Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков КАДЪР: Фейсбук/Министерски съвет на Република България
Николай Денков КАДЪР: Фейсбук/Министерски съвет на Република България

"Аз нямам никакво съмнение, че по отношение на Асен Василев това е скалъпена история. Той е назначил Банкова, за да се увеличат приходите. Вижте какво им е съобщението – следят контрабанден канал от 2022 година, а сега арестуват шефката на митниците, която е на 40 дни", коментира в "Лице в лице" по bTV бившият премиер Николай Денков.

"Това изглежда смешно, но е страшно. Говорят за канали, които съществуват от години, а обвиняват човек, който се е появил 40 дни преди това. Могат да скалъпят обвинения на когото искаш. Същите тези служби участваха в премахването на машинния вот", посочи още Денков и заяви: "Защо не видяхме снимките на Калин Стоянов с младежа Стефан Димитров? Аз знам, че са приятели, но виждаме снимките на Живко Коцев. Видели сме снимки на пудел. Какво общо има пуделът? Защо не обвинят пудела? Пуделът има пачки".

"Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция", посочи още Денков. Той заяви още, че знае за преместените от Банкова митничари: "Знам, че имаше оплаквания от дипломати и посланици, че се искат подкупи от техните граждани и камиони по границата. Това е причината да се разместят ръководителите на митници. Същият дипломат ми каза, че от седмици няма оплаквания. Аз знам защо бяха направени промените, но искам да видя дали Банкова ще бъде осъдена, или ще стане същото, както с „Нексо". Имах надежда, че Борислав Сарафов ще действа различно от Иван Гешев. Оптимизмът ми не помогна". 

"Росен Желязков допусна грубо нарушение на реда и Конституцията. Трябваше да дадем знак, защото след това Народно събрание ще дойде друго. Делян Пеевски може да говори много неща, но той е доказано корумпиран по американското и английското законодателство. Нека да обясни защо е в списъка „Магнитски" и не може да лети в чужбина", коментира още Денков за днешното отстраняване на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

"В неговия кабинет (б.р. на Пеевски) не съм ходил, когато започнахме това правителство, ние започнахме преговорите с Борисов, но се оказваше, че всеки път преди нас е дошъл Певски, и когато започваха преговорите ние всъщност говорихме с Пеевски", обясни бившият премиер и го сравни с това "сякаш да поканите съседа ви у вас и той да дойде с още двама съседи".

"Решението беше или да направим кабинет или да върнем служебно правителство, например това, което сключи договора "Боташ", отбеляза Денков, като допълни, че заради условията в договора всеки ден България плаща по 1 млн. лв. на турската компания. "Същината е, че който е сключил договора, е заложил такива условия, които са много неизгодни за България", посочи той и допълни, че "няма проблем да внасяме през Турция, но да е изгодно".

Денков отбеляза, че "ние сложихме на масата нашата програма и казахме: "Готови ли сте да я подкрепите?", като отбеляза, че "до декември работихме по нея и свършихме някои нелоши неща", но след това от другата част на разпадналата се сглобка настояли да се действа по тяхна програма, като ПП-ДБ отказали. 

Спрямо неусвоените средства по Плана за възстановяване и устойчивост Денков припомни, че след като механизмът се създаде през 2020 г. и имаше срок до 2021 г. правителството на Борисов "не посмя да внесе план в ЕК", като подчерта, че "всъщност планът, по който работим, е внесен от правителството на Петков".

"Да ме прощава Борисов, но ако те си бяха свършили работата, да има основания, но не я свършиха. Още през ноември внесохме всички необходими закони и решения, за да се получи второто плащане. Огромна част от работата се върши извън екрана. Когато някой стои пред екрана, той не върши другата работа", каза още той.

Спрямо разпадането на сглобката и промените в конституцията Денков посочи, че "през цялото време ориентирът беше един - това е управленска програма,  това е законодателна програма. Всеки ден беше огромна борба да ги бутаме тези хора (ГЕРБ, ДПС) да вървят по тази програма".