Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Монитор за видеобанлюдение
Монитор за видеобанлюдение

Звуков сигнал приковава вниманието на полицай от сектор “Видеонаблюдение” при оперативния дежурен център в СДВР. Камерата на столичната полиция на Орлов мост е засякла регистрационен номер на обявена за издирване кола.

На екрана се появява снимка на автомобила - “Пежо Експрес”. Датата на дисплея показва, че е била задигната едва ден по-рано - 19 август. Следва втори кадър - автомобилът е минал направо, а не е завил. Дисплеят показва и посоката на движение - към ул. “Граф Игнатиев” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”. Операторът веднага подава сигнал на радист в оперативния дежурен център. След 2 минути полицаите са настигнали автомобила и са го блокирали. 

Женски бой, заснет от камера на СДВР
Женски бой, заснет от камера на СДВР

Калоян Димитров няма изход, изоставя колата и побягва, но след 5 минути е арестуван. Това е една от стотиците истории на разкрити престъпления, чието разплитане е тръгнало от камерите на Столичната полиция, разказва началникът на сектор “Видеонаблюдение” в СДВР Мирослав Ташев.

Откакто

камерите на

СДВР са

свързани в

единна система

с тези на

столичната

община,

те помагат за разкриването на най-различни престъпления и катастрофи. При издирваните автомобили системата, която е вързана към регистъра на МВР, сама засича, че даден регистрационен номер е обявен за издирване, и подава звуков сигнал. Почти всеки ден така се открива по 1 обявена за издирване кола. “Това невинаги значи, че е крадена. Може с нея да е извършено престъпление например”, посочва Ташев.

Камерите помагат и при залавянето на улични грабители. Там се използва описанието на човека. “Почти винаги има нещо специфично - например червен суитшърт. Записите ни се пазят и почваме да ги гледаме, като навързваме движението”, обяснява началникът на сектора.

Именно тези камери са помогнали за разкриването на едно от най-коментираните в последните месеци престъпления - метнатата по време на мач бомбичка, която рани жандармеристка. Всички записи били прегледани, след като от МВР имали описанието на Йордан Исаев. Така движението му било проследено до момента, в който свалил маската - моторджийско боне, от лицето си. “Беше направена единствена по рода си експертиза”, ще обяви след залавянето на младежа директорът на СДВР Ивайло Иванов. Той имаше предвид навързването на движението на младежа по записи от различни камери.

“Заради камерите

в централната

градска част

разкриваемостта

на престъпленията

е 95%”,

посочва Ташев. Нещо повече - цели гами на престъпността са изчезнали от тази зона. Така например в центъра вече няма джебчии, дрогата не се търгува там, няма и кражби на коли.

Най-честото приложение на камерите обаче е при катастрофи. Освен за установяване на вина те се използват и за намирането на шофьори, които са причинили инцидент, но са избягали от мястото.

Всички камери имат и нощен режим, така че действат и помагат дори в тъмното.

Освен в СДВР ги гледат и в Столичната община. В полицията имат няколко работни станции, като всяка е с 3 монитора към нея. 1 екран се разделя на 9 части, за да се гледат повече камери. Центърът работи денонощно.

Системата постоянно се надгражда с нови камери. За последно бяха добавени още 244 за европредседателството. Те са към Столичната община, но СДВР има достъп до картината, която предават.

Друга идея е към тях да се присъединят и камерите на аерогарата, на други институции, за да има възможност за по-надеждна превенция, но най-вече - за бърза и адекватна реакция, обясни Ивайло Иванов при поставянето на новите камери.

Снимачките имат и други възможности. Сред тях са 3000 разновидности на анализи на придобитата информация, например анализ на разпознат регистрационен номер по различни направления – неплатена “Гражданска отговорност”, проследяване на маршрут през София и други. 

Кадър от бой, а полицията пристига
Кадър от бой, а полицията пристига

Системата е на първи етап, тя позволява допълнително надграждане и прибавяне на камери не само от столицата, но и от други градове - Бургас, Пловдив, Велико Търново, каквито са проектите.