Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск отправи призив за борба срещу бича на убийствата на жени, предаде Франс прес. Той направи това през втория ден от визитата си в Перу.

В северния перуански град Трухильо, на 560 километра от столицата Лима, папата каза: "Гледайки майките и бабите, искам да ви приканя да се борите срещу този бич, който поразява нашия американски континент - многото убийства на жени. Има много ситуации на насилие, които се заглушават зад толкова стени. Приканвам ви да се борите срещу този източник на страдание и призовавам за насърчаването на приемането на закони и за една култура на отхвърляне на всякаква форма на насилие", каза папата по време на церемония в чест на Дева Мария. Призивът му бе аплодиран бурно от присъстващите на церемонията жени, съобщава БТА.

Преди това папата отслужи в Трухильо меса в присъствието на 200 000 богомолци и каза, че е съпричастен с трагедията на хората, пострадали в природните катаклизми в Перу миналата година. След литургията папата обиколи с папамобила си улиците на квартал в южната част на града, поразен тежко от наводненията от април миналата година. Приветстваха го десетки хиляди души, застанали по тротоарите и скандирайки при преминаването му. В първите четири месеца на миналата година наводненията и свлачищата отнеха живота на 133 души в Перу.

Вчера папата говори и пред свещеници и духовници от северната част на Перу, призовавайки ги да се усмихват и да забравят вътрешните борби.

В петък в Лима папата пък призова за борба срещу вируса на корупцията в реч, която произнесе в седалището на правителството. Този призив бе отправен в момент, в който Перу преживява дълбока политическа криза. Президентът Педро Пабло Кучински, който присъстваше на речта на папата, оцеля през декември във вот за импийчмънт в парламента, задействан срещу него заради обвинения за взимане на подкупи. След това той помилва бившия президент Алберто Фухимори, осъден за корупция и престъпления срещу човечеството. Това породи полемика в страната.

Папа Франциск Снимки: Ройтерс
Папа Франциск Снимки: Ройтерс