Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скъпият ток ще се отрази сериозно на бизнеса. В момента има много напрежение в работодателските организации от гледна точка на това, че не им издържа бизнеса и това ги прави неконкурентоспособни. Това каза пред Нова тв председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Отраженията ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с най-скъпата електроенергия в Европа. Тя не беше скъпа само миналата неделя, а и миналата година. Това е тенденция, която се запазва устойчива. Може да се види каква е цената в Германия и каква в България. Получава се така, че нашата цена е по-висока с между 20-30%. Опитваме се да стигнем тези държави, но няма как, коментира Домусчиев. Подчерта, че с тази цена на тока няма как българските фирми да се конкурират с тези в чужбина.

Има много спекула на българския пазар. Не случайно искаме оставките на БЕХ, защото е монополист на пазара. Искаме и оставката на шефа на Българската енергийна борса. Доказа се, че непрофесионализмът е на много високо ниво. Неслучайно се говори и за българска енергийна мафия, допълни той.

Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества, когато има търгове на АЕЦ, например. В последствие, когато цената има пик, тези хора правят печалби на наш гръб, обясни още той.

На въпрос има ли чадър от някое министерство за тази цел, Домусчиев отговори: Не съм разследващ орган. Гледаме цифрите и какво се случва. Може един ден нашата прокуратура да влезе и в енергетиката и да порови малко.

Защо "ТЕЦ- Марица 2" продължава да работи с мощности на 50%, попита шефът на КРИБ. Според него винаги можело да има повече търсене, но трябва да се включат повече мощности. И сравни, че при ТЕЦ-а случаят е същият като при "Кремиковци".

Това е съвременното "Кремиковци". Всички се радвахме, че то е затворено, но в един момент си създадохме едно ново, категоричен бе той.

Имаме покана от министър Петкова. Това е реакцията от правителството за момента. Тогава ще обсъдим такива ненотифицирани държавни помощи. За тях ще бъдем и глобени. Това е нещо абсолютно престъпно, което се прави на гърба на обществото, продължи той.

Знаете ли, че в мините в Маришкия басейн се плаща, за да те назначат на работа, попита той. Даде пример с мина в Гърция, където централата била същата като нашата - 1595 мегавата, но там били наети двойно по-малко хора.

В момента има много напрежение в работодателските организации от гледна точка на това, че не им издържа бизнеса и това ги прави неконкурентоспособни, обясни Домусчиев.

Нашата твърда позиция е приемане на еврото. За нас то е единствената алтернатива. Искаме да бъдем европейци и затова трябва да приемем еврото. То ще ни донесе допълнителна стабилност, каза той.

Нова тв има договор с Националната лотария. Докато не излезе законът в Държавен вестник, продължаваме да го изпълняваме. След това нашите юристи ще кажат какво правим. Не смятам, че това ще се отрази негативно на Нова тв. В последната една година рейтингът й се вдигна много, това привлече и много рекламодатели. Няма да ни повлияе, отсече Домусчиев.