Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дни след решението на Върховния административен съд, че заповедта за задържане на известния диджей е незаконна, срещу него тръгва дело за набеждаване на униформени

Две години и два месеца след като ме потрошиха напълно без причина, тежко и с бухалка, ми остава само болката и унижението. Разследването срещу тези, които ме биха, не върви. За сметка на това биячите ме съдят за набеждаване. Винаги съм възпитавал децата си, че полицаите са добрите. Те са на страната на честните хора и ги пазят от престъпления. Сега на синовете ми – които са големи мъже, на майка си - не знам какво да кажа за случилото се и последствията от него.

Това сподели Тодор Георгиев, по-известен като DJ Теди Джорджо, пред в. "168 часа".

Злощастната случка е от нощта на 17 срещу 18 декември 2017 г. DJ Джорджо води частно парти в знаков добрички ресторант. В края на вечерта, около полунощ, става спречкване между домакините и гостите заради допълнителна сума пари.

Диджеят твърди, че изобщо не е разбрал причината за разпрата, защото бил в другия край на заведението. Това потвърдиха пред в. "168 часа" и очевидци. Видял обаче физическото стълкновение. Извикани били полицаи. Те задържали участниците в спречкването и част от свидетелите, за да се изяснят обстоятелствата и персоналната вина. Сред прибраните бил и шефът на фирмата, който поканил DJ Теди Джорджо да води фирменото празненство.

Ето разказа на Тодор Георгиев: "С жена ми си тръгнахме. Бяхме поканени в дискотека от волейболния отбор. Към 4 без 15

съпругата ми

получи есемес

от жената на шефа на фирмата, ние сме приятелски семейства. Каза, че той не се е прибрал и се притеснява. Помоли ни да отидем до полицията и да видим какво се случва и дали се нуждае от нещо.

Отидох сам, доброволно, без никой да ме е призовал. Исках да видя какво става с приятеля ми – има ли нужда от лекарства, цигари, пари. Жена ми остана в колата.

Влязох във фоайето и там ме задържаха. Много агресивно. Преди да ме задържат, аз обясних, че нито съм участвал в скандала, нито имам нещо общо. Допълних, че на другия ден има финали на футболния клуб в Дряново и аз като председател на общинския съвет имам много организационни ангажименти. Помолих да ме призоват в друг ден, за да разкажа каквото съм видял.

Появи се един човек и почна да крещи: "А, Теди Джорджо – идвай да даваш обяснения! Сега ще те видим."

Не го познавам. Изглеждаше, сякаш току-що е събуден или вдигнат от маса. Не ми изглеждаше съвсем трезв. Определено беше ядосан, че е на работа в този момент. Няма как да го докажа, защото никой не счете за нужно да вземе кръвни проби от полицаите, за да се установи имат ли алкохол и наркотици в кръвта си въпросната нощ.

Те не проявиха разбиране. Сложиха ми белезниците

По стълбите между първия и втория етаж ме спънаха. Паднах и ми нанесоха много удари с крака. Удряха ме и в гърдите, и в гърба. След това се събудих в една стая. Видях си коленете. Дънките ми баха протрити. Цялата ми риза беше в кръв. Видях, че са ме влачили с белезници. Влачили са ме като на Коледа как влачат прасето да го заколят.

Тук искам да кажа, че аз нямам оръжие. Никога не съм имал. Не пия. Не се дрогирам. Против съм тези неща да ги правят и други хора.

Полицаят, който беше с мен в кабинета ми, каза да подпиша заповедта за задържане. Аз отказах, като го уверих, че не съм направил нищо нередно и нямат основание за това.

Последното се потвърди и с решение на Върховния административен съд.

След това този същият бръкна в бюрото си и извади бухалка и ми нанесе удари по тялото. Изпитвах много силна болка.

По някое време звънна жена ми. Телефонът ми си беше у мен. Казах й, че се бавя, защото са ме пребили. Тя не повярва, бил съм се шегувал. Ако не беше тя, ако не се беше намесила да се спре

това насилие,

не мисля, че днес щях да съм жив."

"Казусът е интересен - коментира адвокатът на Тодор Георгиев – Бранимир Балачев. - Той едва ли е изолиран случай, но по-важното е, че един човек без основание беше задържан за 24 часа. Беше набит, според мен доста сериозно. Същото се потвърждава и от медицинските документи, които са издадени след случая."

"Аз бих кръстил тази сага "За честта на пагона" - допълва юристът. - Според обясненията, които многократно е давал, Тодор Георгиев твърди, че е

бит от двама полицаи

в управлението в Добрич. Веднага подадахме сигнали до институциите, включително и до Вътрешна сигурност в МВР с цел да се изясни истината и виновните да бъдат наказани. Тези проверки бяха водени почти година и половина. Според нас – докато фактите минат през една вътрешна организационна проверка от страна на полицаите. Докато се стигне до заключението, че полицаите не са извършили побоя. Че задържането му е законосъобразно. Тука бяха набъркани и постови, и разследващи полицаи.

Има нещо много знаково, което трябва да се разгледа от цялото общество. Това, което се случи на 17 срещу 18 декември 2017 г. на Тодор, може да се случи на всеки.

По всички жалби, които ние пуснахме, проверките бяха или бавени, или делата замразени. След близо 2 години стана ясно, че по жалбата, която сме подали, изобщо няма образувано досъдебно производство. Тя е смотна. Ние продължаваме да не знаем бит ли е и от кого Тодор. В същото време има постановен отказ за образуване на досъдебно производство за драскотинка на малкия пръст на един от полицаите. По него се води над 300 страници. Разпитите по всички жалби, свързани с казуса, се работят от един разследващ, от един следовател и се наблюдават от един прокурор. Напълно е нарушено европейското право на случаен принцип да се разпределят делата, за да се постигне обективност при преценка на фактите. Тук прозира опитът едни и същи хора да съшият с бели конци казуса така, че да няма виновни полицаи. Без да има произнасяне по жалбите му, се твърди, че той е набедил полицаите. Те били толкова мили и внимателни, а той падал по стълбите, удрял се наляво и надясно, причинявайки си травмите. Това е в Добрич. Единственият съд, който се произнесе, че не е имало причина за задържане, че задържането е назаконно

и фактите по досъдебното производство са неверни, е Върховният съд."

"Запознат съм със законите в България - коментира Теди Джорджо. - Знам си правата и задълженията. Знам, че когато ме задържат, трябва да си сваля часовника, връзките, да ми вземат телефона, да ме огледа лекар."

"Истината по това дело ще излезе само когато един безпристрастен съд разгледа всички материали и факти и разпита всички свидетели - категоричен е адвокат Балачев. - Убеден съм, че Георгиев никога няма да си позволи да хвърля нападки спрямо полицаи, защото няма интерес."

"Те ме биха като куче - споделя през сълзи диджеят. - Не им прави чест на тези хора. На тези мъже. Задържан човек, с белезници и пребит с бухалка. Това може да го направи само един комплексар. След това влезе дежурният полицай, който бил един от заместниците на началника на Първо полицейско управление. Той разпореди да ме откарат в болница. Вече беше около 6 часа сутринта. Там се установи, че имам

пукнати

ребра,

много високо кръвно и комоцио. Въпреки това докторът отказа да ме остави за лечение, а придружаващите ме полицаи получиха заповед да ме върнат в управлението. Направо не вярвах, че всичко това се случва. Тогава жена ми се намеси."

"Наистина си мислех, че се шегува - обяснява съпругата му Миглена Александрова. - Питах го: "Ти нали си в полицията?" А той: "Да, в полицията ме пребиха". Бях шокирана. Влязох в районното и поисках да видя мъжа си, защото е пребит. Отказаха ми. Продължих да настоявам да го видя, чуках по вратата, поисках да дойде началникът. Отведоха ме при Богданов, той беше началник в момента. Аз обяснявах, плаках – той ме слушаше. Когато доведоха Теди, той беше с бяла риза. По нея имаше

огромни

петна кръв

Цялата му глава и ръцете бяха охлузени. Не виждах тялото му от дрехите. Не можех да повярвам, че това се случва в XXI век в България. Още по-страшното е, че освен Теди и мен щяха да арестуват. Батерията на моя телефон падна и Теди ми даде своя. Когато вече решиха да го арестуват, по правилата поискаха телефона му. Понеже отказах, защото оставах без каквато и да е връзка, ме заплашиха, че ще правят обиск в хотелската ни стая и ще ме арестуват за вещно укривателство и възпрепятстване на орган на властта да върши задълженията си по служба. Вече виждах какво се случи с Теди и им дадох телефона.

В никакъв случай не мога да кажа, че съм превъзмогнала случилото се. Бях в дълбока депресия заради това, че не мога да докажа истината. Оказа се, че на записите от камерите по пътя на Теди в полицейското управление нищо не се вижда – не работели точно тази нощ. Всички полицаи на смяна тогава защитават колегата си и лъжат. Тази случка ми показва, че всеки нормален гражданин, който не нарушава закона, може да бъде пребит там."

"Освободиха ме около 12 часа на обед - не крие обидата си диджеят. - Аз пропуснах мероприятието в Дряново. Дойдох във Варна и веднага ме оставиха за лечение в болницата. Освидетелстван съм от съдебен лекар за всички травми, които са ми причинени. Лежах една

седмица

в болницата

Още като ме приеха в Спешното отделение, повторих кръвните проби за алкохол и наркотици. Те отново бяха отрицателни. Направих го, защото вече нямах доверие на никого в Добрич. Искам да кажа на директора на болницата в Добрич, че няма да оставя нещата така. Утре друг може да бъде на мое място и той да не остане сред живите.

В моя случай по-големият проблем е не че са ме били, а че отричат да са го направили.

Разбрах, че тези полицаи все още са на работа."

"Добрич не е особено голям град - допълва адвокат Балачев. - Всички се познават. Установи се зависимост – единият от полицаите е близък с известни юристи и депутат от управляващата партия. Не е трудно да се досетиш, че при такава ситуация съдът не би бил поставен под натиск. За прокуратурата е видно от поведението й по казуса."

Тримата обаче са категорични, че след разочарованието от полиция и прокуратура могат да разчитат за справедливост само от съда.

"Не може в европейска държава полицаите да използват мутренски методи и да им плащаме заплатите", казва Александрова.

"Те трябва да си получат заслуженото, най-малкото защото вредят на МВР, петнят работата на стотици честни и добри полицаи и буквално съсипват държавността", смята Джорджо. Той и адвокатът му са категорични, че ще потърсят отговорност от държавата пред Европейския съд по правата на човека.

Редакцията на вестник "168 часа" разполага с решение на Върховния административен съд, което обявява за напълно незаконна заповедта за полицейско задържане на Тодор Георгиев. Мотивите към решението на последната възможна инстанция са, че тя е издадена без причина, без да е спазен законовият ред, без обосновка и не притежава задължителните атрибути за такава.

Междувременно този месец предстои първото заседание по делото, по което обвиняем е Тодор Георгиев. Той ще отговаря за

набеждаване

на полицаите, за които твърди, че са го пребили в декемврийската нощ преди 2 години и 2 месеца.

Във връзка с втори, идентичен случай на упражнено ненужно физическо и психическо насилие над добричлии - отново от служители на реда в града, "168 часа" изпрати запитване до пресцентъра на МВР. В него настояваме за информация имало ли е инцидент седмица след този с Теди Джорджо, при който зет и дъщеря на известен треньор са били малтретирани от униформени, когато са се отзовали да помогнат на свой приятел, претърпял катастрофа. Очакваме отговорите на въпроса - бият ли в добричката полиция и на случаен принцип ли подбират кого.