Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Косовски фамилии са втори в света по трафик на наркотици, докарват си по $2 млрд. годишно.

Албанската мафия успява да създаде една от най-големите престъпни мрежи в света и в момента се превръща в основна заплаха и за Европейския съюз. На територията на страната в момента действат над 30 фамилии, които се занимават с организирана престъпност.

Покровителствани са от четири големи клана. Те обаче отдавна са прекрачили границата на собствената си държава и в момента се нареждат на второ място в света по контрол на наркотрафика.

Никой не може да спре членовете на едни от най-организираните групировки на планетата вече десетилетия.

Албанските престъпни общности спазват много строго принципите на всички мафиотски структури да се опират на семейно-родствени връзки.

По този начин вероятността в тях да се промъкнат неподходящи лица е сведена до минимум. Известни са с това, че винаги си отмъщават и никога не прощават. Готови са да се убиват помежду си. Не се колебаят да дръпнат спусъка при измяна.

Само от хероин групировките в Косово си докарват годишен оборот от 2 млрд. долара. През ръцете им минават поне шест тона от дрогата. През Косово пък 65 на 100 от цялото количество дрога за различните световни пазари и 90 на 100 от хероина за Европа. В САЩ пък албанските мафиоти държат 40% от пазара на хероин.

По данни на Интерпол днес албанската наркомафия контролира главния път, по който държавите от ЕС се снабдяват с хероин от Близкия и Средния изток. Наркотикът идва в албанските пристанища от турските, а оттам се прехвърля в косовски села, където се складира и опакова. После се пренася до САЩ и Европа. В ръцете на албанския наркокартел винаги има най-малко пет тона хероин.

Търговията с хероин в Европа се контролира от 30 албански мафиотски семейства. Всяко от тях е поело дадена част от Косово, което е основната транзитна страна за всички видове наркотици.

Транзитните точки в Косово за дрога, произведена в Турция, в Афганистан и Албания за Западна Европа, са Гниляне, Призрен и Митровица, въпреки че до октомври 2007 г. най-голямо количество наркотици е заловено в Прищина.

Престъпните организации в Албания обаче отдавна са се намесили и в много други сфери на дейност. Познати са им трафикът на оръжия, крадените коли, проституцията, прането на пари, нелегалните имигранти и изнудването.

Мръсните пари на фамилиите се перат през 200 частни банки и обменни бюра главно в Албания. Албанската мафия пере на собствена територия и пари от други европейски градове. За перачници се използват козметични магазини, плажове и заведения.

Косовските мафиоти работят под покровителството на четирите най-силните албански клана – Кула, Абази, Борици и Брокай. Най-опасна е фамилията Кула. Тя контролира наркотрафика от Турция, контрабандира оръжие и имигранти в Италия. Имигрантите често се използват и за мулета на дрога. Със същия бизнес се занимава и кланът Абази. Борици пък държи първото място в проституцията заедно с италиански престъпни групи. В групировката Брокай са замесени много бивши политици и агенти на баившите албански тайни служби. В Италия албанската мафия работи със сицилианската Коза ностра, неаполитанската Камора и калабрийската Ндрангета.

След наркотиците търговията с бели робини е сред най-печелившите дейности на албанската мафия. Напоследък тя се специализира в доставките на малолетни или бременни жени за нуждите на богати извратени типове на Запад, предимно за Великобритания. Преди няколко години лондонската полиция обяви, че е ликвидирала квартирата на албанските търговци на бяла плът в лондонския квартал "Сохо", освобождавайки 30 бременни жени и 12 малолетни момичета

В ръцете на полицията са попаднали схеми на трафика с проститутки в цяла Западна Европа. Най-новият бизнес на албанските мафиоти обаче е търговията с бебета и деца, процъфтяваща предимно в Италия и Германия, където има най-много желаещи да си осиновят дете. И докато преди 2-3 години албанските мафиоти плащали по 35 000 долара на италианските проститутки, съгласили се да родят дете, предназначено за продажба, сега те предпочитат да избягват излишните разходи и просто принуждават робините си (набирани предимно в Албания, Югославия, България, Украйна и Русия) да раждат. Онези, които откажат, биват подлагани на жестоки изтезания със сярна киселина.

Под вещото ръководство на четирите клана организираната престъпност в Косово процъфтява. Разбира се, това нямаше да се случи без помощта на поне 30-те престъпни фамилии. Те са част от световната организирана престъпност, действат в САЩ и редица европейски страни. Смята се, че албанската мафия се е разпространила на международно ниво още през 80-те години. В чужбина престъпниците се занимават предимно с наркотици и трафик на жени.

В доклад на американското ФБР се казва, че "албанската мафия е превзела работата на италианската и руската мафия в Ню Йорк". Голяма част от мръсните им пари са вложени в недвижими имоти в квартал "Бронкс" в Ню Йорк. Превзели са и няколко европейски града, включително Лондон, Берлин и Прага. На територията на Англия албанците най-често се изявяват като наемни убийци. Преди няколко месеца беше разбит и сайт, чрез който са се правели поръчковите убийства. Те са започвали от 5000 лири. В Лондон мафиотите от Албания също правят много инвестиции. Те се подвизават предимно в квартал "Сохо".