Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Криминалист с дългогодишен стаж: Това, че майката е била на работа, не я оневинява, съдебните медици често бъркат часа на смъртта

Само липсата на опитни разследващи бави дни наред разкриването на убиеца

Мистерията около бруталното убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград продължава да се заплита. Поради липсата на официална и достоверна информация за случилото се, "168 часа" потърси експертното мнение на криминалист с дългогодишен стаж.

Според един от най-добрите разследващи полицай в България категорично се касае за извършител от близкото обкръжение на семейството, който със сигурност има психически отклонения - доказани или не. Тезата на експерта е, че забавянето на резултати и информация е следствие от сложността на казуса, изчакването на ДНК-експертизите, както и

неопитността на местните полицаи, провели първоначалните разпити. "99% това е вътрешна история - от кръга около детето, няма друг вариант, досега убиецът трябваше да е заловен - коментира пред "168 часа" експертът. - Предполагам, че колегите изчакват експертизите и това обяснява забавянето, ДНК-то излиза по-бавно.

Трябваше до момента да има пробив в случая,

но това е въпрос на умения от страна на разпитващите. Вероятно на местно ниво няма толкова опитни хора. Те трудно могат да се справят с разпитите на майката или други хора. Така или иначе, убиецът ще бъде разкрит, но според мен става въпрос за роднина."

Мнението на криминалиста е, че подозренията за причиняване на смърт заради неудобна информация, която Дамла знаела, категорично отпадат. Той твърди, че със сигурност се касае за убиец, който едва ли е имал личен мотив, най-вероятно просто не е добре психически: "Трябва да се провери дали човек от заобикалящите семейството няма подобно заболяване, дали някой е пиел хапчета или е бил диспансеризиран.

Ако няма такива данни, е необходимо това да се установи чрез разпити. Понякога дребните неща насочват към убиеца, всичко е въпрос на логика, мисъл и опит от страна на колегите", обяснява пред "168 часа" наблюдателят.

Интересен е и фактът, че освен институциите,

местните също не желаят да коментират

зловещото убийство и семейството на удушеното момиче. Въпреки това на 18 декември стотици хора в Момчилград се събраха пред жилището на семейството, а след това протестираха пред местното полицейско управление с искане за бързо разкриване на престъплението.

Според криминалиста местните също са наясно с всичко около фамилията

могат да помогнат с полезна информация

По първоначални данни 40-годишната майка на детето - Садет Муса, открива безжизненото тяло на дъщеря си около 7 ч на 17 декември. Тогава жената се връща от нощна смяна. Веднага на мястото пристигат полицаи и медици, които констатират смъртта на Дамла. Тогава, пред съседи и униформени, жената разказва, че

момиченцето трябвало да прекара нощта само,

тъй като баба му, която обикновено се грижи за него, била при болната си сестра в Турция. Садет твърди, че нямало никакви следи от влизане с взлом. Това потвърдиха и съседи от жилищната кооперация, като разказват, че през въпросната вечер не е имало нетипични шумове и външни хора във входа им.

От една страна, майката твърди, че има алиби, тъй като камерите в завода, където работи, са заснели, че е била на смяна.

"Това обаче не я оневинява - твърди криминалистът. - Нашата съдебна медицина е толкова изостанала, че настъпването на смъртта може да бъде объркано с часове, а някога и с дни. Тези гафове са правени неведнъж.

Напълно възможно е лекарите да посочат за час на смъртта време, когато майката е била на работа, а реално убийството да се е случило 3 часа по-рано, когато все още е била в дома си.

Не изключвам и майката да е убила Дамла

Рано или късно това ще бъде установено, колкото и желязно да изглежда алибито й в момента. Ако тя го е извършила, ще дойде момент, в който ще се издъни пред опитните разпитващи. Няма как да помни всяка секунда от едно денонощие, а след това да преразкаже всичко. Ако обаче твърденията й са верни, тя е човекът, който трябва да даде основните насоки за това кой е възможният извършител."

Според специалиста не бива да се разчита единствено на сухата информация при разглеждане на казуса, тъй като тя често е подвеждаща. Необходимо е да се предвидят всички евентуални грешки и неточности при разследването. Именно затова е изключително важно подобни тежки престъпления да се разнищват от опитни професионалисти. Те са хората, които могат да засекат ключови индикации за извършване на убийство в поведението на някой от заподозрените.

По информация на главния прокурор Сотир Цацаров първокласничката е задушена чрез запушване на устата и носа, а след това е облепена с тиксо. Запознати с профилите на убийците смятат, че този метод е характерен за жена извършител, тъй като

обикновено мъжете стискат за врата

Остава неизяснена и ролята на залепеното тиксо.

След констатацията на съдебния лекар данните от експертизата трябва да бъдат засечени с показанията на извършителя. Едва тогава може със сигурност да се каже кога лепенката е залепена и дали тя е довело до задушаването на детето.

"Действително има индикации, че е жена, но засега не мога да изключа категорично вероятността и да е мъж - твърди криминалистът. - Възможно е и убийството да е поръчано. Без значение дали е извършено собственоръчно или от втори човек, и при двата случая става въпрос за абсолютен психопат. Всеки, който посяга на дете, е с някакви много сериозни отклонения."

Според него при анализиране и документиране на целия случай убиецът ще бъде заловен.

Психиатрите също могат да помогнат, тъй като по време на разпитите понякога се изпускат неща, които издават неуравновесения. Според криминалиста той при всички случаи добре е планирал убийството.

"Причиняването на подобна смърт няма случаен характер

и категорично не е инцидент", казва експертът.

По неофициална информация, освен майката на Дамла още една жена, близка до семейството, е била разпитвана. Фактът, че никой в малкия град не е виждал двете жени от деня, в който детето е убито, потвърждава подозрението, че се работи по тезата за евентуалното им участие в умъртвяването на Дамла. Единственият задържан остава майката Садет, но към момента нейното обвинение е само за това, че е оставила дъщеря си без надзор.

От ОУ "Петър Берон", където 7-годишното момиче било в първи клас, коментираха пред "168 часа": "Дамла беше съвсем обикновено дете - тихо и спокойно. Всички сме шокирани.

Нейните съученици също са разстроени,

в момента за тяхното емоционално състояние се грижат психолози."

На 15 декември, само 2 дни преди убийството на Дамла, тя й майка и били на коледно тържество в училището. Във фаталния ден момичето трябвало да бъде на детски рожден ден, но вместо това съдебни медици констатирали смъртта му.

Криминалисти от София са включени в разследването, като предстои провеждането на експертизи и следствен експеримент с участието на майката.

Удушеното момиче ще бъде погребано едва след приключване на всички процедури и аутопсии. Веднага след новината за смъртта й бабата, която се грижела за нея, се върнала от Турция. Бащата и братът на 7-годишното дете работили в чужбина, но вече са в Момчилград и не спират да скърбят.