Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Карл Лагерфелд  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Карл Лагерфелд СНИМКИ: РОЙТЕРС

Карл Лагерфелд е починал от рак на панкреаса. Той си отиде внезапно в понеделник през нощта на 85-годишна възраст. Модният дизайнер не се появи на модното шоу в Париж, което се случва за първи път в кариерата му и това предизвика голямо безпокойство сред почитателите му.

Френската преса съобщи, че той е бил откаран по спешност в болница в Париж. Във вторник следобяд модна къща „Шанел“, чийто креативен директор бе германецът, съобщи за кончината му.

Лагерфелд е роден на 10 септември 1933 в Хамбург. Кариерата си започва през 1955 година, печелейки съревнование на международния панаир за вълнени изделия. Праща скиците си за вълнено палто и с тях получава първа награда. По-късно сам признава, че това е било случайност.

„Невероятно е, че започнах професионалния си живот с рисунка на вълнено палто в конкурс, в който участваха 200 000 души. Кой може да посочи реално коя от тези 200 000 рисунки е наистина най-добрата? Така че наградата беше случайност.“

Дизайнерът се мести в Париж и започва работа първо за Chloe, после за Balmain и Patou. През 1983 година го канят на работа в „Шанел“. Прочутата луксозна модна къща е потънала в забвение, а задачата на германеца е да й върне стария блясък. Задача, която той успява да изпълни бързо. От 35 години е главен дизайнер на „Шанел“ и всяка година сътворява по осем дамски модни колекции.

Френската преса го нарича Карл Велики. Той пък дарява на модния свят не само красиви дрехи, а и модели от ранга на Клаудия Шифър – негово лично откритие.

За себе си дизайнерът казва: „Аз съм земен човек, не хвърча в облаците. Просто стъпвам по земята не на този свят.“

За болестта на Лагерфелд не се знаеше много. Миналият април в интервю за „Нумеро“ той заявява, че е напълно здрав. „Подложих се на безброй прегледи, няма нещо, което да не е здраво у мен. След 10 години отново ще си говорим“, казва той.

 

Творческият директор на "Шанел" е бил приет в болница вчера. От няколко седмици обаче е бил с влошено здравословно състояние. 

Очаквайте подробности.

Карл Лагерфелд  СНИМКА: РОЙТЕРС
Карл Лагерфелд СНИМКА: РОЙТЕРС