Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев
СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев "Безкрайната градина" ще открие 31-вото издание на "Киномания 2017" на 16 ноември. В лентата отново на големия екран ще изгрее великият Никола Анастасов с последната си роля пред камерата, която изпълнява преди смъртта си.

В последното си интервю, което даде именно за "168 часа", Анастасов призна, че е силно развълнуван от тази киноизява на своята преклонна възраст. Въпреки разклатеното си здраве, любимият артист не скриваше доволната си усмивка, когато говореше за лентата.

"Безкрайната градина" най-сетне ще достигне до зрителите след седем години усилена работа от страна на екипа, а продукцията донесе награда на създателите си още докато бе на ниво проект.

"Със сигурност може да се каже, че това е

най-нежният български филм

и такъв не е правен досега", сподели Мартичка Божилова от продуцентската компания на "Безкрайната градина" - "Агитпроп".

Сюжетът проследява историята на Филип (Мартин Димитров), чийто живот е разпределен между приятелката му Соня (Глория Петкова), брат му Виктор (Димитър Николов) и работата му като PR специалист. Всичко това се променя в деня, в който той среща Ема (Елица Матева) - енигматично момиче, затворено в свой собствен свят и посветило се изцяло на създаването на макет на мистична градина. В един момент Филип се оказва изправен пред неумолимостта на избора и се сблъсква с отдавна забравена болка.

Режисьорът Галин Стоев е един от най-талантливите режисьори на своето поколение, директор на Националния театър на Тулуза от началото на 2018 г.

"Крехкият баланс, който се опитахме да построим, позволява на зрителя да види невидимия свят - разказва Стоев. - Получи се един любовен филм, любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други Цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите."

В своя избор на актьорите режисьорът

е воден от търсенето на "печелившата комбинация".

"Реших, че те трябва да са много млади, за да бъде преживяването доста по-различно от театралната постановка. Като контрапункт избрах Никола Анастасов, който е възрастен и във филма прилича на същество, което е минало вече отвъд", разяснява Стоев.

Премиерата на "Безкрайната градина" е на 16 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК и продължава традицията да се дава старт на филмовия фестивал "Киномания" с ново българско заглавие.

Кинофорумът отново ще срещне българската публика с най-добрите продукции от цял свят - над 50 игрални, документални и музикални филма, включително нови български ленти, специални прожекции и премиери на наградени ленти от световни фестивали.

Организаторите остават верни и на практиката да доставят на големия екран у нас премиерно

най-новото творение на Уди Алън "Въртележката"

ще бъде прожектирана на 17 декември в зала 1 на НДК в специална вечер, в която от 20, 30 ч. ще бъде показано и творението на визионера с безгранично въображение Гийермо дел Торо - "Формата на водата".

В последната лента на Уди Алън пред камерата си партнират носителката на "Оскар" Кейт Уинслет и музикалната звезда Джъстин Тимбърлейк. Филмът разказва история от 50-те години на служител в лунапарк и неговата странна съпруга.

Веднага след този киноразказ зрителите могат да проследят и фантастична любовна история, ситуирана в разгара на Студената война в Америка през 1963 г., във филма на Гийермо дел Торо. "Формата на водата" грабна голямата награда "Златен лъв" на фестивала във Венеция през септември и ще бъде прожектирана у нас само три дни след американската си премиера. Лентата няма да може да се види в българските кина извън рамките на "Киномания".

Сред хитовите заглавия, който не бива да бъдат пропускани, е и режисираният от Джордж Клуни "Субурбикон" по оригинален сценарий на Братя Коен. Филмът е черна комедия за объркани хора, които правят много грешни избори в наглед идилична общност през 50-те години.

В програмата сред най-интригуващите заглавия е и първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм,

рисуван с маслени бои - "Да обичаш Винсент".

В него се изобразява животът на един от най-бележитите художници на нашето време - Винсент Ван Гог. В екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по филма, има и български присъствие - Елизабет Христова.

За меломаните сред киноманите е задължително да гледат и документалната лента Buena Vista Social Club: Adios на номинирания за "Оскар" режисьор Люси Уокър ("Пустош"). Лентата проследява прощалното турне на легендарната кубинска група, за която Вим Вендерс направи култовия си филм.

Скандално привлекателна е и една от изненадите на "Киномания 2017" - най-мащабната руска продукция за 2017 г. "Матилда" на режисьора Алексей Учител. На големия екран разцъфва любовта между руския император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинска.

Кинотворбата вече успя да разбуни духовете в Русия,

като депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за обида на царската особа. В същото време и определени религиозни среди в Русия се възмутиха от скандални сцени във филма.

За феновете на научната фантастика и Ридли Скот ще има ексклузивна прожекция на финалната версия на култовия "Блейд Рънър", наречена Blade Runner: The Final Cut. Това е най-пълната и окончателна работа на режисьора така, както си е представял лентата, а не както се появява на екраните през 1982 г.

В рубриката "Детски филми" най-ярко блести един, който не е само детски - "Лили рибката" с участието на Татяна Лолова.

Още преди старта на "Киномания 2017" филмовата фиеста ще бъде подгрята от специална прожекция на легендарния филм на режисьора Стенли Кубрик - "Сиянието" в неговата по-дълга 143-минутна версия.

Това ще стане на 11 ноември от 19 часа в кино "Люмиер Лидъл". Класиката ще бъде показана за първи път на голям екран у нас по повод 80 години от рождението на Джак Никълсън.

"Киномания 2017" ще продължи до 30 ноември.