Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поемайте до 16 000 единици КПГ на ден

Като крайни продукти от процеса на гликиране остават малки фрагменти от молекули. Те нанасят повече вреда на клетките от свободните радикали. Образуват се както вътре, така и извън тялото, затова биват ендогенни и съответно екзогенни. В който и орган да попаднат, те изкълчват спиралата ДНК. А кривата ДНК не функционира. Натрупването им е една от 7-те форми на състаряване на човека.

Екзогенните крайни продукти на гликирането проникват в тялото основно чрез храната и е доказано при изследвания с животни и хора, че причиняват сериозни здравословни проблеми. Ето защо е полезно да се знае кои храни в каква степен съдържат такива продукти.

Колкото по-обработена е храната, толкова повече крайни продукти на гликирането (КПГ) има в нея. В бебешката формула например те са 100 пъти повече, отколкото в кравето и майчиното мляко. В готовите храни има най-много КПГ. Ако се готви дълго или на силен огън, те нарастват експоненциално. Но ако при готвенето има течности, съдържанието им се понижава.

Таблицата показва съдържанието на тези продукти в най-употребяваните храни. Данните в нея са от единственото засега изследване по въпроса, извършено в САЩ. Авторите му заявяват:

“Изследвахме храните за съдържание на КПГ чрез маркера (епсилон) Ен-карбоксимтилизин и съответното му моноклонално антитяло. Тествахме 3-дневния хранителен прием на здрави хора на средна възраст 34 г. На ден те поемаха по 16 000 плюс-минус 5000 единици КПГ. На същия тест подложихме и 40 души с диабет. При тях дневният прием бе около 18 000 плюс-минус 7000 единици КПГ, като най-голям принос за него имат печените и пържените меса и месните продукти.

Смятаме, че прием над 16 000 единици КПГ на ден е рисков. Трябва да се има предвид, че става въпрос за вещества, образувани извън тялото. Каквото и да причиняват те в тялото след приема им и колкото и важно да е то, бе извън обсега на нашето изследване.”

Първото число в таблицата е за КПГ единици за грам при твърдите храни и за милилитър при течните. Второто число е размерът на порцията в грамове, а третото е съдържанието на КПГ за тази порция.