Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дървото църква е сред малкото оцелели свещени кръстати дъбове у нас. Спаска Спасова е чувала от предците си, че е отпреди турското робство, тоест е на около 600 години.

Проверка на "168 часа" установи, че обиколката на дънера му е над 6,2 м. В Европа има няколко дървета от този вид, на които по радиуса е определяна възрастта. В случая действителната му възраст трябва да е около и над 600 години.

Интересното е, че много хора все още ходят

там да се молят

и да палят свещички. Самата Спаска Спасова е кинезитерапевт и твърди, че там е водила много свои познати, които се излекували от различни болести.

Правнучката Спаска Спасова пали свещ на кръста, поставен от турците на гроба на баба й Мария.
Правнучката Спаска Спасова пали свещ на кръста, поставен от турците на гроба на баба й Мария.

Дали местните по време на турското робство са избирали дъба за църква,

защото е дървото с най-дълъг живот,

или са имали някакви други мотиви, днес никой не се наема да каже.

Не е изключено този обичай да идва и от голямото келтско преселение у нас. В съкратения преразказ на историята на Помпей Трог от Юстин пише, че през 335 година преди Христа по нашите земи са дошли триста хиляди келти, придружени от жреците си друиди. Известно е, че те са най-големите почитатели на дъба и

са смятали това дърво за свещено,

особено ако е ударено от гръм

Също като дъба в Голяма Фуча.

"След това в него се отвори голяма дупка - казва Спаска. - Запълниха я с пяна, но дървото така я деформира и проби на места, че все си мисля дали не ни показва образа на баба Мария, която спасила селото."

Това са останалите кръстове при дъба.
Това са останалите кръстове при дъба.