Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Между САЩ и Русия има две важни прилики и една важна отлика.

Приликите са в това, че и двете държави очевидно се интересуват изключително много от ресурсите по целия свят, а наред с това и двете държави разрешават някои свои проблеми чрез започване на война някъде по земното кълбо.

Разликата е, че в САЩ имаш право да разкриваш това и да го критикуваш (Тръмп говори гръмки слова от Варшава срещу Русия, докато у дома го разследват за връзки със същата Русия), докато в Русия нямаш.

Оттук нататък следват множество други, малки и не толкова важни на пръв поглед разлики, които ни се отразяват нерядко съвсем директно.

С други думи - отново стигаме до вечното противопоставяне на "свобода" vs. "сигурност". Когато едното го има, друго е в дефицит.

Русия във вид на СССР предлагаше тук таме относителна сигурност до края на 80-те години, а сега предлага само енергийна зависимост, т.е. икономическа мизерия за собствените й граждани, а и за зависимите от нея.

САЩ от своя страна винаги са предлагали относителна свобода, като с Тръмп за президент е все по-относителна.

Единствен стълб на свободата, а и на сигурността във всеки аспект на живота на индивида в съвременния свят все още е Европейският съюз и най-вече лидерът Германия.

Но в България едни обожават Тръмп, други -Путин, трети (най-много) - и двамата, а почти всички смятат, че "Меркел е виновна"...

Все пак нека всеки сам направи своя избор.