Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новината е факт. Вчера във Вашингтон американският президент прие прие президента на Украина Петро Порошенко. Сам по себе си, дори извън съдържанието на водения разговор, този факт е показателен. Показателно е, че след срещите си в ЕС американският президент приема президента на Украйна, а не на Русия. Това ясно говори за приоритетите на САЩ и затова, че те подкрепят Украйна. Както впрочем и ЕС подкрепя Украйна след като взе решение да премахне визите на украински граждани. Нещо повече. Всичко това би трябвало да действа като сигнална лампа за българските държавници.Защото това, че сме в НАТО и ЕС се дължи на САЩ и ЕС, а не на Русия. Ако зависеше от Русия още щяхме да си караме "москветата" и "жигулите" и да мечтаем някога да зърнем Гърция поне. Че и до Македония да прескочим. Защото тъпиуя съветско-български комунизъм дори и това не разрешаваше на хората да правят свободно – нормален автомобил да си купят, до съседна държава да отидат. Днешна Русия по инерция от съветско време продължава да лае срещу нас: срещу НАТО и ЕС. Нека да си лае, но нашият керван си върви.

Показателно е, че в деня на срещата Тръмп-Порошенко Министерството на финансите на САЩ разшири обхвата на санкциите срещу Русия. В новия списък влизат, както нови така и дъщерни руски компании и дори любимият на Путин рокерски клуб „Нощни вълци”, който имаше, помним това, нахалството да се дотътри неканен в България.

В обновения санкционен списък влизат: Сергей Назаров – зам.м-р на икономическото развитие, който отговаря за развитието на Крим и възглавява Комисията за т.нар. хуманитарна помощ за Донецка и Луганска области в Украйна. Тук е и изпълнителния директор на Института на организацията за колективна сигурност Михаил Плисюк, управителят на компанията «Капиталъ» Ольга Плаксина, както и менте министърът на икономического развитие на менте републиката Крим, Андрей Мельников. Под санкциите е вече и паравоенната формация «Вагнер» участвала в агресията срещу Украйна. Санкционирана е и оръжейната компания «Молот-Оружие», свързана с концерна «Калашников». В списъка са още застрахователни компании и дори ресторантския холдинг Concord-Catering (Санкт-Петербург). Фирмата от холдинга «Конкорд Мениджмент и Консалтинг» е организатор на тържествата по случай встъпването в длъжност на президента Владимир Путин през 2012 г. В списъка са още: Индустриална банка, банка «Рубльов», Черноморската банка за възстановяване и развитие", банка «Северный кредит», банка «Таатта», банка «Центр международных расчетов» и т.нар .”централни банки” на менте „републиките” Донецка и Луганска.

По-рано в санкционния списък бяха включени редица филиали на Сбербанк, ВТБ, «Сбербанк-Капитал», Sberbank Europe, «Сбербанк Финанс», «Сбербанк-страхование», Sberbank investments, «Сбербанк Лизинг», а така също и дъщерните – Сбербанк в Белорус, Украина, Казахстан, Швейцария, дъщерните банки на ВТБ в Казахстан, Армения, Австрия, Белорус, Украина. Също така: ВТБ24, «ВТБ-страхование», «ВТБ Лизинг», Новикомбанк, Инресбанк, Мособлбанк, Генбанк, «Верхневолжский» и Крайинвестбанк.

Същевременно украинската държавна компания „Нефтогаз” се е обърнала с молба към САЩ за въвеждане на санкции и срещу участниците в проекта „Северен поток-2” с цел да се пресече възможността за доминация на ГАЗПРОМ на газовия пазар в Европа.

Изводът е, че САЩ втвърдяват политиката си спрямо Русия. И САЩ, и ЕС, удължават и разширяват санкциите, докато руснаците не се изметат от окупираната територия на Крим и не спрат подкрепата си за руските сепаратисти в Украйна. На този фон все повече буди недоумение отправената от Румен Радев покана към нежелания от цял свят руски президент да посети България и то точно в периода, когато нашата страна ще председателства Съвета на Европейския съюз. На това му се казва недалновидна политика. Защото не е въпросът само в САЩ и ЕС. Въпросът е, че и на самия руски народ му е писнало от Путин, та затова и все по-често той издига глас за: "Русия без Путин"! И един български президент би трябвало да знае, че не е добре да си разваляме отношенията с руския народ като каним у нас този, когото същият този народ все повече намразва и не желае. Да се надяваме, че докато дойде времето за височайшата визита санкциите ще станат още по-яки, а и "тронът" на Путин така ще се е разклатил, че ще превърне визитата му в България в пародия и цирк.

*Александър Йорданов във фейсбук