Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато прокуратурата разследва 46-годишния Иван Нончев, разорал през януари 100-годишна пясъчна дюна на "Смокиня", в къмпинга все по-упорито се носи слух, че веднага след делото Нончев ще опита да направи нова регулация на парцела си и ще вкара каравани, които да отдава под наем. Точно с тази идея, а не толкова заради гледката собственикът на автосервиз поръчал да се заравни частта от дюната, която влиза в неговия парцел, подозират в къмпинга.

Разораната дюна на къмпинг "Смокиня", която попада в парцела на бургазлията Иван Нончев.  СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Разораната дюна на къмпинг "Смокиня", която попада в парцела на бургазлията Иван Нончев. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Днес на практика в парцела на Нончев дюни няма - унищожени са над 1,2 дка бяла пясъчна дюна. Хора от къмпинга подочули, че Нончев се канел, като му минат делата, да докара седем каравани в имота си. Там вече има една, в която почивал митичен генерал, носи се от ухо на ухо в "Смокиня".

Преди двайсетина дни точно върху разораната дюна цъфнала и луксозната каравана на Нончев, която цяло лято миналата година събираше погледите на летовниците

Малко след януарския екшън подвижната къща изчезна, но от началото на юни отново е на пясъка, и то с открита гледка към морето.

Пред къмпингарите усилено се говори, че караваната, в която отдъхвал генералът, била незаконна.

От РИОСВ в Бургас потвърдиха, че има общо три каравани, поставени нелегално в частни парцели в "Смокиня", но вече няколко месеца търсели собствениците им, за да ги извадят оттам. Нончев се появявал два-три пъти в къмпинга от началото на сезона, държал се непринудено. Пред прокуратурата обаче мълчал като риба - отказвал да даде каквито и да е обяснения.

Хората може да си мислят, че като няма дюна, няма проблем, но не е така. Дюни може и да няма, но целият имот на въпросния господин

влиза в природна забележителност Пясъчни дюни,

местност Каваци, която се пази по закона за защитените територии.

Иван Нончев
Иван Нончев

В тях се опазват не само самите пясъчни образувания, а и прилежащите зони. Режимът е за цялата територия на природната забележителност, а тя в случая обхваща терените между морето и пътя, успокояват от регионалната екоинспекция в Бургас. Оттам обясняват, че отписването на една територия става само по заповед на министъра на околната среда след съответно предложение, което се разглежда от специална комисия.

"Ние такова предложение няма да направим и съответно няма да бъде сформирана такава комисия, а изключването от границите на защитената територия става само по този ред", казва топекспертът от РИОСВ Детелина Иванова. Тя обаче признава, че подобно

предложение до министъра могат

да дават и граждани,

и юридически лица. Ако министърът го сметне за целесъборазно, РИОСВ назначава комисия от всички заинтересовани институции, предлага се изключване, което се утвърждава само с министерска заповед.

"Няма да стартираме такава процедура, тъй като ще се наруши целостта на защитената територия. Дори да не се стигне до

възстановяване

на дюната.

с човешка намеса, ще оставим тази територия в границите на защитената", категорична е Детелина Иванова.

От РИОСВ в Бургас все още изчакват становище по казуса с разрушената дюна, докато приключи съдебният процес срещу Нончев и багериста Манол Пазвантов. Ако нарушителят понесе наказателна отговорност, от екоинспекцията няма да налагат административна санкция. Със сигурност обаче ще излязат с предписание, и то най-вероятно ще е дюната да бъде възстановена. За тази безпрецедентна мярка загатна още през февруари министърът на околната среда Нено Димов.

Ако тя стане факт, 46-годишният Нончев ще трябва да си наеме биолози, които да опитат да възстановят или поне да подпомогнат самовъзстановяването на дюната, което или няма да се получи изобщо, или ще отнеме години, прогнозират експерти.

"Трябва да се действа много внимателно, защото една човешка намеса също може да се отрази негативно. Въпросът тук

не е просто да съберем и да струпаме на едно място пясък,

а да подпомогнем процеса. Възможно е да се направят механични прегради, които да насочват вятъра, тъй като той играе важна роля в образуването на пясъчните дюни", обясни пред "168 часа" Детелина Иванова.

Пет месеца след варварското посегателство срещу природната забележителност разследването е приключило, а до края на седмицата наблюдаващият прокурор

Ангел Георгиев ще внесе обвинителен акт

в съда, установи проверка на "168 часа". Нончев е обвинен като поръчител за унищожаване на природна забележителност и по закон може да получи до 3 г. затвор или пробация, както и глоба от 3000 до 10 000 лв.

Предвиденото наказание до 3 г. обаче дава възможност нарушителят да се отърве само с глоба, а съдебното му досие да остане чисто. Точно така, както се случи с шведа Ралф Сундберг, който заби юмрук в главата на камериерка в Слънчев бряг. Въпреки шумния съдебен процес чужденецът се отърва само с административно наказание, защото законът го позволяваше. Дали сега ще се повтори същото с унищожителя на бяла пясъчна дюна? "Надявам се, че това няма да се случи. Внасям обвинителен акт по наказателно дело с мнение за съд", каза пред "168 часа" прокурор Георгиев.

"Успяхме за 4 месеца да приключим разследване по безпрецедентен казус, което по своята методика е уникално за страната. Бяха назначени комплексни експертизи, разпитани бяха над 20 души", допълни зам. апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова. От Бургаската апелативна прокуратура дори изпратили предложение до ВКП за завишаване на санкциите при унищожаване на природна забележителност (виж карето - б.а.).

От средата на януари т.г.

Нончев е с мярка

за неотклонение

"парична гаранция" от 10 000 лв. Той бе задържан на 13 януари, два дни след като булдозер изора парцела на "Смокиня". Арестуван бе и 24-годишният багерист Манол Пазвантов, племенник на кмета на село Равадиново. Манол разказал подробно пред полицаите как е бил нает от Нончев срещу 1000 лв. и на 11 януари разорал дюната с верижна машина без регистрационен номер.

Още с първите проверки от РИОСВ в Бургас установяват, че унищожените пясъчни образувания са картографирани като дюни и се водят в специализиран регистър по Закона за кадастъра и имотния регистър. След проведените експертизи става ясно, че

общата площ на засегнатия участък

е 1295 кв. м,

от тях 1205 кв. м дюнни образувания от различен вид - бели, сиви, зараждащи се дюни, повечето в имота на Нончев. Едва 133 кв. м от площта на унищожените дюни са на морски плаж "Смокини-север".

Бургаският баровец става собственик на златното късче земя на 2 юли 2018 г., купувайки парцел от 683 кв. м като орна земя - така е записан в службата по кадастър. Теренът се води земеделска земя, категория 10, в местност Каваци на територията на община Созопол. Нончев купува парцела от Пламен Иванов Иванов, като по документи му брои 5000 лв.

Самият Нончев е собственик на еднолично дружество ТАРС-НОНЧЕВ ПРО и държи автосервиз до сградата на КАТ в Бургас.

Любомир Петров, апелативен прокурор на Бургас:

Табела пред входа на къмпинга пояснява, че районът е част от защитена зона в местността "Каваци".
Табела пред входа на къмпинга пояснява, че районът е част от защитена зона в местността "Каваци".

Нужно е по-тежко наказание, за да има ефект

Разследването за разрушената дюна в къмпинг "Смокиня" предизвика много голям обществен интерес и по мнение на магистрати, граждани и журналисти неприятно впечатление остави неоправдано ниският размер на предвиденото в закона наказание за този вид престъпления, чрез които се унищожават или повреждат дюни или друг вид защитени територии в страната. Считаме, че се налага съществено увеличение на санкциите за престъпления по чл. 278в от НК - противозаконно унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание.

Сега предвидените наказания - лишаване от свобода за срок до 3 г. или пробация, както и глоба, не могат да изпълнят целите нито на специалната, нито на генералната превенция най-вече заради съществения вредоносен и непоправим резултат от тези престъпления. Особено като се има предвид, че например, при престъпления против собствеността се предвиждат наказания до и над 10 г. лишаване от свобода, като отнетите вещи могат да се върнат или заплатят и да не остане никаква реална вреда от престъплението.

Докато при деянията по чл. 278в от НК по правило вредите са невъзстановими или са необходими стотици или хиляди години природата да ги възстанови. С тези престъпления се засягат правата и интересите на цялото общество, като понастоящем предвидените ниски по вид и размер наказания не могат да изиграят и своя превантивен ефект.

Любомир Петров, апелативен прокурор на Бургас
Любомир Петров, апелативен прокурор на Бургас