Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хайнц-Кристиан Щрахе
Хайнц-Кристиан Щрахе

Не само политическата кариера на доскорошния австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е съсипана, но и бракът му също е пред разпад, разкри германското издание “Меркур”. Според близки на семейството 31-годишната Филипа Щрахе, която роди първото им дете този януари, е била в шок от разкритията.

В официална реакция тя заяви, че съпругът ѝ ще трябва да си понесе последствията. Сега става ясно, че не е имала предвид само политиката. Тя се е изнесла заедно със сина им при родителите си и обмисля развод.

Причина за гнева ѝ са реплики от скандалния видеозапис, в който Щрахе казва за представилата се за рускиня жена: “Тя е толкова секси”, а по-късно я коментира като “секси рускинята”. Подавайки оставка, Щрахе поднесе извинения и на жена си, казвайки, че съжалява, задето е наранил най-важния човек в живота си. “Това беше мачовска история, исках само да впечатля онази жена”, каза той, с което окончателно вбесил Филипа.

Силно засегнат от видеозаписа е и друг неволен участник в него – руският олигарх Игор Макаров. “Всеизвестно е, че съм едно дете и съответно няма как да имам племенница”, заяви той в нарочно обръщение. Милиардерът е споменаван в записа като чичото на жената, с която Щрахе преговаря за незаконни сделки. Той ѝ обещава държавни поръчки, ако тя купи най-големия вестник и му помогне да спечели изборите.

Президентът и канцлерът на Австрия дават пресконференция.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Президентът и канцлерът на Австрия дават пресконференция. СНИМКА: РОЙТЕРС
Съдбата на австрийския канцлер става все по-неясна след разкритията. В понеделник парламентът ще гласува вот на недоверие срещу Себастиан Курц и не е ясно дали коалиционните му партньори от Партията на свободата няма да го свалят от власт. Те вече обявиха, че изтеглят министрите си от кабинета, след като Курц поиска оставката на вътрешния министър Херберт Кикъл.