Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Огойска се лекува от 2 г.
Надежда Огойска се лекува от 2 г.

“Да помогнем на Надежда!” Тези три думи накараха първата дама Десислава Радева да дари червената си рокля, която облече на президентския прием за 24 май, и така да стане част от благотворителната кампания, подета от Ажда Чаушева - дъщерята на Мустафа Чаушев.

Зад тези три думи се крие голямата трагедия в живота на Надежда Огойска - дъщеря на поетесата Маргарита Петкова. А Ажда и Десислава Радева се опитват с каквото могат да подпомогнат лечението ѝ.

Роклята е предложена на благотворителен базар. Ако някой плати за нея най-малко 300 лева, парите ще отидат за лечението на младата жена, майка на две деца.

Надежда Огойска страда от онкологично заболяване, но парите не ѝ стигат, за да го лекува. Каквото е имала, го е изхарчила преди 2 години, когато откриват първия ѝ тумор. Това разказа самата тя във фейсбук и само за няколко дни емоционалната ѝ публикация беше споделена от десетки.

“Казвам се Надежда и съм на 35 г. Майка съм на две деца. Дъщеря, сестра, любима... С две думи - съвсем нормален човек. И като такъв имам своя съвсем реален проблем. А по-точно - тежко онкологично заболяване. Имам рак. От две години. Две много трудни години. Две години, през които отчаянието и болката се редуваха с кураж и надежда. Паникатаки и безпокойство борех с вяра и любов. Години, през които минах през личната драма на тежък развод и борба за децата си. Години, през които

претърпях

сложни операции

и дълги

химиотерапии

Последиците от тях съм преодоляла, но не и без неимоверни усилия.”

Така започва писмото на Надежда във фейсбук, с което тя обявява, че прави кампания за набиране на средства за лечението си. Майка ѝ Маргарита Петкова пуска публикацията и в своя профил във фейсбук.

Поетесата Маргарита Петкова
Поетесата Маргарита Петкова

“Две години се борим цялото семейство. Не сме разказвали за болестта на други хора, не сме искали да ангажираме никого другиго. Но

сега сме

притиснати в

ъгъла и това е

единственият

шанс за живот

Вие ме познавате като поетеса, като обществена личност, но призивът ми е на майка - каквито са всички майки по света”, каза вчера пред “24 часа” Маргарита Петкова.

Надежда е диагностицирана с рак преди 2 г. и през това време е лекувана в Лондон. “Там лечението ѝ бе успешно до половина. Затова започнахме да търсим други оферти. Не пожелавам на никого да търси подобно нещо. Спряхме се на най-поносимата и която дава най-големи шансове”, обясни Маргарита Петкова.

Покрай нейната публикация в социалната мрежа много хора разбират какво се случва с Надежда и решават да помогнат. Когато я вижда Ажда - дъщерята на Мустафа Чаушев, не може да повярва. “Познаваме се с Маргарита отдавна, но никой не е знаел за болестта на дъщеря ѝ. Когато прочетох какво е написала във фейсбук, това дълбоко ме разтърси - веднага реших, че искам да помогна с каквото мога”, разказва Ажда (виж карето).

Надежда е най-голямото дете на Маргарита Петкова, която има и двама синове.

“Аз съм жена, която

отглежда децата

си в чужда

страна без

помощта на

баща им

Трябва да се боря за живота си и същевременно с него, за да оцелея и да бъда пълноценен родител. Да се грижа за децата и да се пазя от тях, защото и най-дребният вирус ме вкарва в болница, е трудна задача. Още повече в момент, в който аз самата се нуждая от грижи. В крайна сметка се приспособих към страничните ефекти от терапиите. Продължих да живея, въпреки тях. Месеци наред с ужасяващ обрив? Няма проблем. Чувствителност към студа от типа “Не отваряй дори хладилника!”, падане на косата, гадене, прималяване, болки, липса на жизненост... Ха! Никакви грижи! Въпреки всичко не спрях да ходя на работа, да се виждам с приятели, да си гоня задачите, да гледам дом и деца, да живея, да се боря”, пише Надежа във фейсбук.

Благодарение на любовта и подкрепата на настоящия си съпруг и близките си успява да премине през най-трудното. “В крайна сметка операциите бяха успешни и основният тумор беше отстранен. За съжаление, имам метастази в черен и бял дроб, които прогресират. Онкологът ми казва, че туморните ми клетки са твърде умни и приспособими. Това не ме учудва, все пак те са част от мен. И се борят за съществуване, точно както и аз. Лошата новина е, че вариантите за лечение се изчерпаха”, пише Надежда.

Има обаче лекари, според които може да се оправи. Но лечението в Истанбул е твърде скъпо - 78 000 британски лири.

“Прекрасно разбирам и до болка знам, че всички имаме казуси за решаване и мъки за изплакване. Борбата е безмилостно жестока, мили хора. За всички. Аз никога не съм се страхувала и спирала да водя битките си. Просто успехите им вече не зависят само от мен. Не мога да продължа сама. Не разполагам с необходимите ресурси. Изчерпах се. И имам нужда от помощ. Казват, че в последния си миг на този свят ще вземем със себе си само онова, което сме дали. В този ред на мисли, осъзнавайки колко скоро може да е за мен този миг, бих искала да давам, да давам, да се раздам... Но поредната ирония на съдбата ме поставя в безизходната ситуация да искам. Да искам помощ, за да се отдалеча от последния си миг. Най-вече защото съм майка. И единственият отговорен родител на децата си. Не мога да си позволя безотговорност към тях и да ги оставя без майка. Не мога да си позволя безверие в Бога и да се откажа”, пише Надежда.

Откакто обявява кампанията на 29 юни до вчера, 2 юли, когато навършва 36 г., тя успява да събере около 16 000 британски лири. Банковата сметка, с която всеки у нас може да дари пари за Надежда, е:

IBAN:

BG77STSA93000021658416

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

Христина Огойска

в полза на

Надежда Огойска

Може да дарите директно с кредитна карта тук.

Деси Радева дари

червената си рокля

Десислава Радева дари червената си рокля за кампанията за Надежда.
Десислава Радева дари червената си рокля за кампанията за Надежда.

“Повече от 1000 души се включиха в кампанията за Надежда”, разказва Ажда Чаушева. Сред тях е и първата дама Десислава Радева. Тя дава червената рокля, с която е на приема на президента за 24 май. “Десислава Радева се включи в кампанията, след като видя публикацията в профила на Маргарита. Жестът ѝ наистина е похвален. И да се надяваме, че повече високопоставени хора, бизнесмени, ще участват в такива кампании”, казва Ажда Чаушева.

Дъщерята на Мустафа Чаушев и преди е организирала благотворителни търгове за различни каузи и те наистина са помогнали на нуждаещи се. Затова прави публична група във фейсбук - “Да помогнем на Надежда!”, където всеки може да предложи своя вещ, да определи минималната ѝ цена, както и краен срок за вдигане на цената. Който предложи на-високата сума през това време, накрая я купува, парите се превеждат по сметката на нуждаещия се, а платежното нареждане се снима и показва на всички, така че да има прозрачност на кампанията.

В призива да се помогне се включи и адвокат Красимир Недев. Той пусна отворено писмо до парламента с призив депутатите да дарят лично за живота на младата жена.