Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Репортерите от "Топ новини" призовават за помощ институциите

35 журналисти от цяла България изведнъж останаха в „безтегловност“, след внезапното спиране на информационния сайт „Топ Новини“. С отворено писмо от 3 юли репортерите се обърнаха с призив за съдействие към колегите си от страната.

Проблемът се появи след кончината на собственика на „Топ Новини“ - шуменският бизнесмен Николай Йонков, на 20 юни. Бизнесменът, който притежаваше хотел „Рига“ в Русе и хотел „Шумен“, почина от рак. Йонков се лекува и в Германия, положението му се подобри частично, но в крайна сметка болестта го надви това лято.

Йонков преди време създаде „Топ Телевизия“, нае десетки репортери и покриваше цели региони с новини. Централното студио на медията бе в Шумен, но имаше и офиси в различни градове от Северна България, а и от другата страна на Балкана. В Русе офисът на „Топ телевзия“ бе в хотела на Йонков „Рига“. В един момент обаче телевизията му бе взета заради дългове.

Николай Йонков отново излезе на медийния пазар - създаде сайта „Топ Новини“ и отново покри страната с мрежа от репортери. След смъртта му сайтът продължила да работи още 10 дни, но след това внезапно започнали проблемите, разказват журналистите.

„На 1 юли 2017 г. наследниците на г-н Йонков съобщиха чрез главния ни редактор – Мустафа Мустафов, че преустановяват работата на сайта, а достъпът ни до редакцията е ограничен. И всичко това с устни договорки, без никакви необходими документи. Последва блокиране на акаунтите ни за публикации. Парадоксалното в случая е, че наследниците не могат да ни освободят, а ние не можем и да напуснем доброволно“, пишат в отвореното писмо журналистите.

Така изведнъж всичките 35 репортери от цяла България, работещи в сайта Topnovini.bg, останали в пълно неведение какво се случва. „Заплатите ни закъсняват, социалните ни осигуровки не са плащани с години. Не можем да ползваме отпуск или болничен, не можем да си прекратим трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по наше желание, тъй като в момента наследниците не са предприели решение за приемане на наследство или отказ от такова. Създалата се ситуация не ни позволява да ползваме услугите на Дирекция „Бюро по труда“ или да предприемем каквото и да е. За нас остава загадка кой и в качеството на какъв ограничи достъпът до работното ни място“, пишат журналистите от спряната медия. Те се опитали и да напуснат по собствено желание поради неизплащане на заплати, но от личен състав, който се намира в Русе, им отказали и тази стъпка.

„Поради липса на пряка комуникация с въпросните наследници на покойния Йонков колегите в Шумен са се обърнали вече към няколко институции там, ние също сме по този път“, пишат русенските журналисти. „Очакваме този заплетен казус да бъде огласен и по някакъв начин разрешен. Молим за съдействие, защото никой не е застрахован да попадне в такава ситуация!“, призовават репортерите от „Топ Новини“.