Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЯСТО НА ЗВЕРСТВА: Затворът в град Адра, откъдето мъчителите извели Захира, за да я заведат в болница, понеже помислили, че са я убили. СНИМКА: РОЙТЕРС
МЯСТО НА ЗВЕРСТВА: Затворът в град Адра, откъдето мъчителите извели Захира, за да я заведат в болница, понеже помислили, че са я убили. СНИМКА: РОЙТЕРС

Водят ги до тоалетна на 12 часа, а на баня – на 40 дни

Държали ги с главата надолу и ги удряли в лицето по цял час

45-годишната Захира е арестувана на работното си място в предградие на Дамаск през 2013 г. без обяснения и обвинения. Закарана е на военното летище Мезех. Там е претърсена и съблечена чисто гола. Прикована е на легло и е изнасилена от петима войници. През следващите 2 седмици това се е случвало непрекъснато, пише британският “Индипендънт”.

Тя е една от 7-те жени, осмелили се да подат жалба в Германия срещу специалните служби на Башар Асад с обвинение за множество изнасилвания, гаври и извращения в затвора в периода от 2011 до 2015 г. Искът е срещу шестима ръководни служители на военното разузнаване на Сирия.

Захира разказва потресаващи факти от случилото се на летище Мезех. Един от мъжете

записал “сеанс”, на който насилва Захира

на всички възможни места и я заплашва, че ще покаже видеото на семейството й.

В продължение на 5 месеца тя е прехвърляна в различни поделения и затвори, където, освен че е изнасилвана брутално, често била зверски пребивана. Включително и с маркуч.

Извергите пускали

и електрошок

по тялото й. Друг начин на мъчение бил да я завържат с главата надолу и да я удрят по лицето в продължение на цял час.

По време на жестокостите на военното летище жената е държана в единична килия, която била метър на метър и в нея не прониквала никаква естествена светлина.

Впоследствие била преместена в сградата на Военното разузнаване в Дамаск, където е спала в помещение с площ три на четири метра заедно с още 48 жени. Заради теснотията затворничките спели на смени. Войниците им позволявали да ходят до тоалетната веднъж на 12 часа, а веднъж на 40 дни ги водели под строй да се къпят. Жертвите били намушквани с химикалки, задушавани с химически субстанции и бити с вериги.

Захира е преместена и в известния затвор в град Адра, който се намира на 30 км североизточно от столицата Дамаск. През цялото време, докато е била държана в него, излязла навън само веднъж - когато загубила съзнание и войниците помислили, че са я убили. Тогава я завели в болница. Докторите били потресени от състоянието на жената. Открили, че има хепатит, пневмония и анемия. Смятали, че трябва да остане на лечение в продължение на 4 месеца, защото се изпускала фекално и уринарно заради честите изнасилвания. Били необходими няколко операции според специалистите.

Захира и други 6 смели жени разказали историите си пред изумените сирийски лекари и адвокати, които се заели да опишат какво се случва в сирийските затвори под контрола на правителството на Башар Асад.

Друга жена -

арестувана, докато

е бременна,

защото мъжът й е заподозрян в доставки на медикаменти за бунтовниците, описва как е виждала изоставени мъртви тела по коридорите, плуващи в кръв. Виковете на измъчваните хора още я преследват.

Трета бивша затворничка разказва, че била заключвана с мъртвец в черна като катран килия за 6 дни. Умишлено вътре било изоставено бръснарско ножче, за да може зверовете да наблюдават дали жената няма да се самоубие. Точно това пробвала, но не успяла.

Физическите и психическите рани от тези зверства преследват жените, попаднали в затворите в Сирия. Много от тях се срамуват от случилото се, а семейните им отношения са в криза заради упражненото сексуално насилие върху тях, пише “Индипендънт”.

Според прокурора по международни наказателни дела Карла дел Понте към подобни извращения трябва да се приложи същата процедура като при югославския конфликт. Тя и други юристи смятат, че трябва да има обвинения за престъпления срещу човечеството, но Русия, която е ключов поддръжник на правителството на Асад, не позволява това да се случи.

Ако няма

трибунал като срещу Слободан Милошевич

и поддръжниците му, хилядите интервюта и документи за възможни военни престъпления, извършени от всички воюващи страни в Сирия, нямат никакво значение, каза Карла дел Понте пред британския вестник. Вече 5 г. според нея правосъдието удря на камък. Перспектива за международен наказателен трибунал не се вижда. Затова защитниците на човешките права пробват нова тактика – чрез единични процеси. Така например през март испанският съд реши, че има право да разгледа случая със смъртта на 43-годишен шофьор на камион, попаднал в ръцете на сирийското правителство, защото ищцата - сестра му, е испанска гражданка.

Това се смята за пробив за потенциални обвинения на високопоставени сирийци.

Мадридската адвокатска кантора “Герника 37” заяви, че ще даде възможност на съда да проучи зверствата и екзекуцията на хиляди цивилни в нелегалните центрове за задържане, контролирани от правителството на Асад. Има закани, че ще бъдат издадени международни

заповеди за арест за

9 високопоставени сирийци,

ако пътуват зад граница.

Според неправителствената организация за защита на човешките права “Хюман райтс уоч” четирите основни разузнавателни и правоохранителни органи на Сирия управляват 27 места за задържане и трябва да се проучи какви са условията в тях.

Не само жени, но и мъже са били измъчвани зверски в затворите в Сирия. 31-годишен затворник разказва какво е преживял в централния затвор в Идлиб. "Принудиха ме да се съблека. После започнаха да стискат пръстите ми с клещи. Сложиха скоби на гърдите и на ушите ми. Махаха ги само ако говоря. Най-болезнени бяха скобите на ушите ми. Използваха две жици, включени в акумулатор за кола, за да пускат ток по тялото ми. Два пъти насочваха електрошокове към гениталиите ми. Мислех си, че повече никога няма да видя семейството си. Гавреха се така с мен по три пъти на ден в продължение на три дни."

Повече от 65 000 души са загинали в затворите, контролирани от правителството, за последните 6 г., а хиляди са били тормозени в лагери, пише "Индипендънт".