Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос три дни след разпятието Му - символ на спасение и надежда. Възкресение Христово винаги се пада първата неделя след първата пролетна пълна луна. В някои европейски страни обаче се срещат нетипични, дори странни езически ритуали и обичаи за Великден, пише немското издание "Билд".

Ирландия

В Ирландия в неделята на Великден не се яде месо, а само риба. Странен обичай в страната е, че е прието да се изкопае малка дупка в земята, подобна на гроб, в който ирландците заравят херинги. 

Полша

"Смигус Дингус" - така се нарича традиционният леденостуден душ, който трябва да си вземат поляците по Великден. Подобна традиция има и в Чехия, Словакия и Унгария.

Холандия

Традиционно за страната на лалетата е около Великден да се организират големи базари за мебели. Най-често холандиците организират разпродажбата в понеделник след Великден и обичаят датира от около 30 години.

Финландия

Във Финландия също имат интересен великденски обичаи - по случаи празница хората се удрят един друг по гърбовете с клонки от бреза.

Хърватия

През май месец идва пролетта и хърватите приемат това за начало на новите неща. Свежият полъх трябва да бъде усетен и в гардероба на хората. Около Великден се счита за добра поличба хората да си купуват нови дрехи и да се пременят с тях.

Гърция

В средиземноморската страна във всяка къща за Великден домакинята трябва да приготви "цуреки" - така се нарича типичен гръцки козунак. За жителите на остров Хиос пък е типично, че са фенове на пиротехниката и се забавляват със заря на празника.

Хаити

Децата на островната държава пускат изящно изрисувани хартиени хвърчила във въздуха за празника. Подготовката за Великден трае месеци, а хвърчилата са същински произведения на изкуството.

Мексико

В събота преди Великден в Мексико горят ритуално хартиени фигури, т.нар, папиемашета. Това е традиция, с която се отбелязва победата на доброто над злото. Често мексиканците правят и папиемашета с облиците на известни политици.

Филипините

Великден като християнски празник рядко се чества в повечето азиатски страни по исторически причини. Въпреки това във Филипините имат традиционен ритуал за празника - родителите там обръщат децата си с главата надолу. Вярва се, че около Великден този ритуал помага малчуганите да растат по-бързо.

Австралия

В Австралия пък децата вярват, че великденските яйца ги носи не заекът, а т.нар. билби - животно от рода на зайците. То се смята за застрашен от изчезнане вид, тъй като често е нападано от големи диви зайци.