Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ползвали бизнеса с внос на стари коли за прикритие.

Полицията разследва дали пратката е част от канал.

Конфискуваните в Цар Калоян над 100 кг наркотици - амфетамини и марихуана, са част от международна схема. Все още се уточнява дали това е утвърден канал, или е опит за разработването му.

Промишленото количество дрога е било доставено в България, за да бъде пласирано у нас и на Балканите, а ако не бъде намерен пазар, трябвало да се върне обратно на производителите в Западна Европа. Според източници, запознати с разследването, те са базирани в района на Бенелюкс - Белгия.

В конкретния случай полицейската акция е осуетила плана на организаторите, разкриха пред “168 часа” запознати с разследването на мащабната афера. Окръжният съд в Разград остави в ареста за постоянно 48-годишен мъж с инициали И. И. и жена на 24 г., които са превозвали дрогата.

От апелативната прокуратура във Варна заявиха, че при полицейска проверка в тайник на една от колите, качени на автовоз, са намерени и иззети близо 100 кг високорискови наркотични вещества. 70 кг от тях са амфетамини, а останалото количество - около 30 кг, е марихуана.

Засега няма яснота дали полицията е имала предварителна информация за курса на въпросния автовоз или разкриването е станало случайно.

На влизане в град Цар Калоян патрул го спира за проверка. На него са натоварени два леки автомобила - "Ровър" и "Фолксваген Джет". Униформените забелязват, че колите нямат регистрационни табели.

“Именно липсващите табели усъмниха колегите, че нещо не е наред и че е необходима проверка - казва източникът ни. - Когато започва претърсването във втория автомобил "Фолксваген Джет", дамата, която пътуваше с шофьора на автовоза И. И., видимо се притесни. Започна нервно да се разхожда."

Притесненията на добре изглеждащата млада жена се оправдават - в специално изработен тайник в задната седалка полицаите откриват осем пакета с тегло около 10 кг зелена растителна маса и 47 пакета таблетки. Стоката не била опакована, а направо поставена в тайника на колата. При извършен по-късно наркополеви тест част от първото конфискувано количество реагира като марихуана, а второто като амфетамин.

Наркотичните вещества са придобити в страни от Европейския съюз, съобщиха от апелативната прокуратура във Варна. Тази информация потвърждава тезата на полицията за наркоканал. “Организаторите му неслучайно са избрали място в провинцията, където е по-спокойно за разлика от столицата”, обясни източник от дирекцията на полицията в Разград.

Така наркотрафикантите избягвали проблемите, които можело да възникнат при транспортирането на дрогата, още повече, ако тя е в огромно количество, както в случая.

Шофьорът и придружаващата го дама са задържани първоначално за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за трафик на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Срещу двамата са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 354, ал. 2 от НК. Жената е привлечена и като съучастник в престъпление.

От луксозния й апартамент са иззети три компютърни конфигурации и шест мобилни телефона. Според регионалното издание "Екип 7" задържаният при полицейската операция е добре познатият в Разград Ивайло Иванов, собственик на затворената вече зеленчукова борса "Ивайло Иванов-Ини". От известно време той се занимава с внос на коли и техника втора употреба от Западна Европа, пояснява изданието. Според него бащата на младата дама Л. Я. преди години е бил задържан в Свиленград при опит да внесе 200 кг дрога от Турция.

Вероятно затова от прокуратурата заявиха, че ще се самосезират с изнесената инфорамация. Като начало разследващите ще проверят дали и бащата не е участвал в наркотрафика, “като човек с опит”.

В рамките на четири месеца полицията в Разград разбива втори наркоканал. Първият удар бе през април. При мащабна спецоперация на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” под надзора на Специализираната прокуратура бяха задържани тримата лидери, които контролират движението на дрогата в Лудогорието. Това са Али Лешков от Сейдол, познат в наркогилдията като Лешев, 25-годишният Ефрем Мустафов-Бореца и Величко Деянов (31 г.) от Омуртаг.

Срещу тримата са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за разпространение на кокаин, амфетамини, екстази и марихуана. Наркотиците се пласираха на територията на Разград, Търговище, Омуртаг и Исперих.

"Имало доста голямо търсене", разказаха наши източници от полицията. Местните хора знаели, че групата търгувала с наркотици и принуждавала хората да купуват, за да върви бизнесът им. Потърпевшите се страхували да я издадат, за да не последва саморазправа.

От досега събраните в хода на разследването доказателства е ясно, че ръководител на екипа е бил Али Лешков, който разпределял дрогата по райони в Североизточна България в зависимост от търсенето.

Триото работело от началото на 2016 г. Занимавали се активно с производство, съхранение и разпространение на наркотици. В момента всички са в ареста.

Новото разследване на прокуратурата в Разград ще установи дали групата е поддържала контакт с шофьора на автовоза.

"Към настоящия момент не може да се направи такава връзка", заяви за "168 часа" прокурор Емилиян Грънчаров, говорител на ОП - Разград.

За къде е била предназначена пратката и кой е купувачът, четете в хартиеното издание на "168 часа"