Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако преговорите се провалят, има три варианта пред Меркел.
Ако преговорите се провалят, има три варианта пред Меркел.

Президентът Щайнмайер зове да се направи всичко възможно да няма нови избори

70 000 бежанци – това се оказа препъни камъкът в преговорите за съставяне на коалиционен кабинет в Германия.

До 18 часа в неделя трябваше да приключат разговорите за съставяне на правителство в Германия. Ако и този път те се провалят, в страната най-вероятно ще се проведат предсрочни избори.

„Не е въпрос на един час повече или по-малко, можем да удължим и този краен срок. Но само, ако има шанс за компромисно решение“, с тези думи в преговорите влезе лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер. Четири партии се опитват от пет седмици да се разберат за коалиционно управление, но различията между тях остават твърде големи – християндемократите на Ангела Меркел, баварският Християн-социален съюз, Зелената партия и либералната Свободна демократическа партия.

Най-трудната тема продължава да е тази за приема на семейства на бежанци с ограничен статут в Германия. Става дума за около 70 000 души, които имат право да се присъединят към своите близки в Германия. Зелената партия настоява временното блокиране на приема на семейства на бежанци да се отмени. Либералите и баварският Християн-социален съюз са против. Днес се обсъждат пет компромисни варианта за решение на тази тема. Президентът Франк Валтер Щайнмайер призова партиите да направят всичко възможно, за да не се стига до нови избори.

Смята се, че ако партиите се споразумеят по бежанския въпрос, това ще отпуши и другите две трудни теми – климатичната политика и енергийната политика. За зелените спирането на производството на въглища и добива на енергия от тях е от ключово значение. Те са склонни на компромиси по другите въпроси, но не и за това.

Какъв е проблемът със семействата на бежанците? Догодина в Бавария има избори и баварският ХСС не желае да се отказва от постигнатото вече споразумение с ХДС на Меркел да се въведе горна граница на прием от 200 000 бежанци годишно. Опасенията им са, че ако се откажат от това постижение, ще бъдат наказани и основният поне 20% от гласовете им ще отидат в либералната Свободна демократическа партия. В крайна сметка те склониха вместо „горна граница“, тази цифра да бъде условна „гъвкава граница“. Спорът е за приема на семействата на бежанци с ограничен статут. Какво означава това? Право на безусловен бежански статут според Женевската конвенция имат право ограничен брой хора – само онези, които са преследвани лично заради убеждения, религия, сексуалност. Бежанците от война получават ограничен статут, който обикновено е за около година. Приема се, че след края на войната те се връщат по домовете си. Именно за техните семейства се спори. Според Зелената партия е нехуманно хора, спасили живота си, да нямат право да спасят живота на децата или родителите си. Според ХСС и либералите обаче няма защо при временен статут от година да идват и близките.

По изчисления става дума всъщност за около 70 000 души, които биха дошли в Германия при разрешение за присъединяване на семействата. По закон за семейство се броят само брачен партньор и малолетни деца, при това бракът трябва да е сключен в родината.

По въпросите за икономиката и земеделието е постигнато съгласие по всички въпроси още в събота. При борбата за спазването на климатичните цели обаче битката също продължава. Производството на ток от въглища трябва да бъде намален на 5 гигавата до 2020 година според зелените. Консерваторите предлагат компромис – 7 гигавата.

Ако преговорите се провалят, има три варианта. Меркел да състави правителство на малцинството в коалиция с либералите или зелените. Отново голяма коалиция със социалдемократите. Или предсрочни избори. Правителство на малцинството не е имало в новата история на Германия и е твърде малко вероятно да се стигне до такъв и.вариант. Социалдемократите пък продължават да изключват възможност да участват в нова голяма коалиция. Засега най-вероятен изход са нови избори, ако коалицията консерватори-либерали-зелени се провали.