Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На тази снимка красивата дюна може да се види за последен път. Това вековно творение на природата бе унищожено, защото пречеше на гледката на Ночев. Караваната му и химическата тоалетна се виждат (оградени в кръгче) зад дюната.   СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ
На тази снимка красивата дюна може да се види за последен път. Това вековно творение на природата бе унищожено, защото пречеше на гледката на Ночев. Караваната му и химическата тоалетна се виждат (оградени в кръгче) зад дюната. СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ

Една бургаска амеба не успя да види морето от луксозната си каравана и унищожи уникалните дюни в "Смокиня"

Вече никога няма да видим "Царицата на цветята" - пясъчната линия, която всяко лято цъфтеше там

Амебата, както вече наричат 46-годишния нагъл предприемач от Бургас Иван Нончев, унищожи 100-годишни дюни в култовия къмпинг "Смокиня" край Созопол, на които всяко лято цъфтеше "царицата на цветята" - красивата пясъчна лилия с ефирни бели цветове и специфичен аромат.

Заради едната гледка от луксозната си каравана арогантният ловец ликвидира с багер природно богатство, за което са необходими стотици години и специфични климатични условия. За беда

Иван Нончев съвсем не е единственият брутален

предприемач, който гази най-красивите кътчета на природата у нас.

Българинът винаги е имал афинитет да унищожава само за да задоволи някаква своя егоистична цел.

Спомнете си огромните постройки и тоалетни, чиито

фекалии отиваха директно във вододайната зона

на язовир "Искър"

(подробности на 6-а стр.), за наглеците от "Веселото село" в язовир "Ивайловград", за десетките незаконни хотели по брега на Равда, които всеки момент ще влязат в морето, за бизнесмена Дундаров, изградил ловен комплекс на брега на вододайния язовир "Йовковци", и много други герои от същия жанр (повече за тях четете на 7-а стр.).

Всичко това повдига логичния въпрос - дали простащината, наглостта и арогантността имат дъно? Ако се съди по постиженията от последната седмица - не.

Когато е цанил багериста Манол Пазвантов от Равадиново, търговецът на авточасти Иван Нончев едва ли е допускал какъв скандал ще се завихри в държавата заради личната му прищявка -

като седне пред луксозната си каравана, да гледа право към морето

И този път, както все по-често се случва напоследък, социалните мрежи изиграха лоша шега на бургаския "баровец". Първа тревожен сигнал във фейсбук пусна юристката къмпингарка Марина Узунова. "Това, приятели, до преди два дни беше една страхотна дюна, по нея растяха много пясъчни лилии, нашите деца играеха на нея и пазеха с любов тези морски дарове.

От миналата година

се появи една бургаска амеба с луксозна каравана

и се закани, че тъй като не може да си качи караваната върху дюната, ще я премахне, за да вижда морето. Речено-сторено, този дебелосерковец, вживяващ се в ролята на всемогъщ собственик на това природно богатство, я унищожи ведно с цялата растителност", пише Марина.

Постът й предизвика лавина от коментари, а музикантът екозащитник Васил Гюров разпространи снимки на унищожената дюна. След което полиция, прокуратура и РИОСВ-Бургас, се самосезираха и започнаха проверки. На първо четене от екоинспекцията съобщиха, че са разорани 300-400 кв. м от "Природна забележителност Пясъчни дюни" в местността Каваците, но се чакат резултатите от геодезичното замерване. Вероятно унищожената площ ще е доста по-голяма, смятат от екоинспекцията.

"Какъвто и да е размерът, повече тези дюни няма да ги видим, защото не са от типа "зараждащи се", а са се образували преди 100 години", коментира шефката на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова. Тя недоумява как е възможно някой да тръгне с багер срещу дюните, за които и децата знаят, че са природна забележителност и законът ги пази.

Срещу 1000 лв. обаче багеристът

Манол Пазвантов разорава смело. "Шефе, да не стане проблем?!", все пак пита 24-годишният Манол, но като собственик на парцела бургазлията го уверява, че няма страшно.

Багеристът пренебрегва и предупредителните табели точно на входа на къмпинг "Смокиня", откъдето руската верижна машина е влязла, за да заравни дюните.

На информационните табели с червени букви пише, че в границите на природната забележителност се забранява всякакво строителство, влизане и паркиране с автомобил, дори лагеруване, нараняване на стъблата на растенията, кастрене на клони на дърветата.

Дюните са унищожени

на 11 януари,

но три дни никой не алармира нито полицията, нито екоинспекцията. Затова пък скандалът се вихри в медии и социални мрежи. На 13-и през деня в Равадиново са арестувани Манол Пазвантов и 11-класник от селото, който е присъствал на унищожаването на дюните.

Няколко часа по-късно в Бургас е задържан поръчителят на операцията Иван Нончев. Той обаче не признава за участието си във вандалския акт въпреки подробните показания на багериста и момчето.

Ученикът остава единственият свидетел на станалото, защото други преки очевидци липсват. Пазвантов и Нончев прекарват по-малко от денонощие в ареста, след което са пуснати под гаранция - 10 000 лв. за Нончев и 2000 лв. за багериста.

Срещу двамата вече са повдигнати обвинения за унищожаване на природна забележителност - дюни. Обвинението за Нончев е в поръчителство и подбудителство, а Пазвантов ще отговаря като директен извършител. Наказанието, предвидено от закона, е до 3 г. затвор или пробация и глоба от 3000 до 10 хил. лв.

Какви са прогнозите, четете в хартиеното издание. 

46-годишният Иван Ночев вече е клиент на прокуратурата.
46-годишният Иван Ночев вече е клиент на прокуратурата.
Иван Ночев освен че унищожава дюни, е и ловец.
Иван Ночев освен че унищожава дюни, е и ловец.
На мястото на дюните, които са изключителен природен феномен, вече няма нищо.
На мястото на дюните, които са изключителен природен феномен, вече няма нищо.