Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вратовръзки, шалчета, химикалки, тефтери и зарядни за телефон са част от подаръците за гостите.
Вратовръзки, шалчета, химикалки, тефтери и зарядни за телефон са част от подаръците за гостите.

За България ще се говори из целия Европейски съюз в следващите 6 месеца заради ротационното председателство на ЕС. Но това далеч не е единственото предимство за страната ни. Столицата София, в която ще се проведат около 300 събития с делегации от 28-те страни членки на общността, ще извлече и икономически ползи.

От всички страни единствена Латвия е направила разчет какви приходи са влезли от председателството през 2015 г. Те се изчисляват на 64,5 млн. евро. Възможно е у нас да има подобен ефект.

Най-видим е резултатът за туристическия бранш.

За настаняването на 22-те хиляди гости са ангажирани 21 хотела, като ВИП персоните от Европейската комисия ще нощуват в х. "Маринела". Още преди два месеца охранители от Брюксел заедно с пожарникари и представители на СДВР са минали, за да проверят условията, при които ще отседнат комисарите, и са набелязали мерки за сигурността им. Има осигурено видеонаблюдение, в стаите - датчици, а в банята - бутон за връзка с рецепцията при извънредни случаи.

За 1800 нощувки в хотела ще бъдат изплатени около 430 хиляди лева. Всички цени са предварителни, а след юли ще се направят окончателните разчети.

Останалите евробюрократи ще могат да избират от другите, предлагащи също добри условия за почивка. Общо за 6-те месеца представителите на евроинституциите

ще прекарат у нас

32 хиляди нощувки

Част от тях се поемат от националния бюджет. Става дума за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и колегите му, комисаря по външна политика Федерика Могерини и ръководителите на делегациите.

Другите 30 000 нощувки обаче ще бъдат платени от чужденците.

Очакванията на хотелиерите са еврочиновниците да останат с прекрасни впечатления и

да се върнат

отново в България

по бизнес дела или пък просто на почивка. Както и да доведат инвеститори от своите страни.

Напълването на хотелите, които са вдигнали цените с около 10-20%, означава и допълнително осигурени работни места за рецепционисти, камериерки, компютърна и техническа поддръжка, охрана. В ресторантите, които ще приготвят включената закуска, младежи ще започнат като сервитьори, готвачи, помощник-готвачи. В баровете към хотелите има нужда от бармани, танцьори, артисти, ако има специална програма.

Три са основните ресторанти, в които ще се хранят делегациите - бившата панорама в НДК, този в "Бояна" и в "София Техпарк". Те вече са били инспектирани от Националната служба за охрана и ще продължат да бъдат проверявани по няколко пъти на ден, преди храната да стигне до гостите.

Първият тест ще е още в складовете, после в хладилниците

и накрая - при готовите блюда.

Освен че ще има позитивен ефект върху сферата на обслужването, европредседателството ще е стимул и за строителството. По-специално за ремонтите в хотелите, в които ще са настанени гостите. Така фирмите, подобряващи условията за чиновниците от Брюксел, вече са получили добри приходи. Най-вече за пълната промяна на НДК и резиденция "Бояна".

Оживление покрай струпването на чужденци има и в шивашкия бранш. За подарък на дамите и джентълмените са предвидени копринени шалчета и вратовръзки, изработени от български фирми, торбички с лавандула. А хартиените пакети, в които ще бъдат опаковани подаръците, са произведени от членове на Асоциацията на военноинвалидите.

За да се рекламира българското, на официалните мероприятия ще се сервира само български алкохол. Общо за 6-те месеца ще са необходими около 4000 бутилки вино и до 1000 бутилки ракия.

В добър бизнес ще се превърне европредседателството и за преводаческите агенции. Те трябва да осигурят около 100 души, които не само да превеждат на официалните събития, но и непрекъснато да бъдат в услуга на гостите, да ги придружават. За устните преводи ще се използват услугите на звеното в Европейската комисия.

Никак не са малко и поръчките за отпечатване на документите за конференциите и заседанията на няколко езика. Както и за изработването на рекламните чанти.

Що се отнася до изкуството, най-вероятно може да спечелят художниците,

ако гостите купуват български картини.

Но едва ли ще поискат да се сдобият с българска книга или да посетят театър заради езиковата бариера. За сметка на това пък фолклорните и други изпълнители ще бъдат ангажирани да забавляват гостите. Концерти са предвидени в зала "България", в Софийската опера, както и из цялата страна.