Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Повечето жени не са наясно с процеса на раждане, никой не им го е обяснил. Само четат във форумите”, казва д-р Ивет Райчева от “Майчин дом” в София.

“И като ги попитаме защо искат секцио, признават - за да не ги боли. А всъщност след цезарово сечение тях ги боли много повече, отколкото при нормално раждане, което става с упойка. Наистина може да започне нормалното раждане, но главата на бебето да се завърти и тогава наистина се налага секцио. Или бебето е със завита пъпна връв - случва се при всяко второ раждане. Проблем е, ако тя е затегната и то започне да страда. Това се вижда на мониторите и тогава преминаваме на секцио. Но решението за това е важно да се обмисли и вземе от лекар, а не от родилката.”

Има и заболявания, които налагат секцио – например луксации на таза, когато той е изкривен или счупен. А също при родилки с диабет, чиито бебета са по-едри или има опасност да загинат в последните седмици. Това е най-сериозната причина да се предпочете раждане със секцио.

Когато е правена лазерна корекция на очите, невинаги е задължително да се ражда с цезарово сечение, но е важно да се подпомогне периодът на изгонването на плода, което става с вакуум или форцепс.

Раждането

не свършва с

появата на бебето

Бременните не са наясно кога започва самото раждане и кога свършва. Нормалното протича през три периода. Много жени споделят, че са раждали 36 часа, но това е заблуда. Повече от 4-5 часа не се ражда. Ако е пукнат околоплодният мехур и те нямат болки, акушерите изчакват да се създадат условия за нормално раждане. Бъдещите майки вече са преместени в родилна зала и си мислят, че раждането е започнало, но не е така. От започване на силните болки до раждането минават 4-5 часа, не повече, казва д-р Райчева.

Младите майки смятат, че раждането свършва с появата на бебето. Всъщност процесът приключва с раждането на плацентата, след това има оглед на меките родови пътища и други процедури.

Жените трябва да са търпеливи и спокойни, докато дойде моментът да родят. Но щом видят, че друга жена ражда, и те искат да родят по-бързо. Изнервят се и се налага да ги успокояваме, че техният момент още не е дошъл. Притесняват се и от виковете на другите родилки, което натоварва психиката им. Важно е да се изчака до точното време, за да се включим и ние. Иначе ходът на раждането неминуемо се влошава и те стигат до секцио. Акушерството и раждането изискват голямо търпение. Не всички раждащи жени го имат, казва д-р Райчева.

Бъдещите майки се оплакват, че много ги боли, но се страхуват да си сложат упойка. При нормално раждане тя помага на майката да се чувства по-комфортно и щом започнат напъните, тя спира да действа. Упойката е по желание и не се плаща от здравната каса. Трябва да е ясно, че няма раждане без болки, напомня д-р Райчева. При секцио пак се слага упойка в гърба, но тогава бременните като че ли не се притесняват.

Рискове на

цезаровото сечение

При секцио бебето се изважда изведнъж от корема на майката и това е стрес за него. При нормално раждане, докато се придвижва по родовия канал, бебето се адаптира. Това е важно и за по-нататъшното му развитие. Установено е, че няма разлика в оцеляването на недоносените бебета, родени нормално и появили се със секцио. При нормалното раждане недоносените бебета по-добре се адаптират. Всички жени смятат, че ако бебето е недоносено, трябва да се направи секцио. И това не е така.

Секциото трае различно. Ако е за първи път – 45-50 минути. Второто е много по-продължително, защото са възможни сраствания. След секцио на жената са й нужни поне 20 дни да се възстанови, докато при нормално раждане тя още на другия ден става и може да се движи. Когато още отначало е ясно, че раждането ще е със секцио, то е планово и се прави 10-12 дни преди термина. Ако решението за секцио се взема при раждането, операцията е по спешност.

При секциото няма рискове за бебето, но има за майката. Това е коремна операция и зависи как ще заздравее раната. При нея се нарушава херметичността на корема – той е затворен орган, отваря се само когато е изключително належащо. Възможни са усложнения, например сраствания. При следващо раждане пак може да се наложи секцио, макар че това невинаги се случва. Причината е, че се получава леко отваряне на мястото, където е била срязана матката при предишното раждане. Това нарушава целостта й и бременността се държи само на околоплодния мехур. И това трудно се установява.

Възможни са и тромбози и белодробни емболии, както при всяка операция. След секцио по-често се получават сепсиси и инфекции, отколкото след нормално раждане.

Наистина, жените вече раждат в по-зряла възраст и това затруднява родовия процес. След 40-годишна възраст се прилага секцио, защото бебето е много желано, а зачеването на тази възраст не е лесно. То често става инвитро и жените са по-плашливи, притеснени, имат и изменения в органите.

“Имах пациентка, която роди нормално първото си дете - разказва д-р Райчева. - Втория път роди близнаци, но се наложи секцио. И тя често повтаря, че не препоръчва на никоя жена да ражда със секцио. Имам много такива пациентки, опитали и нормално раждане, и секцио. Всички казват, че винаги биха избрали нормалното раждане.”