Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"След като Истанбулската конвенция е приета на заседание на Министерски съвет, логично е мнозинството да я подкрепи - заяви пред "24 часа" шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. - Но ние отложихме ратифицирането й, след като има притеснения у хората, подклаждани от БСП с двойното лице, едното от които през декември е подкрепило документа на ПЕС в Лисабон, а другото сега се заиграва със страховете на българите".

Преди няколко дни коалиционните партньори Волен Сидеров и вицепремиерът Красимир Каракачанов допуснаха варианта, че кабинетът може да падне, ако конвенцията бъде ратифицирана.

Държавният глава Румен Радев също се обяви против договора, тъй като ратификацията на конвенцията ще узакони "намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата". Според него "текстовете, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации".

Президентът бе категоричен, че документът сам по себе си по никакъв начин не предотвратява насилието. "Пример за това са държавите, които са я ратифицирали", допълни той и попита дали там все още има агресия.

"Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание", обясни Радев.

Според него с приемането на конвенцията се отнемат правомощията на държавата. Тезата му е, че органи от типа на GREVIO и НПО-тата, с които работи ще станат "основен източник на информация и се превръщат в контролни органи".

"Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата", заяви държавният глава.