Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стълбището, от което е паднало детето.
Стълбището, от което е паднало детето.

Няколко пъти лекарите връщали Джанет към живота, но било невъзможно да овладеят 40-градусовата температура

Почина 2-годишният Джанет Василев, който падна от стълбищна площадка на 3-ия етаж в МБАЛ “Св. Анна” във Варна. Детето издъхна в 6 часа сутринта в понеделник, след като лекарите се бориха почти 20 часа за живота му.

“За съжаление, травмата се оказа несъвместима с живота, детето имаше съчетана травма на гърди и глава, като водещо беше тежката черепно-мозъчна. Реакцията на колегите е била светкавична, направена е спешна операция, но вечерта то вдига много висока температура, която стигна до 40 градуса, и трудно може да се овладее. На сутринта сърцето на детето спря”, обясни д-р Валентин Власаков, началник на интензивното отделение в лечебното заведение. Той изказа съболезнования на близките.

В неделя около 12 ч 23-годишната майка отишла на свиждане на своя позната в родилното отделение на “Св. Анна”. Самотната майка взела и 2-годишния си син. С нея в болницата бил възрастен познат, който не ѝ е роднина.

Тъй като в болницата е обявена грипна епидемия и свижданията са забранени, тя се обадила на познатата си да излезе на стълбищната площадка пред вратите на отделението. Докато подавала пакета, който носела на родилката, изпуснала малкия за миг от погледа си, но той се оказал фатален.  

Д-р Валентин Власаков, началник на интензивното отделение
Д-р Валентин Власаков, началник на интензивното отделение

Момченцето пропълзяло под парапета, полетяло между етажите и паднало във фоайето.

“Детето незабавно е било поставено на апаратно дишане, направена му е спешна операция. За 140 г. не сме имали никакъв инцидент. Небрежност от наша страна не е имало, но как се е случило - полицията най-вероятно ще даде информация”, каза зам. изпълнителният директор на болницата д-р Антон Станев. Момченцето беше с тежки травми -

счупен череп,

кръвоизлив в

мозъка и тежка

двустранна

контузия на

белите дробове

След повече от 2-часова изключително сложна и тежка операция, при която са били премахнати счупените части от черепа, то бе преведено в реанимация.

През цялата нощ детето е било много нестабилно и в тежко състояние. Вдигало е температура около 40 градуса. Рано сутринта - между 5,30 и 6 ч, сърцето на момченцето е спирало на няколко пъти. Лекарите нееднократно се опитвали да го реанимират, но макар че са направили всичко по силите си, не са успели да възстановят жизнените му функции.

По случая е образувано предварително производство под надзора на Варненската районна прокуратура.

“Започнато е досъдебно производство за това, че на стълбите пред родилното отделение в МБАЛ “Св. Анна” родител е оставил малолетното си дете, намиращо се под родителски грижи, без надзор и достатъчно грижи и с това е създал опасност за неговото физическо развитие – престъпление по чл., 182 ал. 1 от НК.

Това обаче не значи, че разследването се води срещу майката. То е в съвсем начална фаза и се разследват всички възможни версии за установяване причините за инцидента. Ако се установи вина, ще бъде повдигнато обвинение. Това засега е работният текст от закона, по който се разследва.

Майката твърди, че през цялото време е наблюдавала детето, държала го е пред себе си, но следствието ще установи какво точно се е случило”, обясни говорителят на Варненската районна прокуратура Вяра Алексиева.