Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретарят на президента вече знае кой е предателят Юда

Докато бе вътрешен министър, уволни началника на Инспектората, заради когото напусна системата

Шефът на кабинета му Николай Крушков бе замесен в най-крупната афера на служебния кабинет

Кой е секретарят на президента, дегизирал се като Хитлер на новогодишен карнавал?

Пламен Узунов е известен с изненадващите обрати в кариерата и нестандартния си подход в живота. Вместо които останалите в правителството, заиграли се с нацистки символи, да подаде оставка, той започна да търси кой е предателят.

Най-вероятно вече го е открил, тъй като четири дни след скандала публикува във фейсбук два колажа, на които се виждат част от присъствалите на новогодишния купон от 2003 г. Над тях Узунов е написал: "И Юда е на тази вечеря!"

Някои са възмутени, а други се питат

защо този компромат

излиза сега,

а не докато Узунов бе служебен министър на вътрешните работи.

"Искам да се извиня на всички онези, които са се поддали на тези манипулации - заяви Узунов. - Знам лицата, които стоят за тези организирани действия. Като имам безспорни доказателства, ще сезирам компетентните органи."

Не е ясно за какво точно и кои органи ще сезира Узунов, при положение че не отрича, че той е на снимката, и заради факта, че разпространилият снимката, който и да е той, не е нарушил абсолютно никакъв закон с действията си.

Узунов обаче очевидно е решен да не подава оставка с цената на всичко и дори навлиза в нелепи обяснения по случая. Той вече разказа в няколко сутрешни блока на телевизии и в още толкова следобедни предавания, че на въпросното парти първоначално

трябвало да облече костюм на медицинска сестра,

но наличният му бил прекалено малък.

Веднага след това получил хитлеристка дегизировка, за да не бъде единственият, който не участва в груповата забава.

Интересното е, че фотосите изтекоха в медиите малко след като ръководителят на дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Пламен Тенев взривиха социалните мрежи със заигравките си с нацистка символика.

За разлика от тях 51-годишният Узунов категоризира ситуацията като

извадена от контекста

и умишлено създаден скандал с цел дискредитация на президента и на него самия. Той е категоричен, че не трябва да подава оставка, и определи Румен Радев като трезвомислещ човек, който не би се поддал на подобна провокация.

Това обаче съвсем не е единственият скандал в кариерата на Пламен Узунов, чийто възход е свързван често с известен пловдивски олигарх.

Пламен Узунов

завършва средното си образование през 1990 г.

в Националната търговска гимназия в Пловдив. След това придобива бакалавърска степен по специалността "Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред" в Академията на МВР. През 2003 г. става магистър по право в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", а по-късно специализира в Будапеща.

Узунов е баща на две деца. 19-годишният му син Димитър е носител на сребърен медал от европейските младежки игри в Тбилиси през 2015 г. Младежът е един от талантливите волейболисти на поста централен блокировач. Интереса към този спорт Узунов-младши наследява от своя баща, който в свободното си време също често е в залата.

17-годишната му дъщеря Дони пък все още е ученичка, но и тя тренира волейбол в пловдивски клуб.

В декларацията си пред Сметната палата от септември 2015 г. Узунов има два потребителски заема - от 14 000 лв. и 7 000 лв. От своя страна жена му има ипотечен кредит от 100 хил. лв.

В продължение на 23 години Пламен Узунов работи в полицията в Пловдив. Там започва като оперативен работник в група "Престъпления против личността" във Второ РПУ. Впоследствие ръководи сектор "Криминална полиция", а след това става началник на Пето и Второ районно управление. След което се издига до "директор I степен".

Колегите му казват, че много се гордее с прякора си Ловец на серийни убийци, тъй като още през 90-те години на ХХ век участва в разкриването на двама от тях. Част е и от екипа,

разбил т. нар. Коматевска банда,

извършила кървави въоръжени грабежи в три обменни бюра в града.

Тогава двама сарафи бяха брутално разстреляни, а трети беше ранен. Узунов е и човекът, успял да открие поръчковия убиец на митничаря Георги Дребчев и бизнесмена Огнян Харизанов.

В този период той получава множество награди от ръководството на МВР, но им се радва до 19 август 2015 г. Тогава подава оставка заради писмо на Сотир Цацаров до Румяна Бъчварова.

В него

главният прокурор сезира вътрешния

министър за необяснимо груби нарушения, извършени при разследването на катастрофа с убит възрастен пешеходец на осветена зебра на бул. "Никола Вапцаров" в Пловдив.

Сотир Цацаров изразява съмнения, че е разпънат полицейски чадър над виновника за катастрофата Иван Саравски, който е шофьор на фолкпевицата Преслава.

При инцидента с убит човек. Саравски дори не е задържан на мястото. Там не му е направена и алкохолна проба. Той е тестван на друго място, но не е проверен за наркотици.

Прокуратурата пък изобщо не е уведомена и научава за случая от телевизионен репортаж. Всичко това говори за полицейски чадър, множество нарушения и липса на контрол в дирекцията, показва проверка на Инспектората на МВР. Едва в средата на юни 2017 г. Саравски бе осъден на 2 г. затовр.

След инцидента през декември 2014 г. Пламен Узунов подава оставка, а пред най-близките си колеги твърди, че причината не е въпросният случай.

Точно месец след като напуска редиците на МВР, в скандала бе замесено и името на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Заради твърдения, че той е дал указания на Узунов да уволни тогавашния шеф на полицията в Първомай, за да бъде назначен негов приближен.

Две години след тези афери Узунов изненадващо е поканен от президента Румен Радев да оглави МВР в назначеното от него служебно правителство. Той се съгласява и напуска ръководения от него майсторски клас във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

Какво се случва с Николай Гешев и докъде стига Узунов, четете в хартиеното издание на "168 часа".