Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ФЕЙСБУК
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Българката и германският ѝ приятел Торстен Фоман не искали да се самоубиват

 БОЙКА АТАНАСОВА

Сатанински ритуал е в основата на ужасяващата смърт на 23-годишната българка Лилия Ботушева, открита мъртва на гръцкия остров Кефалония с приятеля ѝ - 30-годишния германец Торстен Фоман.

Десетки свещи, медальон със символа пентаграм, еротичен

вибратор с

формата

на сатана

и други предмети са открити в къщата, станала сцена на ужаса. Двамата са открити от собственичката на къщата, която отишла да я почисти, тъй като била наета до 31 декември.

Бременната хазяйка изпаднала в шок, когато видяла безжизнените тела сред локви кръв. Момичето било проснато полуголо на дивана в хола, а мъжът - във ваната, със забит в сърцето нож в ембрионална поза. Гледката била смразяваща. Дори полицаите били потресени при огледа. Според патоанатома Ангелики Цола смъртта на Лилия е настъпила преди тази на германеца. Той е умрял от забития в сърцето нож, а преди това също е рязал вените си.

“Смъртта на момичето е в резултат от кръвозагуба. Тя е била с прерязани вени. Мъжът също е прерязал вените си, но не е умрял веднага, взел нож и го забил в сърцето си”, заяви съдебната лекарка.

Предполага се, че целта на двамата сатанисти не е била да се самоубият, а да извършат ритуал, който обаче не са успели да овладеят. По телата има следи от многократни наранявания, което води до този извод. Открита е и кървава кърпа до момичето, с която вероятно двамата са

опитвали

да спрат

изтичащата

кръв от вените

на Лилия

След като е починала, вероятно приятелят ѝ решил да сложи край на живота си и забил ножа. 

Снимки на Лилия във фейсбук показват, че тя се е интересувала от сатанизма.
Снимки на Лилия във фейсбук показват, че тя се е интересувала от сатанизма.

Предполага се, че двамата са пристигнали в Гърция през Италия, тъй като колата, с която са пътували, е била с подменени номера. Наета била под наем, но след като не са я върнали, са подменили номерата, за да пътуват. Според местни жители двойката почти не е излизала от къщата, за разлика от други туристи. Тези, които са успели да зърнат момичето приживе, я описват с черна коса и черни дрехи.

23-годишната Лилия Ботушева е родом от Сливен, но от няколко години живее в Германия, където се намира и нейният брат. Изчезнала е на 6 юни 2017 г. и е обявена от близките си за издирване. Имала е самолетна резервация и е трябвало да пътува за Лайпциг на интервю за работа от град Ерфрут. Оттогава следите ѝ се губят. От немската полиция на 8 август официално са преустановили издирването на момичето, тъй като са се свързали с нея на телефон, регистриран на нейно име. Казала е, че е добре и отказва да продължи контактите си с близките и приятелите си. Затова официалното издирване от Интерпол е прекратено, но близките на момичето са продължили да я издирват чрез групи, организирани във фейсбук.

“Местонахождението ѝ е неизвестно, но по нейна преценка е добре. Сама е решила да прекъсне връзката с досегашния си живот. За полицията въпросът формално е приключен”, пише в полицейското съобщение. 

СНИМКА: ФЕЙСБУК
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Въпреки това брат ѝ Мартин Ботушев продължава с издирването. “Мина месец, откакто малката ми сестра беше видяна за последно. Все още липсва и няма потвърдена информация за местонахождението ѝ, затова ви моля да се свържете с местната полиция или с мен, ако някой има някаква полезна информация”, пише многократно във фейсбук той. Обяснява, че

Лилия има

татуирана

лисица

на дясната си ръка, ако някой я разпознае.

Близките не знаят къде е момичето до 31 декември 2017 г., когато са уведомени за смъртта ѝ от Министерството на външните работи в България. Бащата е тръгнал веднага за Гърция, за да разпознае тялото.

Лилия бе странна и затворена, имаше залитания от малка, казват нейни близки. Първата снимка на момичето с пентаграм е качена от нея във фейсбук през 2009 г., когато е била само на 15 г.

Култът към дявола е

протест на млади хора,

късат със средата си

КАПКА ТОДОРОВА

Лилия изчезва през юни 2017 г. и след като седмици наред не се обажда нито на брат си Мартин, нито на баща си Христо, семейството ѝ я пуска за издирване и в България, и в Германия. 23-годишното момиче от Сливен заминало да следва в Ерфурт. Има много приятели сред немските си състуденти. На 8 юни трябвало да лети за България, но не се прибрала. Баща ѝ и брат ѝ я издирваха и с помощта на фейсбук, като пуснаха съобщение, че е изчезнала, във всички групи на българи, живеещи в Германия. 

Братът на Лилия - Мартин, я търси със съобщение за изчезването  в цяла Германия.
Братът на Лилия - Мартин, я търси със съобщение за изчезването в цяла Германия.

Германската полиция първо

открива само телефона и лаптопа

ѝ. През август умира дядото на Лилия и вероятно това я кара да се свърже с полицията в Германия. Съобщава, че е добре и че не желае да я търсят. Искала да прекрати всички връзки с досегашната си среда. Брат ѝ научава, че е била в Лайпциг, и оттогава няма контакт с нея.

Кога се е запознала с 30-годишния мъж, с когото са намерени мъртви във вилата в Кефалония, не е известно. Дали той е нов познат, или е от приятелския ѝ кръг от университета, също засега не се съобщава. Според гръцката полиция има следи, че става дума за сатанински ритуал.

В Саксония сатанизмът е

силно разпространен сред младите

хора и това няма да е първото самоубийство, свързано със сектата, ако гръцката полиция се окаже права.

За сектата и привлекателната ѝ сила спрямо младите се заговори след ритуалното самоубийство на трима младежи през 2001 г. Момчетата, на 14, 17 и 18 години, скочиха от мост в местността Фогтланд, оставяйки след себе си прощално писмо с кръст и числото 666. “Не ми пука за скапания живот, искам да се махна”, написал един от тях. Той се занимавал и с окултни теми, бил част от готиксцената.

Сатанинските секти имат лоша слава от филмите на ужасите, но в действителност са по-скоро протестни групи на млади хора, които не са съгласни с обществените норми и задължения и искат да се откъснат от тях. Често децата и младежите, привлечени от този култ, късат връзки със социалната си среда. Членовете на подобни групи обикновено

носят черни дрехи и

слушат блекметъл,

интересуват се от окултни феномени и имат ексцентрична, доста мрачна жизнена философия. Често децата, влизащи в тази секта, искат да изразят протеста си срещу училището, родителите, обществото или са преживели някакъв личен неуспех. Въпреки черната слава на сатанизма той рядко води до самоубийство.

Отличителна черта като при всяка друга секта е, че децата стават подвластни на груповия инстинкт, започват да се чувстват непълноценни като отделни индивиди и затова късат връзките с предишния си живот. Дали Лилия е попаднала под такова влияние, тепърва ще се изяснява. 

СНИМКА: ФЕЙСБУК
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Фамилията ѝ от Сливен е

на известни антифашисти

ВАНЬО СТОИЛОВ

Родният Сливен е потресен от смъртта на 23-годишната Лилия Ботушева, но местните не са склонни да приемат версията на гръцките власти, че момичето е починало по време на сатанински ритуал. Това става ясно от писанията в социалните мрежи, според които наличието на снимки с медальон пентаграм още не е доказателство за съпричастност към подобна секта.

В Сливен не знаят какво точно се е случило с Лилия и какво е преживяла, след като е заминала за Германия преди няколко години, за да учи висше образование - икономика. Тя била от добро семейство, заедно с брат ѝ Мартин били отличници, докато учели в средни училища на родния си град. След това двете деца с майка си отпътували за немския град Ерфурт, в Сливен останал само бащата Христо, бивш военен. За него разказват, че през 1993 г. участвал в българската военна мисия в Камбоджа.

В Сливен фамилията на Ботушеви е известна с антифашистката си дейност преди 1944 година. Най-известен и най-тачен преди време беше участникът в бойни групи сливенец Никола Ботушев, който заради дейността си е осъден на смърт и обесен през ноември 1941 г. в София.