Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Анелия Здравкова е специалист по дерматология и дерматохирургия. Има професионален опит в приложение на дермални филъри, ботулинов токсин, лазерни системи, мезотерапия, химични пилинги, плазмотерапия и др.
Д-р Анелия Здравкова е специалист по дерматология и дерматохирургия. Има професионален опит в приложение на дермални филъри, ботулинов токсин, лазерни системи, мезотерапия, химични пилинги, плазмотерапия и др.

Слънчевите лъчи са една от основните причини за състаряването на кожата, категорична е д-р Анелия Здравкова от Jewel Skin Clinic. Специалистката по дерматология и естетична медицина съветва как правилно се избира слънцезащитна козметика, как се преодоляват последиците от вредните лъчи, както и кои са ранните симптоми на рак на кожата.

- Как слънцето ни състарява?

- Слънчевите лъчи са една от основните причини за състаряването на кожата. Особено UVA лъчите, защото проникват по-дълбоко в дермата и водят до промяна в ДНК. Обикновено когато сме млади, това не ни се отразява, но си проличава по-късно. Ако в детска и тийнейджърска възраст сме се излагали активно на слънце без слънцезащита, след навършване на 40 години, когато кожата започне да декомпенсира и възстановителните процеси се забавят, последиците си проличават – появяват се т.нар. фини бръчици, разширени капиляри, пигментация, кожата е по-суха. Това е т.нар. фотостареене. Затова слънцезащитата е толкова важна. Съветвам да се използва фактор между 30 и 50 в зависимост от фототипа, тоест при по-светлите кожи – първи, втори фототип, да не е под 50. Когато избираме слънцезащитна козметика, е много важно да следим да бъде отбелязан SPF. Той показва колко по-дълго ще бъде защитена кожата ни при излагане на слънчева светлина. Например, ако по принцип изгаряме за трийсет минути и използваме козметика SPF15, това означава, че петнайсет пъти по-дълго ще бъде защитена кожата ни. Задължително е да се използва и слънцезащита на планина, но също така и в градски условия. Дори при облачно време 30% от UV лъчите проникват и влияят на кожата.

- Солариумите не допринасят ли също за стареенето на кожата?

- Да, защото при тях също има UVA лъчи. Затова винаги съветвам своите пациенти да не прекаляват. Освен това и за солариум е добре да се използва слънцезащита – на лицето задължително. Всъщност независимо дали е за излагане на слънце, или за солариум, е важно да се подбира подходяща слънцезащитна козметика специално за лицето, защото тази област е най-изложена на слънчева светлина. Козметиката трябва да е съобразена с типа кожа и дали пациентът има някакво заболяване, или състояние. Например има продукти, специално разработени за кожа с акне – хем имат защита, хем некомедогенни съставки. Други пък са само за пациенти с розацея. Има и продукти с антиейджинг съставки – имат филтри, но и забавят процеса на стареене, като унищожават свободните радикали на повърхностния слой.

- Кои процедури ни помагат не просто да се предпазим, но да се борим с остаряването на кожата?

- Започвам с тези, които са с най-малък риск. Това са мезотерапиите, при които на дълбочина 2-3 милиметра в кожата се вкарват т.нар. мезококтейли. Част от тях са богати на хиалуронова киселина, витамини и биоревитализатори. Те намаляват релефа на фините бръчици, тонизират и хидратират кожата. За хората, които не понасят игли, съществуват и по-леки варианти, при които полезните съставки се нанасят върху кожата. Но истината е, че никой разтвор, прилаган върху кожата, не може да достигне в дълбочината, в която достига иглата. Другият вариант, който се прилага при пигментация и фини бръчици, са химическите пилинги. Те са различни видове, но обикновено съдържат съставки, които предизвикват излющване на епидермиса. Съветваме да не се правят обаче при хора, страдащи от розацея. Има и пилинги, които не бива да се прилагат при по-тъмни кожи.

Срещу стареенето помага и лазер технологията SRA – това е подобрена технология, която позволява да се намали луменът на разширените съдчета, т.нар. капиляри, също и на пигментациите. Правят се три-четири процедури през три седмици. Добре е обаче всички лазерни и пилинг процедури да се прилагат през есенно-зимния сезон, защото в комбинация с излагане на слънце се увеличава и рискът от образуване на пигментации. Съществуват и процедури, които не просто намаляват релефа на бръчките, но водят и до промяна в структурата и възстановяване на изгубения обем. Защото след около 25-30-годишна възраст започват леко да намаляват мазнините в областта на лицето - дори и да трупаме на други места. Тогава вече се поставят филъри на основата на хиалуронова киселина. Целта е да се получи т.нар. неоперативен лифтинг – повдигане и леко лифтиране на лицевия контур.

Освен това бръчките тип "пачи крак" и т.нар. гневна бръчка – изразена между веждите и на челото, се третират с ботокс. Ако се приложи както трябва, този метод е много бърз и много ефективен. В миналото ботоксът се поставяше в много висока концентрация и сме виждали жени с лица, лишени от мимика. Днес вече се прави в много минимални концентрации. В Русия например се прилага ботокс при болки в гърба – но тогава дозировката е между 200 и 300 единици, докато при козметичните процедури е от порядъка на 14 до 50 единици. Освен това вече избираме доза, съобразно лицето и мимиката на съответния човек, а не според това каква е определената по схема. Всичко е строго индивидуално – какво количество, къде, на каква дълбочина. Така имаме възможност да постигаме естествено изражение на лицето, без да се забелязва дори, че са правени каквито и да било процедури.

- Слънцето обаче не просто влияе на изгледа на кожата ни, но и крие рискове от много проблеми – дори рак.

- Меланомът е най-злокачественият рак. Много изследвания доказват, че той зачести с изтъняването на озоновия слой. Рискът от меланом вече е висок и в европейските страни. Както казах, излагането на слънце в ранна детска възраст без защита, особено изгарянията, са много опасни. Кожата помни. Първите признаци се виждат още след 20-30-годишна възраст. Затова подчертаваме, че е задължително да се предпазва нежната детска кожа с по-висок фактор и да се носи шапка. Правилата всички ги знаят, но мнозина не ги спазват, а те са от огромно значение.

- За какви ранни симптоми на рак на кожата е добре да сме бдителни?

- Най-важно е да се следят пигментните образувания, макар че има известен процент на опасни образувания, които не са пигментни. Правилото е, че се търси дерматолог, ако при т.нар. на народен език бенки се проявят някои от следните симптоми: асиметрия – лезията става несиметрична, границите - по-неясни, неопределени и вече няма ясно разграничаване от непигментираната кожа; промяна в цвета – ако се появят по нея по-светли или по-тъмни участъци; диаметър – ако има увеличаване; елевация – ако има повдигане. В общи линии това са основните симптоми, които трябва да ни накарат бързо да търсим дерматолог. Но аз бих препоръчала дори и без наличие на съмнения да се ходи един път годишно на контролен преглед. Рисковите групи са хората с фамилна обремененост, тези с по-светли кожи, както и пациенти с множество бенки.

- Кои други фактори забързват стареенето на кожата?

- Замърсеният въздух, пушенето, всичко, което е свързано със свободните радикали. Много видимо се отразяват на кожата недоспиването, строгите диети, рязкото отслабване. Влияе и стресът. По време на стрес – дали хроничен, или остър - се отделят кортизоли, а те блокират секрецията на други хормони, които имат връзка с производството на колаген и еластин в кожата. Голяма част от кожните болести се отключват именно от стрес. Разбира се, всичко е въпрос на мярка. С нищо не бива да се прекалява.