Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Николаева е намерила пробойна в обвинителната теза и тълкуване на испанските магистрати. "Процесът ще е изключително тежък не само от правна, но и от чисто човешка гледна точка, тъй като предмет на делото е борбата за живот на невинни млади хора, имали нещастието да са болни в България", коментира адвокат Николаева.

От думите й става ясно, че българите са изпълнили предписанията на закона и са с прехвърлени здравноосигурителни права посредством задължителния формуляр "S1", но въпреки него срещу тях е повдигнато обвинение. Тя отнася този правен абсурд до Европейския парламент, който реагира мигновено.

Г-жа Тейсен от комисията е категорична, че лице, което получава пенсия от една държава членка, но няма право на медицински грижи в държавата членка на пребиваване, независимо от това получава такива грижи именно заради въпросния попълнен формуляр "S1". Въз основа на принципа за равно третиране въпросният пенсионер следва да получава здравни грижи в държавата членка, в която пребивава, при същите условия, както и гражданите на тази държава. Ако здравните органи в държава членка откажат достъп до здравната си система, то въпросният човек се смята за дискриминиран. Така не само че са обвинени несправедливо, сънародниците ни могат да осъдят испанската държава. Това, което трябва да се докаже, е, че като пенсионери по болест в България те имат право на трансплантация. Прецедентът, който създава случаят, и работата на адвокат Николаева може да преобърне испанското законодателство и да спаси живота на нашенците.

Евродепутатът Емил Радев оказва изключителна помощ на обвинените българи, като съдейства за отнасяне на въпроса до Европейския парламент. След като нито испанските, нито български магистрати откликват на молбата за помощ на адвокат Николаева относно разнищването на заплетения казус с трансплантациите, г-н Радев решава да вземе нещата в свои ръце. Той задейства връзките и положението си в Брюксел и донася въпроса до правната комисия.