Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Балджийски
Борислав Балджийски

3-членният състав на Върховния касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане на апелативния съд делото срещу футболиста на "Монтана" Борислав Балджийски, подсъдим за убийство по непредпазливост на юрисконсулт през 2013 г.

През 2016 г. градският съд в София даде на юношата на “Левски” 4-годишна ефективна присъда. Апелативните съдии не се съгласиха с тежкото наказание на полузащитника и го замениха с условно от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Според двете инстанции обаче няма съмнение, че на 7 август 2013 г. футболистът забил юмрук в лицето на Алексов, при което той паднал. Ударил главата си в метална шахта, получил черепно-мозъчна травма и издъхнал. Разпрата тръгнала след обидна реплика на юриста към приятелка на футболиста, с която той и негов авер минавали с кола покрай казино “Милениум” на бул. “Гоце Делчев”.

Върховните съдийки Лада Паунова, Красимира Медарова и Блага Иванова обаче са категорични, че присъдата на футболиста не трябва да е условна. Те пишат в мотивите си: „Не е съобразено обстоятелството, че смъртта на Алексов е причинена в резултат на ненужна агресия, многократно надхвърляща повода за конфликта“.

Според ВКС, за да бъде отложено изтърпяването на наказанието, трябва да има положителен извод, че целите на наказанието ще бъдат постигнати и без ефективното му изтърпяване. "В случая целите на генералната превенция не биха се постигнали с отлагане на изтърпяването", посочва ВКС.

С подобни указания ВКС връща папките на друг състав на Софийския апелативен съд.