фондове и здравната каса. Така че, ако ни сполети епидемия, тя ще се отрази чудесно на бюджета, без да намалява работната сила.

Но нека финансовият министър не бърза да ликува. Историята показва, че българинът е най-имунизираното същество на планетата.

Преди десетина години светът се паникьоса заради нов смъртоносен щам на свинския грип – помните ли

как се усети у нас?*

Лека хрема

А какво се случи със СПИН-а? Внесоха единични бройки, пак началниците ги разграбиха, народът така и нищо не усети.

Да върнем още малко лентата на историята. През 1918 – 1920 г. т. нар. испански грип избива някъде между 50 и 100 милиона хора по целия свят, но у нас – нищо! Тук тогава не ни е до грип. И още 4-5 години назад – успехите през Първата балканска война също се дължат на природния ни имунитет.

Поразена от холера, турската армия е небоеспособна. При Чаталджа холерата се прехвърля и в българската армия, но бързо е овладяна и затихва. Явно тя е безсилна пред българските червени телца.

Всички сме учили как за броени дни българите превземат непревзимаемата крепост Одрин. Но истината е, че цялата 62-хилядна турска армия е била поразена от холерата. След падането на крепостта тя е изолирана на един остров, където, за съжаление, не оцелява. Турция ни обвинява в геноцид, но специалната комисия “Карнеги” доказва, че българите са невинни. Виновни са вирусите.

После губим Втората балканска война, защото воюваме със съседи, които имат почти същата генетика. Но няколко години по-късно в битката при Дойран сме изправени пред най-могъщата по онова време бойна сила – англичаните. Ингилизите са така ударени от малария и коремен тиф, че българският щик пак надделява. Днес се гордеем, че нямало пленено българско знаме. Е, как да пленяват знамена, когато са принудени от заразите да прекарват часове в клекнало положение и със свалени гащи?

Колкото по-назад се връщаме в историята, толкова повече са доказателствата за българския природен имунитет. Големият историк професор Христо Гандев пише в “Ранното възраждане”, че през XVII век българите получават демографско надмощие в нашите земи благодарение на епидемиите, които идват от Европа - чума, тиф и други. Турците загиват, а българите се пръскат из лозята и оцеляват! Но нали турците също са имали лозя?

Симеон Радев пък разказва за гр. Ресен в днешна Македония, който е поразен от холера през XIХ век. Българската махала оцелява, докато турската се обезлюдява напълно. Чорбаджиите канят едно помашко село, което приема християнството и се заселва в празните къщи. Явно помаците са имали български имунитет.

На какво се дължи тази наша резистентност към вирусите? Отворете картата на света. Ако първите хора са се появили в Африка, откъде са минали по пътя към Европа? Очевидно през Босфора и Балканския полуостров. Безчетни племена и човешки подвидове са прекосявали Босфора още 200 – 300 хиляди години преди Христа, заразявайки се взаимно. А и кой ли не се е настанявал на Балканите след Христа? Освен гърци, траки и македонци тук се заселват и готи, славяни, прабългари и какви ли не още татари, авари, печенези, уйгури и всякакви други арийци.

Официално България съществува от 13 века, но в 7 от тях е била беззащитна пред нашествията. Над 40 племена са нахлували и са се опитвали да ни прогонят от тези красиви пейзажи, но

вирусите са им

видели сметката

Например през 1064 г. три орди от тюркското племе узи минават Дунава и разбиват граничните гарнизони, които по онова време са били съставени от българи и ромеи. Узите плячкосват Мизия и Тракия, стигат чак до Солун. Ужасено, местното българско население започва да се изселва от полуострова! Скоро обаче сред узите избухва епидемия от коремен тиф и те бързо се стопяват, а българите се връщат в опожарените си села.

Чудесната книга “Пушки, вируси и стомана” на антрополога Джаред Даймънд ни описва как европейските вируси завладяват Америка. Причината е в това, че заразните болести се предават на човека от общуването му с домашните животни. Ние тук сме имали какъв ли не едър и дребен добитък, докато американците не са имали никакъв и затова не са били готови за сблъсъка с европейските зарази.

Домашните животни са опитомявани и разпространявани по хоризонтала на Евразия, предимно през нашите географски ширини. И както може да видим на картата, в центъра на животинския обмен е пак Балканският полуостров - било над Черно море, било през Босфора.

Всеки животински вирус, който се е предавал от Индокитай към Пиринеите и от Пиренеите към Китай с отклонение към Северна Африка, е минавал оттук неизбежно и задължително.

За разлика от европейците, първите заселници в Новия свят успяват още в праисторически времена да изядат едрите бозайници и после не им остава нищо за опитомяване. Както пише Даймънд, ако маите и ацтеките са имали овце, крави, коне и други подобни животни, човешката история е щяла да се развие по съвсем друг начин: “Тогава Кортес и неговата сбирщина авантюристи, стъпили на мексиканския бряг през 1519 г., най-вероятно са щели да бъдат изтикани обратно в морето от ацтекската кавалерия, яхнала коне от местни американски породи. И вместо ацтеките да измират като мухи от задморската едра шарка, испанците са щели да бъдат покосявани от американските вируси, пренасяни от резистентните към тях ацтеки.”

Факт. И може би след това ацтеките щяха да пратят своите кораби към Испания, където да изтребят местното население със своите непознати вируси. Тогава днешните ни грантоеди нямаше да разчитат на Сорос, Карнеги и братята Коук, а на някой Монтесума, Кетцалкоатъл или друг подобен благодетел. Уви, в историята няма условно наклонение.

Но ако сравняваме западноевропейската резистентност към вирусите с българската, ние явно ги превъзхождаме многократно. Всичко, от което те там боледуват чак в Средновековието, ние явно сме го изкарали още преди “Илиадата". Например бубонната чума, която избива една трета от населението на Европа между 1346 и 1352 г., у нас изобщо не се усеща. На запад тогава са избивали котките, защото са ги смятали за слуги на дявола. В резултат плъховете са пренасяли свободно чумата. Докато във всеки български дом са мяукали по 2-3 котки, верни пазителки на хамбара.

Друг пример - в епохата на Колумб и Де Гама испанци и португалци са умирали от сифилис за 2-3 месеца, докато на Балканите тази болест се е развивала бавно и щадящо. Още Сократ е имал характерния седловиден нос. Има дори теории, че нашите предци са се лекували от тази напаст с помощта на нестинарството - 40 дена пълни пости плюс редовно ходене по червени въглени - и човек е като нов!

Но да се върнем на коронавируса – не се поддавайте на паника! Освен природния имунитет нашите предшественици са ни завещали най-доброто лекарство – постите. Освободени от храносмилането, телесните ензими бързо ликвидират нашественика и нацията оцелява.

Не вирусите са страшни за нас - страшен е преходът, който ни срази демографията с 2 милиона за 30 години. Да бе чума, щеше да е много по-добре.

*Тогава пак написах такова оптимистично съчинение и за мое учудване се оказах прав.