Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американските спецслужби разкриха, че Рафа Маркес е помагал на един от най-известните финансисти на мексиканските наркокартели.

Испания никога няма да забрави приноса му за "Барселона", а в Мексико буквално го боготворят. Правили са и филми за него, а от ФИФА го оглеждаха за посланик на мира и чистия спорт по целия свят. Защото бившият защитник на "Барселона" и на мексиканския национален отбор Рафаел Маркес се ползваше с името на безупречен спортист с голямо сърце и уклон към благородните каузи.

Същият този пример за подражание на младите се оказа неуморна пералня за пари от наркотрафик. Американските спецслужби включиха името на Рафа Маркес в списъка с 21 мексиканци, които са били използвани за параван на мексиканските наркокартели, за да могат последните да инвестират мръсните си пари в законни бизнеси.

Организатор на схемата е небезизвестният бизнесмен Раул Флорес Ернандес. В публикациите на българските медии той малко прибързано беше обявен за наркобарон. Силата на Ернандес не е в производството на кокаин и транспортирането му след това до американския бряг. Той се намесва едва след като дрогата е продадена на щатските разпространители на дребно. Босовете на наркокартела продават добре и редовно, в резултат на което се зариват с долари. Случвало се е дори огромни купчини от зелената валута да изгниват някъде навътре в гората, тъй като няма как да бъдат похарчени.

Точно тук се включва да помага сеньор Ернандес. Той притежава две незаменими качества - разбира от финанси и има връзки навсякъде по света. Бизнесменът събира около себе си популярни хора от спорта и шоубизнеса и ги включва в голямата далавера. Познатите лица от тв екрана са ангажирани да правят инвестиции, да играят на борсата или в казиното, като през цялото време превъртат пачки, изкарани от продажба на наркотици. За тях остава добър процент, за посредника още по-добър, а лъвският пай отива при хората, които превърнаха Мексико в една от най-кървавите държави в света покрай войните си за надмощие.

Според анализа на американците Раул Флорес Ернандес работи приоритетно с картела "Синалола", отговорен за хиляди публични екзекуции в Мексико. Опитният финансист обаче поддържал добри контакти и с другите картели. Приемал всякакви поръчки, стига заплащането да си заслужава. Той от своя страна бил доволно щедър към пчеличките си работнички, които превъртали долар по долар през виртуалните перални, за да ги направят чисти за пред света.

Със сигурност Рафа Маркес е перлата в обръча му от сътрудници. Та кой би заподозрял в нещо нередно играч, който имаше толкова успешна футболна кариера и не пропускаше да погали по главичката децата, които се редяха за автографи.

Маркес прекара цели 7 сезона в "Барса, печелейки 4 пъти Примера дивисион и две титли от Шампионската лига. В родината му феновете също го носеха на ръце. Той беше капитан на Мексико на четири световни първенства, а само допреди седмици се водеше обществена дискусия дали да не изведе тима си и на мондиала в Русия догодина. В биографичните филми за неговата кариера го наричат мексиканския еквивалент на английските легенди Дейвид Бекъм и Боби Мур.

Общественият му имидж също е на изключително високо ниво. Маркес притежава необходимата харизматичност и дипломатичност, за да е предпочитан гост на тв предавания, шоупрограми и светски събития. В личния живот също му върви. Първо беше женен за красивата мексиканска актриса Адриана Лават, а след безболезнен развод се взе с модела Джейди Мишел. Всичко му беше цветя и рози, но явно или алчността му е надделяла, или просто не е можел да откаже на опасните хора, с които се е сприятелил.

Според медиите в САЩ Маркес е прал наркодолари чрез своето футболно училище, специализирано в издирването и усъвършенстването на футболни таланти. Наистина благородна идея, под прикритието на която са минавали огромни пратки с мръсни пари.

Както си му е редът, Рафа Маркес категорично отрече всички обвинения по свой адрес и се зарече да изчисти името си пред света. Футболистът допълни, че е наел огромен екип от адвокати, които лесно щели да докажат невинността му. В момента Маркес не е заплашен от затвор, но всичките му банкови сметки на американска територия са блокирани. Той очевидно осъзнава, че е следен внимателно от янките и за него ще е по-здравословно на този етап да се въздържи от пътувания до САЩ. От сегашния клуб на играча – „Клуб Атлас” предпочетоха да не коментират случая, преди да се изясни докъде точно се простира вината на техния най-популярен играч.