Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За (НЕ)прочетените книги и Човеците

(провокирана от поста на Мариела Нордел днес)

Напоследък попадам на различни постове тук, в които непрекъснато се подчертава, че най-важното нещо в живота ни е, колко книги сме прочели.

Ами това не е вярно. Категорично не е вярно.

Книгата е информация и важно допълнение към изграждане на цялостната личност на човек. Но първото и най-важното нещо е познанието за доброто и злото, което човекът трябва да осмисли. А тези две неща съдържат в себе си цялата философия за живота.

В живота си срещнах много ерудирани хора. Между тях има и ЧОВЕЦИ и НЕ толкова. Помня като младо момиче как ми навираха в очите разни интелектуалци, от които трябваше да се уча, защото те били умните, а аз простата спортистка не прочела книгите, които трябваше да ме отличат от тълпата. А те воняха на алкохол, миришеха лошо... Ами Хич не ме интересуваше, колко книги са прочели и колко са интелектуалци! Срещнах и такива, които за щяло и нещяло парадираха с “вагоните си прочетени книги” ,а пред очите ми лъжеха, присвояваха чуждото, една добра дума за друг човек не казаха, една добрина за друг човек не направиха, някои от тях си позволяваха да бият деца, да убиват животни.

А има и едни книгочетци, с които много се забавлявам. Като прочетат някоя книга, не само задължително намират случай да ти го кажат, ами и влизат в ролята на героите от книгите. Под път и над път цитират заучени фрази и се изпълват със самодоволство от самозалъгването си как са смаяли околните с великите си словореди. Ама тези наистина много ме забавляват. Живеят в някакъв измислен, “високоерудиран свят”, който в най-неподходящия момент гръмва не като балон, а като бомба! Тогава стават за смях, но ужасът им е, че в собствените си очи, защото мен лично Хич не ме интересува нито измисленият им свят, нито поредният им “интелектуален” провал!

На всичките изброени типажи книгите все са развятото им знаме по време на дефилирането им по ерудитоподиума.

За малко завинаги да намразя книгите.

Ами всичките тези на гръб да си носят прочетените книги.

Никога не съм се възхищавала на човек за това, че е прочел много книги.

Възхищавам се на тези, които са успели да “купят” от книгите онова, което им е помогнало да се осъществят като ЧОВЕЦИ!

Възхищавам се на хора с добри сърца, готови да помогнат при нужда!

Възхищавам се и на ерудити, които с прочетените от тях книги са помогнали за правилното развитие на собствената си личност!

Преди години написах един пост за интелигентността и ерудицията.

Интелигентността е космическото ни ДНК. С него се раждаш. Колкото и книги да прочетеш, ако то е оскъдно, можеш само пред слепците да се перчиш с прочетените си книги!

ДОБРИНАТА , ДОБРОТО СЪРЦЕ са най-важното нещо в този живот!

Имах учители, които ме караха с радост да си науча урока! Имах такива, заради които намразих предмета им!

В живота имах период, в който намразих книгите, заради които през ден ми казваха, че съм тъпа, защото не четях. А аз не четях, защото тренирах по цял ден и предпочитах да спя, да се забавлявам и да ям през малкото свободно време, което имах.

След това дойде периодът, в който не ми стигаха дните и нощите да чета книги, защото се омъжих за мъж, който ми показа истинската същност на книгите, подпомогнат от силата на Любовта и магиите, които върши тя...

Така че стига с тестовете за интелигентност (абсолютно неправилна трактовка)!

Имаме нужда от тестове за Добрина и Любов!

Имаме нужда от тестове за Човеци!

*Илиана Раева във фейсбук