Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двойка се снима на Карловия мост в Прага.
Двойка се снима на Карловия мост в Прага.

До оня ден за българите Чехия бе само страната на хубавата бира и хубавите жени. И разбира се – на златната Прага. Това клише не се бе променило през последните 50 години, вероятно защото отговаря на истината. Но освен чехкини и Пилзен Чехия предлага и много други неща.

Както се оказа - изпрати ни нов собственик на Нова телевизия - милиардерът Келнер, както и нов собственик на ЧЕЗ - Гинка Върбакова, а покрай тях и разбрахме, че в страната има доста милиардери.

Въпреки че чисто географски Чехия е малка страна, навсякъде по света името ѝ предизвиква положителни асоциации благодарение не само на красивата ѝприрода и изобилието от замъци, но и на стотици технически открития, на писателите ѝ на художниците ѝ и на куп продукти, които са прочути колкото “Кока-Кола”. Например “Старопрамен”. Или “Будвар”, “Пилзнер Урквел”, “Велкопоповицки козел”... Или пък Бехеровката.

Чешкото злато

определено е течно

и от него се продават милиони литри в цяла Европа. Чехия е най-големият износител на бира в Източна Европа, а чехите са най-големите ѝ консуматори. Те са и световно признати майстори и на сладкишите. Всеки регион си има свой сладкиш.

Друг любим за българите продукт са чешкото стъкло и чешкият кристал. В почти всеки български дом още има сервиз за важни дати от бохемски кристал.

Всъщност всекидневието днес не може да мине и без десетките изобретения на чехи. Контактните лещи са откритие на професор Ото Вихтерле. Първият заземен гръмоотвод също е чешка идея – на Прокоп Дивиш. Той самият нарича гръмоотвода “метеорологически уред”. Бащата на съвременната генетика Мендел е от Моравия. А думата робот, както знаем, е измислена от писателя Карел Чапек.

Чехите се славят с домошарство и хаплив хумор. Нищо чудно, все пак са сънародници на добрия войник Швейк.

Чехите са наричани

и “евреите на Европа”,

защото имат изключително добър търговски нюх. Това си личи и от факта, че Чехия е страната с най-добри икономически показатели в Източна Европа. Доходът на чехите е 88% от дохода на западноевропейците. За сравнение – българите вс еоще взимат едва 48% от това, което получават западняците.

Политически обаче времената в Чехия никога не са били лесни. Част са от Австро-Унгарската империя, за кратко са независима република и попадат под окупацията на нацистка Германия. Едва освободени, влизат в зоната на виляние на Съветския съюз. Не по-малко сложни са и новите времена. Политиката в Чехия от две години привлича вниманието на европейските медии с навлизането в нея на милиардера Андрей Бабиш.

Най-модерният виц в Прага в момента гласи: “На лъскаво парти олигарх се хвали:

“Толкова много пари

натрупах, че мога да купя

цяла Чехия!” Друг олигарх

му опонира: “Аз обаче

не я продавам!”

Според вица вторият олигарх е настоящият премиер Андрей Бабиш.

Бабиш е един от най-богатите източноевропейци - според сп. “Форбс” той притежава над 4 милиарда долара. Всъщност от него по-богат е само друг известен вече и в България чех - Петър Келнер, който има над 14 милиарда долара.

Бабиш е премиер едва от есента на миналата година, но след загубен вот на доверие в парламента преди седмици е премиер в оставка.

Той често е сравняван

с Доналд Тръмп

Андрей Бабиш има няколко сериозни различия с американския президент. Първо - той е по-богат от него. Тръмп има “само” 2,6 милиарда. Съпругата на Бабиш - Моника, е с 4 години по-млада от Мелания и освен майка на две от децата му е и управител на фондацията, в която са вкарани всички средства на милиардера. И най-важното - за разлика от Тръмп Бабиш е собственик на медийна империя.

Кой е 63-годишният премиер на Чехия? Около името му витаят скандали, обвиняван е за корупция и сътрудничество на комунистическите тайни служби. Роден е на 2 септември 1954 г. в Братислава. Притежава холдинга “Агроферт”. През 2013 г. основава партията ANO - “Акция на недоволните граждани”, която за кратко време печели голяма популярност и съществувайки само от няколко месеца, на изборите през същата година става втора сила, като влиза в парламента с 18,5%. През 2014 г. лидерът ѝ става вицепремиер и финансов министър в кабинета на Бохуслав Соботка.

На 24 май 2017 г.

е отстранен от

поста заради

подозрение в данъчни

измами и незаконно

влияние върху

медиите,

а изтеглянето му от властта е сред причините за предсрочните избори, които се провеждат същата есен и той убедително ги печели.

Андрей Бабиш е от семейство на старата номенклатура. Баща му Стефан Бабиш е дипломат и се занимава с външна търговия. По тази причина Андрей прекарва част от детството си в Париж и Женева. Завършва гимназия в Швейцария, през 1974 г. става студент във факултета по търговия на икономическия университет в Братислава. След дипломирането си започва работа в химическото предприятие “Хемапол”, което по-късно е преименувано на “Петримекс”. Фирмата го праща на работа в Мароко, където той остава от 1985 до 1991 година.

Бабиш кандидатства за член на комунистическата партия през 1978 г., през 1980-а го приемат. Словашкият архив на чехословашката държавна сигурност “Устав памети народа” го обвинява в принадлежност към тайните служби - бил е вербуван като агент Буреш. Бабиш обаче отхвърля тези обвинения и завежда дело срещу архива през 2013 г. На процеса не се явяват нито той, нито свидетелите срещу него. Делото е отложено за 2014 г., след него е оправдан.

Завежда нов процес с

настояване досието

му да не бъде вече

споменавано,

но наскоро го загуби.

Милиардерът отхвърля и твърденията, че доброволно е кандидатствал за член на Чехословашката комунистическа партия. Според Бабиш той бил записан в нея без знанието му. Обявява, че ще води дело и за това.

На 6 септември 2017 г. Бабиш загуби имунитета си на депутат, след като за това гласуваха 123-ма от 134 депутати. Причината - подозрение в злоупотреба с еврофондове.

Свалянето на имунитета му означава, че вече може да се разследва подозрението, че е построил чешкото ваканционно селище “Щъркелово гнездо” с отклонени средства. Дни по-късно обаче става премиер и отново се сдобива с имунитет.

Пътят на Бабиш към

милиардите също

е свързан

с много слухове,

скандали и недоведени докрай или недоказани обвинения. През 1991 г. след нежната революция в Прага той се завръща в родината и заедно с тогавашния държавен секретар от външното министерство Антон Ракички основава холдинга “Агроферт”. Парите идват от кредити от американската Сити Банк и, както самият Бабиш заявява в интервюта - от “стари приятели от Швейцария”. Тези приятели се включват в дружеството с не много ясни капитали от фирма “Ост Финанц унд Инвестмънт”, и с тяхна помощ той оглавява фирмата, като тя става изцяло негова. Постепенно холдингът се превръща във водещата чешка фирма в химическата, аграрната и хранителната индустрия. Днес има над 230 дъщерни фирми и е четвъртата по големина чешка фирма.

През 2013 г. Андрей Бабиш внезапно проявява интерес и към медиите. Това е годината, в която става ясно, че на следващите избори политическият пейзаж в Чехия ще бъде изцяло пренареден и Бабиш е решен да е основен участник в него с новооснованата си партия. Дъщерната фирма на “Агроферт” - AGF Media, купува през 2013 г. медийния концерн MAFRA, който издава вестниците “Млада фронта” и “Лидове новини”, както и гратис вестника “Метро”. Сдобива се с дялове в множество сайтове, печатници и телевизии.

Най-авторитетните журналисти напускат медиите му, след като става ясно, че един от колегите им е също и съветник на Бабиш. Междувременно, след като печели изборите, нито една от останалите 8 партии в парламента не пожелава да се коалира с него с аргумента, че около премиера има конфликт на интереси и няма да го подкрепят, докато не се изчистят обвиненията в злоупотреби. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно, но финансовото министерство съобщава, че според доклад на Европейската служба за борба с измамите OLAF е имало нередности с финансирането на неговия проект “Щъркелово гнездо”.

Налага се премиерът

да състави

правителство

на малцинството

Всъщност обвиненията срещу Бабиш вече са, че той е изградил империята със средства на държавата и на еврофондовете. Най-много пари фирмите му получават от селскостопанските еврофондове - “Агрофет” притежава 118 хиляди хектара обработваема земя и е най-голямата земеделска компания в Чехия. Субсидии от ЕС получават обаче и другите клонове на бизнеса.

Съюзът на дребните земеделци в Чехия отдавна обвинява управляващите партии, че са променили законите така, че евросубсидиите да могат да се получават само от големи фирми. Според тях Бабиш се е ангажирал политически, защото има икономически интереси.

Любопитен факт е, че въпреки обвиненията срещу Бабиш той спечели изборите със силно антиевропейска риторика. Чехите са доста евроскептични, не желаят да влизат в еврозоната и са против по-задълбочена европейска интеграция.

И в Чехия, както и в България, популистите успяха да подменят реалните теми на деня с темата за бежанците, обявявайки се срещу диктата на Меркел, като така събраха достатъчно електорат, за да дойдат на власт. Почти всички партии през последните 4 г. изместиха реториката си от икономически либерализъм към патриотизъм и популизъм.

В крайна сметка страната попадна в сериозна политическа криза и ако до края на май партиите в парламента не гласуват все пак доверие на Бабиш, той ще рискува отново предсрочни избори.

Междувременно премиерът в оставка обръща държавата с хастара навън. Завчера например той свика Националния съвет за сигурност, а предстои и среща с главния прокурор Павел Земан, за да изрази недоволството си от работата на ръководителя на Генералната инспекция на силите за сигурност (Gibs) на Чехия Михал Мурин. Gibs е институцията, която контролира работата на полиция, митници, изпълнителни съдии. Мурин е начело на Gibs от 2015 г. Бабиш обяви в началото на седмицата: “Имам обосновани и сериозни съмнения в моралния му и професионален интегритет. Причината за това може да се докаже с документи, които по юридически съображения не мога да публикувам.”

Бабиш вече два пъти е искал оставката на Мурин. Самият Мурин отказва да коментира отношенията си с премиера, но потвърждава, че има натиск от негова страна. Той обаче не възнамерява да подава оставка. Всъщност по закон оставка Мурин може да подаде само ако срещу него тече разследване, а такова няма. Бабиш не може да го уволни, може само да не продължи мандата му, който е до 2020 г.

Спорът между премиера и шефа на Gibs обаче заинтригува и депутатите, които смятат да разпитат Бабиш за него. Интересът им не е необоснован - в крайна сметка срещу премиера текат полицейски разследвания. Критици на Бабиш смятат, че се опитва да отстрани Мурин, за да се подсигури с влияние и в полицията.

През последните седмици и.д. премиерът

разчисти върховете

на доста институции, като замени досегашните им директори със свои хора - уволни шефовете на пражката болница “Буловка”, на КАТ и на чешките пощи.Бабиш се опитва да си разчисти пътя от хора, за които се смята, че са близки до социалдемократите. За такъв е спряган и Мурин, а още по-интересно - и шефът на Надзорния съвет на ЧЕЗ Даниел Бенеш.

Между Бабиш и Бенеш отдавна тече война и премиерът е готов на всичко, за да постави свой човек на върха в полудържавната фирма. ЧЕЗ е една от най-големите компании в Чехия и в нея представители имат всички партии. Смята се, че тя им осигурява не само влияние, но и финанси. Битката между Бабиш и Бенеш стигна дотам, че премиерът прати свои хора на проверка в ЧЕЗ, които да открият нарушения от страна на Бенеш, за да има повод за отстраняването му. Досега такива не бяха открити. Скандалите около сделката в България обаче биха могли да поднесат Бенеш на сребърна тепсия на премиера и това обяснява енергичното му включване в иначе чисто търговска сделка, за която отговорност в Чехия може да носи финансовият министър, а не премиерът.

Всъщност въпреки всички обвинения, съмнения и открит сблъсък на интереси по всичко личи, че при нови избори Бабиш отново ще спечели. Ако изобщо се стигне до такива, при положение че на току-що отминалия конгрес на социалдемократите най-силният съперник на Бабиш буквално се самоизяде. Избран бе нов лидер начело - Ян Хамачек, а конгресът реши социалдемократите все пак да започнат преговори за съставяне на коалиция с Бабиш и неговата партия АНО.

Към тази изгодна за Бабиш промяна се прибавя и фактът, че най-верният му съюзник - президентът Милош Земан, спечели нов мандат на изборите преди седмици.

Президентът Милош Земан (вдясно) поздравява Бабиш, когато той бе избран за премиер. Малко по-късно обаче правителството не успя да спечели вот на доверие.
Президентът Милош Земан (вдясно) поздравява Бабиш, когато той бе избран за премиер. Малко по-късно обаче правителството не успя да спечели вот на доверие.
Немалко за това помогнаха и медиите на премиера. Вероятно в отговор на това, че Земан му даде мандат за съставяне на правителство, въпреки че нямаше парламентарна подкрепа.

След като загуби вота на доверие в края на януари, Бабиш получи личната гаранция на Земан, че ще го обяви за втори път за премиер и ще му даде достатъчно време да намери коалиционен партньор. Така и стана.

В замяна пък Бабиш ще назначи лоялни и към Земан министри, а

при предстоящия

строеж на АЕЦ ще

включи руски фирми

по настояването

на Земан, който е

близък на Москва

С услугите си към Бабиш Земан си подсигурява и пореден мандат, в който той ще има думата при съставянето на правителството, макар по конституция това да не му се полага.

Сега въпросът вече не е дали Бабиш ще продължи да упрвлява, а с кого? Социалдемократите поставиха като условие за коалиция в правителството да не влизат хора, които са разследвани, и докато тече следствието по казуса с чешкото “Щъркелово гнездо”, партията АНО да не получава министерствата на финансите, правосъдието и вътрешните работи. Бабиш отхвърли обаче това условие. Друг евентуален партньор биха били крайнодесните от SPD, които искат въвеждане на референдуми и облагане на църквата. И двете условия вече са в програмата на Бабиш.

Числото 8 се оказва изключително важно за чешката държава. Във всички години, завършващи на осмица, в страната са ставали важни за пътя ѝ събития. През 1918-а е създадена независимата Чехословашка република. През 1938 г. Германия анексира Судетската област, а година по-късно окупира останалата част от страната. През 1948 г. на власт идват комунистите. През 1968-а Дубчек се опитва да създаде “социализма с човешко лице”, което е повод за Пражката пролет. През 1998 г. Милош Земан - тогава премиер, сключва така наречения опозиционен договор между воденото от него социалдемократическо правителство на малцинството и опозиционната Демократична гражданска партия и управлява относително комфортно до 2002 г. По всичко личи, че 2018 г. пък ще е годината, в която в Чехия на власт ще дойде популистко правителство, подкрепяно или от крайнодесните, или от комунистите.