Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учени: Заради глобалното затопляне все повече тропически циклони ще достигат Стария континент

Вече най-малко петима души са загинали на Бахамските острови заради урагана “Дориан”, предадe Асошиейтед прес. Чудовищната буря достигна в понеделник архипелага, а междувременно радар във Флорида отчете скорост на вятъра в един от секторите на “Дориан” от над 360 километра в час!

Въпреки че, излизайки от тропическите води, силата й ще намалее значително, според почти всички климатични модели стихията ще се запъти през Исландия и акваторията на Северно море към европейския континент.

Тази перспектива изглежда опасна,

тъй като според метеоролога Райън Мауи, “Дориан” има шанса да достигне условната шеста категория (официалната класификация включва само 5 категории). Екстраполирайки възприетата официално категоризация от 5 към още една степен, Дориан ще се присъедини към броящите се на пръстите на едната ръка 4 досегашни такива суперурагани.

След САЩ ураганът „Дориан” ще се придвижи към Европа и вероятно ще обърка месечните прогнози за времето над България, коментира пред NOVA климатологът доц. Георги Рачев.

“Траекторията на урагана ще бъде такава, че той ще “близне” Флорида. След това ще мине покрай крайбрежието на Джорджия, Северна и Южна Каролина и почти през Ню Йорк ще се отправи към Гренландия. След което ще се превърне в един нормален циклон и ще се стационира някъде северно от Великобритания”, посочи Рачев.

“Ще донесе страшно голяма топлина от тропиците в големите географски ширини, с което ще обърка цялата атмосферна циркулация, а по всяка вероятност и месечните прогнози за септември”, обясни климатологът.

По думите му така ураганът “Дориан” ще доведе до удължаване на “циганското лято” над България.

Успокояващото е, че извън тези

климатични аномалии

не се очаква суперураганът да ни засегне. Заради отдалечеността си от Атлантика нашата страна е на сравнително спокойно място, но в историята има случаи, когато

катастрофални бури,

предизвикани от атлантически циклони, достигат до Гърция или дори Северна Русия.

Друг е въпросът, че господстващото мнение, според което Европа не е застрашена от урагани, вече подлежи на преоценка.

По правило досега студените води на Северния Атлантически океан превръщат ураганите в “екстратропически" бури, докато достигнат европейските страни. Глобалното затопляне е на път да промени тази картина.

Затова вече не са толкова голяма рядкост случаите, когато тропически циклони, които са се образували в Карибите или в Атлантическия океан, пътуват на североизток към канадските пристанища и после покрай Гренландия и Исландия достигат Британските острови и Скандинавия.

Така например в края на октомври 1996 г. затихващият ураган "Лили" предизвиква щети в части от Англия, преди да се разсее над Северна Норвегия на 1 ноември.

Ураганът, тайфунът и циклонът всъщност са три имена на едно и също явление. По крайбрежието на Северна Америка те се наричат урагани, в Източна и Югоизточна Азия се наричат тайфуни, а в близост до Индия и Австралия - циклони. Но въпреки различните имена те се развиват по един и същи начин. В Тихия и Индийския океан обичайните им цели са Бангладеш, Филипините, Мианмар, Лаос, Виетнам, Япония и Индия.

Метеоролозите използват термина

тропически

циклон,

за да опишат всяка въртяща се система от облаци и гръмотевични бури, която възниква над тропически или субтропически води и има затворена циркулация с ниско налягане. Тропическите циклони в Северното полукълбо са най-често в края на лятото и есента, около септември и октомври.

Когато температурата на водата в Северния Атлантически океан надхвърли 26-27 градуса по Целзий, топъл влажен въздух се издига, оставяйки област с ниско налягане след себе си. Ниското атмосферно налягане привлича околни въздушни маси с високо налягане. По този начин ураганът нараства: издига се, охлажда се, създава облаци и заради въртенето на Земята започва да се вихри.