Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурори подозират братовчедка му, че му е написала на лист какво да казва пред разследващите

Марин Рачев завещал фирмата си, с която сключвала обществените поръчки с общината

Отстраненият от длъжност кмет на Септември предварително е знаел за спецакцията и съвестно е наизустявал отговорите, които трябва да даде на разследващите по време на разпитите, научи “168 часа” от близък до него.

Уличен в корупционни схеми, след първоначалния си 24-часов престой в полицията, Марин Рачев напусна ареста срещу безпрецедентна гаранция от четвърт милион лева, която ще обжалва.

Заподозреният градоначалник бе арестуван при първата съвместна операция на Специализираната прокуратура и новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Акцията започнала около 7 часа сутринта, когато Рачев е задържан в кафене, което е в непосредствена близост до апартамента му в Пазарджик. След това

над 50 барети нахлуват в сградата

на септемврийската община, където прекарват 6 часа в обиски и търсене на доказателства.

Заради данни, че има упражнен натиск и отправени заплахи към хора, които могат да свидетелстват срещу кмета, в операцията взема участие и звеното за защита на свидетели.

Прокуратурата поиска отстраняването на кмета на град Септември Марин Рачев. Искането се разгледа на 5 февруари от Специализирания наказателен съд.

След заседание, продължило над 5 часа, на първа инстанция СНС прие искането на прокуратурата, тъй като има опасност заподозреният да повлияе на свидетели и да укрие доказателства.

В заседанието участвали и почти всички общински съветници, които били преки свидетели по делото. Пред сградата на законодателната институция присъстваха и десетки хора, дошли заради лични подбуди, според твърденията им, за да подкрепят градоначалника.

Отстранен от длъжност е и специалистът в общината по “Инвеститорски контрол” Станой Милов, който също бе задържан при акцията в община Септември.

Срещу Рачев са повдигнати две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, ощетили община Септември

с минимум 400 хил. лв.

По повод на първото обвинение на уличения кмет ще се търси наказателна отговорност за 7 сделки, сключени от него. При тях общината се договорила с частна фирма за извършване на ремонтни дейности, чиято стойност е над 100 хил. лв.

Въпросното дружество е ръководено от самия Рачев до момента, когато встъпва в длъжност, а след това става собственост на втората му братовчедка.

Същата тази братовчедка е в основата и на второто обвинение срещу градоначалника. То е повдигнато за сключване на крайно неизгодна сделка през март 2017 г. Тогава е закупен имот, собственост на близката му роднина. Платената сума по договора надвишава 100 пъти пазарната цена, а другият абсурд е, че земята, обект на контракта, е ползвана еднолично от Рачев, преди да стане кмет.

Оказва се, че от 2015 г., когато започва неговият мандат, до момента, всички обществени поръчки в общината са изпълнявани от общо 14 фирми.

При това всяко дружество е управлявано от хора, които имат пряка връзка с кмета на Септември.

Всички те са негови приятели, бивши служители или роднини

Затова държавното обвинение е назначило данъчни ревизии на 14-те фирми, тъй като според доказателствата те не само източват общината, но и се занимават с укриване на данъци.

Ако съмненията на прокуратурата излязат верни, реално може да се стигне и до повдигане на обвинения за организирана престъпна група.

Подозрителен за дейността и контактите на Рачев

е фактът, че при обискирането на дома му в нощното му шкафче са открити справки на ДАНС, свързани с купуването на гласове при изборите от 2015 г.

От обвиняемия е иззет и тефтер, в който той прилежно записвал печалби от обществените поръчки, които са спечелени по метода на “шуробаджанащината”.

Според разследващите отстраненият от длъжност градоначалник имал предварителни сведения, че срещу него се готви нещо, но явно информацията не е била достатъчна. Те се досетили за това от лист хартия, намерен в дома му, на който били написани опорни точки. Водейки се по тях, Рачев трябвало да отговаря при евентуални разпити за обществените поръчки, сключени “на тъмно”.

Въпреки тежките обвинения, спецпрокуратурата така и не поиска постоянен арест за Рачев, а го пусна

на свобода срещу парична гаранция от 250 000 лева. Обвиняемият на свой ред внесе в спецсъда жалба срещу размера на гаранцията. Освен него, задържан беше и служител на кметството, който отговарял за надзора по обществените поръчки. Станой Милов също беше пуснат под гаранция, но срещу 10 000 лева.

Запознати твърдят пред “168 часа”, че към момента Марин Рачев няма никакво имущество, вписано на негово име. Парадоксално е обаче, че разследваният кмет ползва голяма къща в Септември, едновременно с това обитава луксозен апартамент в Пазарджик и кара лъскав джип, както и скъп “Мерцедес”.

Търговският регистър сочи, че преди да влезе в амплоато си на градоначалник, Рачев имал собственост или участие в редица фирми. Повечето от тях се занимавали с продажба на горива в Пазарджишко. През същия период той развива и фирма за строителни материали. След това Марин Рачев се оттегля от бизнеса, за да влезе в политиката.

Въпреки многобройните данни за извършени злоупотреби и измами, протестите в защита на Рачев започнаха още в деня на акцията. Първоначално около 100 човека окупираха сградата на общината преди още да е приключил обискът.

Според тях кметът е невинен, а доказателствата са недостатъчни и той трябва да бъде освободен. Тезата на хората е, че никога никой не е правил толкова много за града.

На следващия ден поддръжници на Рачев блокираха главния път между Пазарджик и Велинград. Тогава бе обявено и тяхното намерение да се организира събиране на средства, които да покрият гаранцията на Марин Рачев.

Други жители на Септември обаче са на противоположното мнение и поискаха негово постоянно отстраняване от длъжност.

“Тези, които го защитават, са платени или слепи - твърдят противниците му. - Това са необразовани и първосигнални хора, които гледат само обвивката. Бил направил много за града, не ги интересувало как и с какви пари. Та нали това му е работата, трябва да му издигнем паметник за това, че върши задълженията си и да си затворим очите за схемите ли?”

Към момента временен кмет на община Септември е инж. Явор Митев. Той ще изпълнява тази длъжност до приключване на досъдебното производство срещу Марин Рачев.