Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вещи, предложени на търга от аукционна къща “Доротеум”. В дъното е портретът на княз Александър Батенберг.
Вещи, предложени на търга от аукционна къща “Доротеум”. В дъното е портретът на княз Александър Батенберг.

60 предмета от личното наследство на княза, продавани на търг във Виена

Министърът на културата на България Боил Банов купи от името на България уникален портрет на княз Александър I Батенберг и три подноса, подарени му от жителите на Русе, Ловеч и Берковица при пристигането му в България през 1879 г.

Банов участва лично в търга, организиран от виенската къща “Доротеум” в понеделник, на който бяха предложени артефакти, останали от първия български княз Александър. Портретът на княза с опълченски калпак е от 1880 г. и е рисуван от художника Конрад Дилиц. Първоначално обявената цена бе 12 000 евро. При наддаването сделката стана за 22 500 евро. Още 15 000 евро са за трите сребърни подноса.

В наддаването участваше Румяна Конева, директорката на Дом “Витгенщайн” (българския културен център във Виена).

Александър I, който е известен с родовото си име Батенберг, е български княз за кратко и от него почти няма запазени артефакти.

Преди дни посланик Светослав Спасов е уведомил ръководството на държавата за търга и възможностите за участие. Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на финансовия министър Владислав Горанов да се свърже с министъра на културата Боил Банов и да организират участието на българската страна в търга. “Благодаря на Борисов и Горанов, емоцията е много голяма”, каза пред “24 часа” министър Банов. 

Портретът на княз Батенберг
Портретът на княз Батенберг

Както портрета, така и останалите вещи на княза са от висока стойност за българската държава, тъй като са част от историческата и културна памет. 

Затова и лично министърът на културата Боил Банов, посланик Светослав Спасов и директорката на Дом “Витгенщайн” Румяна Конева наблюдаваха търга. Първият кръг от наддаването бе затворен още в 14 часа, като не се даваше информация дали има и други заинтересовани да придобият вещите.

“Беше страхотна

емоция. Всички

сме в голяма

еуфория

Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов”, каза пред “24 часа” министър Боил Банов след приключването на наддаването, на което той присъства лично. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. 

Подписът на художника Конрад Дилиц
Подписът на художника Конрад Дилиц

“Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена”, обясни той. Постигнатата цена е много добра, за което съм благодарен на всички, които пазиха дискретност, защото, когато се разбере за участието на държава в такъв търг, цените се вдигат много, каза още Банов.

Портретът на княз Александър Батенберг е в цял ръст, той позира в униформа с ордени. Картината е масло върху ленено платно,

портретът е

с размери

157 на 100 см,

а рамката е с позлатена дърворезба, в горната ѝ част има корона, скиптър и имперска топка. Картината носи подпис на художника си Конрад Вилхелм Дилиц и дата на завършването ѝ – 1881 г.

Портретът е обявен за продажба директно от наследството на княза, не е бил продаван и не е преминавал в чужди ръце преди това. 

Шефилдски чаен сервиз с първоначална цена 800 до 1200 евро
Шефилдски чаен сервиз с първоначална цена 800 до 1200 евро

Александър Батенберг е роден на 5 април 1857 г. във Верона и умира на 17 ноември 1893 г. в Грац. Той е първият български княз и управлява България от 1879 до 1886 г. Роден е с титлата принц като втори син на принц Александър фон Хесен-Дармщат и графиня Юлия Хауке – бивша придворна на леля му, руската царица Мария Александровна. Бракът на родителите е морганастичен, т.е. брак между аристократ и жена с по-нисък ранг. По правило децата от него нямат право на наследство върху титлите на аристократа. Също така нито децата, нито майката могат да получават привилегии или титли от бащата. 

Сребърен поднос с гравюра, подарен на Батенберг от жителите на Берковица - първоначална цена 600 до 1000 евро
Сребърен поднос с гравюра, подарен на Батенберг от жителите на Берковица - първоначална цена 600 до 1000 евро

За да се избегнат тези последствия, майката на княза получава от зет си – херцог Лудвиг Трети, титлата графиня, а по-късно и княгиня на Батенберг. Така Александър и братята му имат също правото да носят титлите на баща си и са принцове. Александър фон Батенберг завършва гимназия в Дармщат и постъпва като лейтенант в армията на хесенския херцог. През 1877 г. участва в Руско-турската война. Това, както и фактът, че е племенник на руския цар, изиграват голяма роля при избора му за княз на освободена България по-късно. 

Фруктиера с позлатени ръбове и индийска рисунка, майсенски порцелан, 1880 г.
Фруктиера с позлатени ръбове и индийска рисунка, майсенски порцелан, 1880 г.

Макар и да управлява кратко, именно

при него

България

успява да обяви

Съединението

и това прави ролята му в българската история особено важна. Съединението е и причина срещу него да се изправят Русия и Германия, в крайна сметка Батенберг абдикира и заминава за Австрия. 

Пагода, Китай или Япония
Пагода, Китай или Япония

Александър умира в Грац като граф – титла, която получава заради брака си с жена без аристократична титла – оперната певица Йохана Лойзингер. Жени се за нея, след като години наред не успява да получи разрешение за брак с първата си любима и годеница принцеса Виктория, дъщеря на кайзер ФридрихІІІ. Баща ѝ и лично Ото Бисмарк категорично се обявяват против брака ѝ с български княз въпреки дългогодишната борба на двамата влюбени.

От Йохана Лойзингер князът има две деца – Асен Лудвиг Александър и Цветана Мари Терезе Вера. 

Ловна гарнитура от дърво, първоначална цена 700 до 900 евро.
Ловна гарнитура от дърво, първоначална цена 700 до 900 евро.
 
Царската гравюра на столовете
Царската гравюра на столовете

Предметите, които са на търг във Виена,

се продават от

наследниците на

осиновения син

на Батенберг,

който е от предишен брак на Йохана.

Общо 60 предмета се продават в “Доротеум”. Освен портрета на търг са обявени и сервизи от майсенски порцелан на цени между 260 и 800 евро, мебели, малка дървена пагода, японски свещници.

Главната заслуга за участието на България на търга е на посланик Светослав Спасов, който е уведомил министър-председателя и министъра на отбраната за търга и възможностите за участие.

Скъп виенски часовник в китайски стил с дракони вместо стрелки и позлатен циферблат. Първоначална цена 10 000 евро
Скъп виенски часовник в китайски стил с дракони вместо стрелки и позлатен циферблат. Първоначална цена 10 000 евро