Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Откатът от фаталния пистолет “Глок” е толкова силен, че би оставил синини по тялото на 6-годишното дете, а такива няма.

Свидетели твърдят, че притежателят на оръжието натиснал спусъка.

Скандалният политик е замесен в много тежки инциденти.

Експерти по бойни оръжия бяха категорични пред “168 часа”, че 6-годишният Юри, набеден за убийството на Наско Тонкев, дори и случайно не може да произведе изстрел с тежкия 45-калибров “Глок” и това е сигурно доказателство, че детето най-вероятно не е замесено в тежкото престъпление.

Действието се развива в късните часове на 31 август в централната кръчма на пазарджишкото село Виноградец. Поводът за голямото пиршество бил шестият рожден ден на невръстния Юри, чийто баща е първи братовчед на небезизвестния с лютия си характер и честите сбивания Лазар Влайков. Той е председател на общинския съвет в Септември и решил на детския рожден ден да се похвали с чисто новия си “Глок”.

Към края на празника на масата останали само най-близките роднини на семейството, както и съдържателят на заведението. Добре почерпен и превъзбуден от разговорите за лов, общинският съветник от ГЕРБ решил да покаже новия си боен пистолет, като започнал да стреля безразборно във въздуха и да го подава на заинтересованите зяпачи.

В суматохата по прехвърлянето на оръжието от него е произведен изстрел, който се оказва фатален за кръчмаря Наско Тонкев. Куршумът улучва мъжа в областта на лявата подмишница, попада в сърцето и минути по-късно той загива на място. Първоначално като виновник за фаталния изстрел е посочен 6-годишният рожденик Юри, а от прокуратурата обясняват случая като неволно убийство.

Специалисти в областта на бойните оръжия обаче бяха категорични пред “168 часа”, че изключително трудно момче на тази възраст би могло да държи изправен подобен пистолет, камо ли да го насочи, дори и без да иска, а след това да натисне спусъка. Според вещи по темата използваният “Глок” се характеризира с нелек ударно-спускателен механизъм.

Именно заради това откатът, който би понесло 6-годишно дете при евентуално стрелба с него, би нанесъл видими следи по тялото му. Фактът, че такива няма, за специалистите означава, че малкият Юри по никакъв начин не е замесен в стрелбата, а фаталният изстрел е произведен от друг участник в каубойското парти.

При пристигането на униформените им е обяснено, че последно спусъкът е натиснат неволно именно от 6-годишния рожденик. Тази версия обаче се опровергава и от Деница, дъщерята на Тонкев и е пряк свидетел на инцидента.

Според нея в момента, когато баща й е застрелян, малкият Юри играел далеч от масата, а оръжието се намирало в ръцете на Влайков, който стоял от лявата страна на застреляния.

Деница свидетелства, че минути след убийството собственикът на пистолета позвънил на близкия си приятел Георги Кацаров, който е районен прокурор на Пазарджик, а след това започнали хаотични действия от страна на празнуващото семейство.

Първоначално Лазар повикал бащата на детето пред заведението, където продължително обсъждали нещо насаме, а след като се върнали, майката скорострелно извела рожденика от заведението.

Близките на загиналия Наско са на мнение, че 6-годишният Юри е изкупителна жертва и натопяването му е с цел вината на общинския съветник да бъде замаскирана. По тяхно настояване окръжната прокуратура в Пазарджик е внесла искане в съда за предоставяне на разпечатка от телефонните разговори на Влайков.

Целта е да се установи дали реално той е потърсил приближения си прокурор Георги Кацаров в злополучната вечер, което би насочило разследването в другата насока.

Към момента разследващите работят по две версии за случилото се - неволно убийство, извършено от невръстното момче, и опит за прикриване на убийство. Още в деня след престъплението от ръцете и дрехите както на Юри, така и на Лазар са взети натривки. Експертизите сочат, че и при двамата има следи от барут, но това не означава, че детето е стреляло, тъй като само пипането на пистолета може да остави подобни следи. Не се потвърждава и че именно Юри неволно е причинил смъртта на Тонкев.

Оказва се, че за разлика от убития Наско Тонкев, който е определян от съселяните му като “изключително тих, добродушен и спокоен човек”, славата на Лазар Влайков е далеч по-различна. Това не е първият инцидент, в който името на 43-годишния член на партия ГЕРБ е замесено.

Неговите злодеяния започват още през 2008 година, когато пребива в лицето Иван Стоянов, син на общинска съветничка в Септември, заради служебните неразбирателства, които имал с майка му.

4 години по-късно Влайков наръгал мъж при пътен инцидент, което наложило спешното му транспортиране в университетска болница “Свети Георги” Пловдив, където на жертвата е извършена животоспасяваща операция.

Свадата започнала след разминаване на автомобила, управляван от жертвата, и този, в който се возил Лазар - и двата с включени дълги светлини. Това бил и поводът за свикването на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ и незабавното отстраняване на скандалджията от редиците на партията.

Зверствата на Влайков обаче, не приключват с тези два случая. При игра на карти в местната кръчма Лазар не остава доволен от резултата и подозира опонентите си в нечестни действия, което предизвиква гнева му и със счупена бутилка нарязва лицето на мъж с име Спас.

Година по-късно, отново на маса и подпийнал, той налита на 16-годишно момче, което неволно изпуснало стъклен предмет на земята.

В опит да предпази брат си от разбунтувалия се общинар сестрата на момчето прави забележка, но в замяна е избутана брутално, а от удара пада, като счупва жестоко крака си, което налага тежка операция и поставяне на пирони.

За нито един от случаите не са подавани жалби, тъй като хората се страхуват от Влайков и знаят, че заради политическото му положение няма да понесе никакво наказание.

Това е и причината той да бъде приет отново като член на политическата партия, дори по-фрапиращото - през 2015 г. е назначен за председател на общинския съвет в Септември.

След последния инцидент с негово участие той отново е отстранен от ГЕРБ и е помолен да се оттегли от заеманата към момента позиция.

На този етап Лазар Влайков е на свобода и към него не е повдигнато обвинение, а законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 8 години за предоставяне на оръжие и от 5 до 15 години, ако с него е причинена смърт.

С набедения за извършител на покушението 6-годишен Юри работят психолози и специалист, тъй като детето е с разклатена психика и силен уплах.