Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила проверка за недовършен ремонт на църквата "Св.Никола" в стражишкото село Царски извор и съмнения за източени 200 000 хиляди евро от европроект. Обвинителите са се самосезирали по тв разследване, което показа, че за ремонт са усвоени стотици хиляди левове, но и до днес той е затворен, а местните няма къде да запалят една свещ.

Храмът е със статут на паметник на културата, но е бил разрушен от земетресенията в района през 1986 г. За възстаноняването и укрепването му бил разработен проект, който е един от първите, кандидатствали по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони.

Бенефициент е църквата в лицето на отец Добрин Добрев и църковното настоятелство. Разработката била одобрена за финансиране през 2012 г. Предвидените от Фонд „Земеделие" пари били близо 200 хиляди евро. Ремонтите започнали година по-късно, а строителството било възложено на консорциум от две фирми.

Според свещеника, предстоятел на храма, в реконструкцията са вложени 200 000 лв., но те не стигнали. За площ от 200 кв.м били нужни още толкова пари. Работници обаче твърдят, че са усвоени 340 000 лв., но строителните дейности не са извършени реално. По документи обаче заложеният обем дейности е изпълнен стриктно и проектът е отчетен без констатирани нарушения.

Освен това вече е изтекъл и 5-годишния период на мониторинг по проекта от страна на фонд "Земеделие".

Затова прокуратурата ще назначи експертизи, които да установят дали отчетените по документи дейности и средства са реално вложени и извършени на обекта. Ако се окаже, че има данни за злоупотреби с европари, ще бъде образувано и досъдебно производство.